Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Már nem menő a szexizmus, sem a bazmegelés” – interjú a Rossz Szokás énekesével

Az idén 10 éves jubileumát ünneplő Rossz  Szokás zenekar sorra jelentkezik meglepetésekkel: ingyen elérhetővé tették a 2013-ban megjelent Nem neked való című  albumukat, új dalokat írnak, sőt az egyikről klip is készült. Interjú az énekessel, Molnár Ferivel.

Rockbook: - Hogyan is kezdődött a Rossz Szokás története?

Molnár Feri: - Húúú, mennyi hely van az interneten, mert nem biztos, hogy kifér a teljes sztori… De a viccet félretéve: 2006 októberétől számítjuk a zenekar megalakulását, amikor az első próba volt. Ezért is 2016 októbertől 2017 októberéig a 10 éves jubileumot ünnepeljük.  Akkoriban négytagú volt a zenekar és később próbálkoztunk két gitáros, meg háttérvokálos felállással is, szóval volt olyan, hogy hatan voltunk összesen. Most jelenleg ismét négy tagú a banda. A jelenlegi tagság mind megfordult már a zenekarban: Gerédi Anita, a dobok mögött ül egy kisebb megszakítással 7 éve, Simon Dávid, a basszusgitáros is 5-6 éve játszik velünk, illetve az öcsém, Molnár Kristóf a gitáros már szintén 6 éve a zenekar tagja. Én vagyok az egyetlen alapító.

Rockbook: - Van egy lemezetek…

Molnár Feri: - Igen. 2013-ban felvettük szinte az összes addigi dalt, amit írtunk az összes addigi tagsággal, ez lett a Nem neked való című album, amit egy jól sikerült lemezbemutatón ajándékba adtunk a résztvevőknek. Mivel ez saját kiadás, saját költség ezért nem igazán volt pénzünk CD-ket gyártatni, befektetni, úgyhogy elérhetővé tettük az egész lemezt a Youtubeon, sőt rátettünk még egy bónusz dalt is: a Te vagy a legjobb című vadonatúj felvételt.

 

 

Rockbook: - Ez utóbbiból klip is készült! Hogy jött az ötlet?

Molnár Feri: - Már magának a dal születésének különleges sztorija van. Anita, a dobosunk nagy motoros és tagja egy motoros közösségnek, a Yamahásoknak. Kitalálta, hogy írjunk egy dalt nekik és cserébe az éves találkozójukon forgathatunk egy klipet. Mivel ma nem dobálják a zenészekhez a lehetőségeket, és ha nem vagy „A” kategóriás zenekar, akkor a szponzorok sem tülekednek ezért úgy döntöttünk élünk a lehetőséggel.

 

Az első nehézséget a szöveg okozta mert nem akartam, hogy a dal arról szóljon, hogy megyünk jobbra-balra, milyen jó motorozni salalala. Már csak azért sem, mert az én számból ez így nem hiteles: nem vagyok motoros és egyelőre nem is tervezem. Szóval kitaláltam, hogy kicsit kettős értelme lesz a dalnak – lehet úgy értelmezni, mintha egy pasi a csajának mondaná vagy éppen fordítva, afféle szerelmi vallomásként, de közben benne van a motorozás, meg legalább 4 helyen elrejtve a Yamaha szó.

Rockbook: - Elrejtve?

Molnár Feri: - Aha. A verzék első három sorának a kezdő szótagja az, hogy Ja, Ma, Ha… Gondoltam ennyi játékosság belefér a dologba, és aki hallotta eddig, annak úgy tűnik, hogy tetszett.

 

 

Rockbook: - Elkészült a dal és hogyan készült a klip?

Molnár Feri: - Igen a dal elkészült, nagyon jó munkát végzett Tóth Peti hangmérnök a Nortyx stúdióban. Én egy kicsit féltem milyen is lesz a reakció – főleg a Yamahások felől, végülis nekik készült a dalt első sorban, de elég jó visszajelzéseket kaptunk. A klip előtt megbeszéltük így mi négyen, hogy nem akarunk összeveszni a forgatás során, szóval megkértük egy barátunkat, Kócost, aki elég ügyes klipet csinált a saját L.A. nevű zenekarának, hogy vegye kézbe a koncepciót és a rendezői feladatokat.

