Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Kellő elszántsággal és kitartó munkával el lehet érni a kitűzött célokat" - KabinLáz interjúA püspökladányi Kabinláz zenekar legújabb anyaguk megjelentetésére készül. Ez alkalomból beszélgettünk velük jelenről, múltról és a remélt jövőről is. 
 
Rockbook: Augusztus végén jelent meg legújabb dalotok Húsevő címmel. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben egy újabb lemezzel/kislemezzel örvendeztetitek meg a közönséget? 
 
Jimmy: Ez pontosan így van! Tavaly augusztusban, Komádiban, megnyertük a debreceni Rocksuli tehetségkutatóját, aminek fődíja egy 500.000 Ft-os lemezfelvétel volt a debreceni MMP Studio-ban. Majd kiugrottunk a bőrünkből, viszont a feltétel az volt, hogy 5 vadonatúj dalt kell írnunk, amit idén február 01-ig ától-cetig be is kell gyakorolnunk. Ezzel nem is lett volna gond, ha nem pont tavaly márciusban jelentettük volna meg a második nagylemezünket „Most kezdődik” címmel, amin 8 dal szerepelt. A lemezzel kapcsolatos interjúkban mindenhol elmondtuk, hogy most írtunk ki magunkból mindent és ha agyon ütnének se tudnánk most több dalt írni. Ez csak annyiban nem fedte a valóságot, hogy volt még egyetlen dal a tarsolyomban, amit nem raktunk fel a „Most kezdődik”-re, mert úgy éreztük, hogy az a 8 dal úgy alkot egy kerek egészet. Ez volt a „Húsevő”. Ezzel a dallal kezdtük a munkát az új anyagra, ezért is döntöttünk úgy, hogy ezt dobjuk ki elsőnek.
 
 
Rockbook: Mit érdemes tudni az őszre tervezett anyagról? Hány dalt fog tartalmazni? Kiadjátok fizikai formátumban is?
 
Jimmy: Az anyagról annyit kell tudni, hogy egy 5 dalos Ep lesz. Hogy miért csak Ep és hogy miért csak 5 dal? A válasz nagyon egyszerű: ennyire szólt a nyereményünk és nem volt pénzünk, hogy még 3-4 dalt hozzácsapjunk. laugh Mindenesetre azt szokták mondani, hogy „Teher alatt nő a pálma.” és ennél az anyagnál ez teljes mértékben igaz. Nagyon rövid volt a határidőnk és nagyon ráfeszültünk a dalírásra, de a végeredmény túlzás nélkül állíthatom, hogy fordulópont lesz a KabinLáz életében. Ez az 5 dal igazi csapat munka, ami talán még a zenekar első 2 évében volt ránk jellemző utoljára.  És hát a minőség!  A debreceni MMP Studio-ról azt kell tudni, hogy olyan előadók dolgoztak már ott, mint a Tankcsapda, a Kowalsky meg a Vega, a Karmapirin és még sokan mások.  Ez szerintem magáért beszél, hogy mire is lehet majd számítani hangzás tekintetében. Nagyon sokat várunk ettől az anyagtól, mert úgy érezzük, hogy most minden a helyén van.
 
Norbi: Mindenképpen készül belőle fizikai formátum. Nyilván haladni kell a korral, elengedhetetlen a digitális jelenlét és terjesztés, ugyanakkor mi ilyen régi gyerekek vagyunk, ragaszkodunk a CD-hez is. Már csak azért is, mert a borító nézegetése, a booklet lapozgatása, a szövegek olvasgatása plusz élményt adnak a zenéhez, ezekkel együtt kerek a történet.
 
Rockbook: Ha már a kiadásról beszéltünk. Szerzői kiadásban gondolkodtok vagy szeretnétek kiadó által megjelentetni? 
 
Jimmy: Mindenképp szeretnénk, ha ezt a lemezt már egy kiadó is megjelentetné. Már csak azért is, mert egy ilyen összefogás új kapukat nyithatna meg előttünk. Több emberhez eljuthatna a zenénk és több koncertet is tudnánk adni ez által. Fontosnak tartjuk, hogy a zenekar életében egy ilyen fontosnak tartott anyagot, hozzáértő emberek gondozzanak, promózzanak és terjesszenek. Természetesen ezek csak álmok és tervek. Ha nem harap rá senki, akkor megjelentetjük majd magunk, mint ahogy az összes többi anyagunkat eddig. Azért reménykedünk, mert nem szeretnénk, ha ez a lemez elveszne a semmiben. Ez az 5 dal tökéletes korlenyomata annak, hogy hol is tart a KabinLáz 2019-ben. Egy biztos, a háttérben hatalmas munkálatok zajlanak: borító, booklet, klip, szöveges videók, pólók, színpadi kép, minden ami egy lemez nagyközönség elé tárásához kell és szükséges. Mindenre fel vagyunk készülve, akárhogy is lesz. 
 
Rockbook: Várható tavasszal turné is? Kis zenekarként milyen lehetőségeitek vannak?
 
Jimmy: Klasszikus értelemben vett turnéról a mi esetünkben még nem lehet beszélni. Magunknak szervezzük a koncerteket több-kevesebb sikerrel. Az adott időszak előtt leülök a gép elé és elkezdem előszedni a kapcsolatainkat, ami haver zenekarokból, egy pár szervezőből és néhány lelkes zenész cimborából áll. laugh Norbi szokott még ezen a téren besegíteni, ha lát valami olyan lehetőséget ahová érdemes lehetne „bekéredzkednünk”. Vannak nehezebb időszakok, de van olyan is mikor gördülékenyen megy minden. Hajdúsági zenekarként elég nehéz a helyzetünk, kevés a lehetőség, kevés a klub, más felfogásúak az emberek, de mi minden lehetőséget megpróbálunk kiaknázni, amit úgy gondolunk, hogy megéri nekünk. Sokszor még olyanokat is ami egyáltalán nem éri meg! laugh
 
 
Rockbook: A nyár folyamán szemtanúja lehettem egy tehetségkutatónak, amin szép helyezést értetek el. De nem ez volt az első tehetségkutatós szereplésetek. Miben más ilyen eseményen részt venni, egyáltalán más-e?
 
