Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Minden évben valami különleges dologgal készülünk" - Amit a 2016-os Rockmaratonról tudni kell! (interjú)



Az idei Rockmaraton már mindent felülír, ami a hazai rockfesztiválok történetét illeti. Egyrészt ők a szó szoros értelmében rockfesztivál maradtak, nem vitte el őket más irányba az aktuális trend. Ez pedig nagyon szimpatikus, többek között ettől is egyedi a Rockmaraton a hazai fesztiválok között. Összesen 30 nemzetközi zenekart és több mint 100 hazai fellépőt lehet látni 4 színpadon a tavalyihoz hasonlóan Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten. Varga Zoltánnal, a fesztivál főszervezőjével beszélgettünk.

 

Rockbook: - Tavaly új helyszínen, Dunaújvárosban került megrendezésre a 25. Rockmaraton fesztivál. A Szalki-sziget és a látogatottság hozta a várakozást?

Varga Zoltán: - Igen, sőt! A helyszín remekül működött, minden korábbi nézőszámot megdöntöttünk tavaly. Az alapján a közvélemény kutatás alapján, amit a látogatók között végeztünk, a közönségünk döntő többsége azt nyilatkozta, hogy a következő évben is ott képzelni el az eseményt – így maradtunk.

Rockbook: - Egy 1 hetes rockfesztivál valljuk be, nem kis erőpróba az ott résztvevőknek. Sem anyagilag, sem fizikálisan. Jól bírják a rajongók?

Varga Zoltán: - A Rockmaraton attól maraton, hogy mindig is hosszú fesztivál volt – idén a leghosszabb lesz.  mióta létezik, mindig is pontosan tudták a vendégek, hogy mire számítsanak. Mivel az egyik legolcsóbb fesztivál is vagyunk, évek óta arra törekszünk, hogy pénzügyileg ne legyen túlságosan megterhelő a nagy mulatozás.

Rockbook: - 2016-ban immár a világ leghosszabb rockfesztiválja titulust is kiérdemli a Rockmaraton, mivel 7 naposról 10 naposra nőtt a fesztivál. Mi indokolta a meghosszabbítását?

Varga Zoltán: - Elsőre jó ötletnek tűnt, hahaha! Viccet félretéve, minden évben valami különleges dologgal készülünk, ezt még sosem próbáltuk, úgy döntöttünk, idén igazi túlélőtábor lesz!

 

 

Rockbook: - Már 2015-ben is bővelkedett a fesztivál világsztár bandákkal és ahogy idáig fest, idén sem lesz ez másképp. Mennyire nehéz feladat „becserkészni” egy-egy nagyobb bandát?

Varga Zoltán: - Eléggé. Tavaly szeptember óta dolgozunk az idei lineup-on, elég kemény dió 30 külföldi zenekart összeszervezni - sokan a tengerentúlról érkeznek, sok az ütközés sokszor, amit meg kell próbálnunk áthidalni, ez legtöbbször embert próbáló feladat.

Rockbook: - Előfordult olyan, hogy egy nagy durranásnak szánt zenekar még a bejelentés előtt visszamondta a fellépést?

Varga Zoltán: - Nagyon ritkán történik ilyen, szerencsére inkább csak a kisebb külföldi zenekarokkal fordul elő. Idén sajnos pont az egyik legnagyobb fellépő-jelöltünket hosszabb egyeztetés után végül elhappolta előlünk egy konkurens fesztivál, még több pénzt kínálva. Persze nem túl fair ez a verseny a külföldi bandákért úgy, hogy egyes fesztiválok 100 milliós állami támogatásokkal indulnak neki.

 

 

Rockbook: - A tavalyi interjúnkban nyilatkoztad, hogy a dallamos hardrock és heavy metal terén van ledolgozni való hátrányotok. Idén hogy álltok ezekkel a bandákkal?

Varga Zoltán: - Idén még nagyobb lesz a hátrányunk a magyar bandák terén, haha. Azért az vigasztalhatja a műfaj kedvelőit, hogy sikerült megállapodnunk az Airbourne-nel, plusz a maga dallamos thrash metaljával a Megadeth is ide sorolható.

Rockbook: - Idén hány színpad lesz? Hogy lesz az elosztás?