 

 

Illetve elhívtuk a Rossz Szokás régi dobosát, Varga Gábort, aki pedig ügyesen videózik, hogy kezelje a kamerát. A klip maga a Kakucs ringen készült a Yamahások éves találkozóján. Szerintem kifejezetten jó lett a koncepció is. Én kértem, hogy legyen benne egy pár vicces jelenet is, mert azt gondolom, hogy az fontos, így került Dávid feneke alá a lányom rózsaszín kismotorja. De volt, hogy az ütő megállt bennem, amikor az öcsém beállt a versenypályára, hogy felvegyék a szólót és cikáztak mellette a motorok. Ott mondjuk volt némi veszély, de szerencsére mindenki odafigyelt, partner volt a dolgokban.

Rockbook: - És mik a tervek a jövőre nézve?

Molnár Feri: - Most lesz pár buli. Június 17-én a csepeli Route66-ban játszunk egy úgynevezett gigakoncertet, ahová meghívtuk régi barátainkat is játszani: az Eleven Híd zenekart, akinek most új énekese van, illetve nem tudom hány év után első koncertet ad az L. A. is.

 

Ezen felül fellépünk a velünk egyidős, X. Zorall Sörolimpián – nagyon hálásak vagyunk Hangyának, hogy gondolt ránk ismét! Ősszel pedig a születésnapi bulimon megnyitjuk a zenekar 11. évadját!

 

Mindemellett készülünk új dalokkal is. Például már játsszuk koncerteken az Ezerszer is akarom című dalt, amit kicsit más, mint a megszokott Rossz Szokás szövegvilág, ugyanis azt vettük észre, hogy van egy rétege a követőinknek, akit nem elégít ki a szexista, szókimondó stílus. Egyszerűen már nem menő a szexizmus, meg a bazmegelés a koncerteken. Olyannyira, hogy egy csomó dalban kihagyom már a káromkodást és valami polkorrektet mondok a helyére. Ami a szexizmust illeti, abban is egyre inkább veszünk vissza. Persze korábban is írtunk társadalomkritikus dalokat, mint a Legnagyobb állat a Földön vagy az AK47, de túlsúlyban volt a szex ez kétségtelen. Ezért most elmentünk a szövegekkel kicsit (persze nem túlzásba esve, nyugi) a szerelem felé, illetve a készülő dalaink a szabadság, társadalomkritika, történelem témakört járják majd körül.

Rockbook: - Várható új lemez?

Molnár Feri: - Folyamatosan dolgozunk új dalokon, meg azon is, hogy néhány régebbi, de fel nem vett – vagy nem jó minőségben rögzített – dalunkat újra feljátszhassuk profi stúdióban. Nem tudom, milyen gyorsan tudunk haladni, de egyszer majd lesz egy új anyag, az biztos!

Rockbook: - A Rossz Szokáson kívül mit csináltok?

Molnár Feri: - Ha ezt úgy érted, hogy a zenében, akkor igazából a Rossz Szokás mellett csak Kristófnak és nekem vannak projektjeink. Neki ott van az L. A., aminek ő a gitárosa, illetve mindig játszik valahol még, mert nem bír magával. Nekem pedig ott van a Halálapa Blues Band, amivel Hobo Blues Band dalokat, illetve ebben a stílusban saját szerzeményeket játszunk. Ennek most lesz koncertje június 10-én, Budaörsön a POSTArt-ban.

 

Kristóffal tervezünk még egy közös akusztikus projektet is, de nem tudom mikor lesz a dolog színpadképes, ha igen, akkor mindenképpen szólunk. Anita és Dávid tudomásom szerint jelenleg csak a Rossz Szokásban játszanak.

A Rossz Szokás zenekar Facebook oldala itt elérhető!