Norbi: Kezdettől fogva a koncepcióhoz tartozott, hogy megmérettessük magunkat különböző rockzenei tehetségkutatókon, mert ezek nagyon jó visszaigazolást jelentenek arról, hogy éppen hol is tartunk, jó-e az irány, mik az erősségeink, miben kell esetleg még fejlődnünk, stb. Nyilván el kell tudni viselni a kritikát is, és helyén kell kezelni minden ilyen tapasztalatot, de én mindenkinek ajánlom, hogy legalább egy-két hasonlón vegyen részt, mert nagyon hasznosak ezek a rendezvények a fejlődés szempontjából. 
 
Ami minket illet, az említett nyári karcagi megmozdulással befejeztük a tehetségkutatózást, valószínűleg már nem indulunk több ilyenen. Ennek két oka van, egyrészt harmincon túl, ennyi év színpadi tapasztalattal nem tartjuk (vagy legalábbis én nem tartom) sportszerűnek elvenni a lehetőséget a fiatalok elől, elhappolni előlük a kisebb-nagyobb nyereményeket. Másrészt az elmúlt 5-6 év során mindent elértünk már, amit ezeken a versenyeken el lehet: háromszor lettünk elsők, kétszer végeztünk a 2. és kétszer a 3. helyen, ezen kívül voltunk döntősök, különdíjasok, kaptunk különböző pénznyereményeket, fellépési és stúdiós lehetőségeket, szóval kimaxoltuk a dolgot. Ez a korszak lezárult nálunk.
 
Rockbook: Koncerteztetek együtt több nagy zenekarral. Melyik volt a legnagyobb hatással rátok és miért?
 
Jimmy: Zenéltünk már többek között a Leander Kills, az AWS, a Junkies, a Zorall, az Ørdøg, a Mátyás Attila Band és még megannyi kiváló zenekar előtt. Mindegyik hatalmas élmény  volt, mindegyiknek meg volt a különlegessége. Ha egyet kellene kiemelnem, akkor mindenképp az Ørdøggel való első közös koncert volt, ami a legnagyobb hatással volt ránk. A legközvetlenebb zenekar, akikkel valaha találkoztunk és rengeteget segítettek nekünk már azóta is. Teljes mértékben felnézünk rájuk.
 
Norbi: Szerencsére több ilyen volt, a nagyobb neveket Jimmy már elsorolta, én pedig most kiegészítem a személyes mérföldköveimmel. Az egyik ilyen lehetőség az Angertea előtt adódott 2017-ben. Maga a koncert felejtős volt, mert – ahogy arra számítani lehetett – az átlag zenehallgatók nem voltak túl érdeklődőek az esemény iránt, de nekem nagy élmény volt, hogy egy színpadon állhattam ezekkel a sokkal többre érdemes zsenikkel. Hasonló élményt jelentettek a Dying Wish-sel közös koncertjeink. Ők szintén Püspökladányból indultak annak idején, és innen a nádasból jutottak el a hazai underground élvonalába – már csak ezért is tiszteljük őket. De jó volt együtt játszani a Blackhoney-val, a VolumeFeederrel, az Ørdøggel és a Nomáddal is. A Mudfielddel pedig minden egyes közös koncert élvezet – annál pedig nincs szívderítőbb és motiválóbb, amikor közvetlen közelről kísérhetjük figyelemmel egy zenekar útját az első lépésektől az ismertté válásig. Ők az élő példa arra, hogy kellő elszántsággal és következetes, kitartó munkával igenis el lehet érni a kitűzött célokat.
 
Rockbook: Van bakancslistás zenekar számotokra? Ha igen, ki az és miért?
 
Norbi: Nagyon sok ilyen van, kevés a hely a felsorolásukra. laugh Itt most nem feltétlenül a legismertebb és legsikeresebb hazai bandákra gondolok, inkább a „hőseimre”, akiknek a művészete, gondolatisága közel áll hozzám és inspirál engem. Ilyen az Aebsence, az Apey and the Pea, a Shapat Terror, vagy a Pearls Of Long Loved Years. De említhetném azokat a csapatokat is, akikkel stílusilag/zeneileg jól passzolnánk egymáshoz, pl. a Cadaveres, a Salvus, a Dystopia és még sorolhatnám. De bárkivel szívesen játszunk együtt, aki vevő ránk és lát bennünk fantáziát. smiley
 
Jimmy: Bakancslistás zenekar?? Pantera, Metallica, Iron Maiden, Black Sabbath, Soulfly, Black Stone Cherry, Lynyrd Skynyrd! laugh Viccet félre téve,  tényleg bárkivel szívesen játszanánk együtt. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy akikre igazán felnézünk azokkal már állhattunk egy színpadon, de rengeteg olyan zenekar van még, akikkel még nem volt szerencsénk együtt játszani. Ide sorolhatjuk a Cadaveres-t, a Salvus-t, az Apey and a Pea-t, az Ektomorf-ot, az Omen-t, de például nagyon szívesen játszanánk egyszer együtt a Burnout-al is. Nagyon tisztelem a pályájukat és a munkásságukat. Azért számomra a maximális élvezetet az adná, ha egyszer bemelegíthetnénk a színpadot a Depresszió előtt, de addig még hosszú az út! wink
 
 
JAG
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.