Varga Zoltán: - Összesen 30 nemzetközi zenekart és több mint 100 hazai fellépőt lehet látni 4 színpadon: idén a BIG4 egyik nagy klasszisa, a Megadeth mellett a punkrock legenda Bad Religion és a skandináv metal nagyágyú, az Amon Amarth is fellép a fesztiválon. Mellettük persze még bőven akadnak komoly nevek – a teljes bontás már elérhető a weboldalon.

 

Igyekeztünk kicsit tematizálni az időrendek kialakításánál: június 12-én kedden a punkrock szerelmeseinek kedvezve a Bad Religion mellett a The Casualties, a UK Subs és az ausztrál Rumjacks is érkezik, utóbbi először lép fel hazánkban. Július 14-én csütörtökön az Ignite – Madball – Dog Eat Dog hármassal a hardcore metalé lesz a főszerep. A metal szerelmesei is találnak kedvükre valót a külföldiek közül a Testament, a Sodom, az At the Gates, a Sonata, az Epica és az utolsó körben bejelentett általános közönség kedvencnek tűnő Napalm Death neve is garantálja a szórakozást.

 

 

Rockbook: - Lesznek újdonságok/fejlesztések a tavalyihoz képest?

Varga Zoltán:  - Igen. Másodszorra leszünk az új helyszínen, a tavalyi tapasztalatok alapján jobbak kialakítjuk a helyszíni elrendezést. Tovább fejlesztjük a vendéglátást – tavaly például elképesztően hamar elfogytak a minőségi borok, idén még többet viszünk belőlük, hogy nehezebben lehessen kiinni a készletet. A színpadok hangtechnikájára minden évben egyre többet költünk, hogy a lehető legjobb legyen, de bővíteni szeretnénk a nem zenei off-programjaink kínálatát is.

Rockbook: - Ebben az évben több féle bérlet-kombináció lesz elérhető. Mit sikerült újítanotok?

Varga Zoltán:  - A fesztivál hosszúságából adódóan vannak újabb bérletkonstrukciók, az egyik ilyen a tavaly elindult hétvégi bérlet, amit idén – mivel két hétvégénk is lesz – kombinálni is lehet. A teljes fesztiválra 18 990 Ft-ért, 6 napra (július 11-17. között) 14 990 Ft-ért, az első hétvégére (július 08-10.) 9 990 Ft-ért a második hétvégére pedig (július 15-16.) 10 990 Ft-os áron válhatóak május 31-ig elővételben belépők. A kombinált hétvégi bérlet (2016. július 08-10; 15-16.) 14 990 Ft, a napijegyek egységesen 6900 Ft-ba kerül. A limitált darabszámban váltható VIP PASS-szok több mint a fele elfogyott - tulajdonosuk használhatja a VIP kempinget (körbekerített, 24 órában őrzött) és a hozzá tartozó külön vizesblokkokat, valamint a VIP Területet. A VIP Területnek saját wifije és kocsmája van, speciális italválasztékkal! Ezek mellett jár hozzá egy fesztivál merch-csomag (póló + stagepass tartó + repohár) is.

 

 

Rockbook: - Hogyan lehet megközelíteni a helyszínt a busz, ill. a vasútállomásról?

Varga Zoltán: - Idén is lesz 50%-os vasúti kedvezmény – a fesztivál ideje alatt üzemel a buszjárat is, ami a vasút és a buszállomásról is segíti a bejutást, valamint természetesen a távozókat is elszállítja. Bérlet is váltható ezekre a buszokra, amellyel korlátlanul lehet őket használni a Rockmaraton ideje alatt, ha valaki szeretne kicsit barangolni a városban is. Lesz fesztivál taxi is, fix áras fuvarokkal - ezekről minden infó elérhető a weboldalunkon.

Rockbook: - Köszi az interjút!

 

A 2016-os Rockmaraton külföldi fellépői: Megadeth, Amon Amarth, Bad Religion, Ignite, Sonata Arctica, Epica, Testament, Airbourne, Madball, Behemoth, Napalm Death, Sodom, Enslaved, At The Gates, Dog Eat Dog, Equilibrium, The Casualties, Battle Beast, Manegarm, UK Subs, Shining, Varg, Toxic Holocaust, Lionheart, Stick To Your Guns, Being as an Ocean, Battlecross, Wolf Down, Born from Pain, The Rumjacks. A részletes program ide kattintva elérhető.

 

A fesztivál elérhetőségei: Honlap, Facebook

 

 

Támogatónk a Nemzeti Kultúrális Alap és a Cseh Tamás Program.