Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Nagyon hosszú időbe telt, hogy megtaláljuk azt a zenét, amit szeretnénk játszani" - AWS interjú



Az AWS zenekart 2006 nyarán alapította Brucker Bence, Kökényes Dániel, Siklósi Örs és Veress Áron. Zenéjüket a sokszínűség, az erőteljes előadásmód, a hirtelen váltások jellemzik, ami felhasználja a metal, a pszichedelikus rock, az alternatív és post-rock stílusjegyeit. Veress Áron, a zenekar dobosa válaszolt a Rockbook Rockmagazin kérdéseire.
 
Rockbook: - 2006-ban alakultatok. Hogyan kezdődött?
 
Veress Áron: - Egy matek, vagy talán angol órán zenekar neveket rajzolgattam a füzetem hátuljába, és gondolkodtam, hogy melyik nézhet ki a legjobban. Már akkor is Brucker Bence volt a döntéshozó, így meglátta az AWS-t, azt mondta, hogy jól hangzik, legyen az. Ezután felléptünk az iskolánk felső tornatermében, ahol Iron Maiden, Metallica, SOAD és Korn számokkal „szórakoztattuk” az igazgatónőt és iskolatársainkat. Megjegyzem: katolikus iskolába jártunk.
 
Rockbook: - Mit takar a nevetekben a 3 betű: AWS?
 
V.Á.: - Az „A” betű az alázatot jelenti, a „W” betű Weöres Sándorra utal az „S” pedig a mi más mint a szeretet jelképe (vicceltem). Ants With Slippers, ezt írtam fel a füzetem hátuljába, és ennek a rövidítésére mondta azt a Bence, hogy jól hangzik.
 
Rockbook: - Ha az eddig megjelent anyagaitokat kellene értékelni zeneileg, melyiket-hogy jellemeznétek?
 
V.Á.: - Fata Morgana (2011) – Azt éreztük, hogy mi leszünk Magyarország legjobb metalcore zenekara.
 
Égésföld (2014) – Alig pár év alatt rájöttünk, hogy nem leszünk azok, így mondanivalóval rendelkező magyar szöveg alá kemény zenét kezdtünk el játszani.
 
Kint a vízből (2016) – Szó szerint lehet érteni az album címét. Kimásztunk a vízből, megtaláltuk a hangunkat, felnőttünk, de lélekben megtartottuk gyermeki énünket és keménységünket. 
 
Rockbook: - Az AWS zenéjében több stílus is megtalálható. Ez tudatos volt, vagy egyszerűen csak így alakult?
 
V.Á.: - Nagyon hosszú időbe telt az, hogy megtaláljuk azt a zenét, amit szeretnénk játszani. Mindenki mást hallgat, mindenkit más inspirál, de cserébe mindenki dalszerző a zenekarban. Sokan ezt nehéz helyzetnek gondolnák, sőt oszlott már fel zenekar azért mert a dobosnak nem tetszett a gitáros riffje, de mi inkább előnyt kovácsoltunk belőle és sokszínűvé váltunk.
 
Rockbook: - Különböző díjakat sikerült besöpörnötök az évek során az MTV Brand: New győztes zenekarától az International Live Awards-on keresztül a 2016-os Gumizsiráf-díj év albumáig. Hogyan emlékeztek ezekre? Mit sikerült profitálnotok belőlük?
 
V.Á.: - Mindegyiknek nagyon örültünk, és szép emlék az összes, de természetesen a 2016-os Gumizsiráf-díjnak örültünk a legjobban, mivel ez egy „underground elismerés” és ez mindennél többet jelent számunkra. A díj emiatt természetesen nálam van. Hahaha :D
 
Rockbook: - Most pedig bejutott a ’Viszlát nyár’ című szerzeményetek az A Dal 2018-ba. Hogyan jött az indíttatás, hogy elinduljatok?
 
V.Á.: - Egy ritka alkalom volt a miértje annak, hogy beküldtük a számot, mégpedig az, hogy amikor írtuk, elsőre és egyöntetűen mindenkinek nagyon tetszett mind a zenei, mind a szöveg része. Ez annyira inspirált minket, hogy azt mondtuk „miért ne?”.
 
 
Rockbook: - Milyen eredménnyel lennétek elégedettek?
 
V.Á.: - Már azzal elégedettek vagyunk, hogy bekerültünk, de természetesen örülnénk ha mi mennénk Portugáliába, viszont a realitás talaján mozgunk mindannyian. 
 
Rockbook: - Igen sokat koncerteztek. Ugyanannyira élvezitek, mint amennyire hasznos is, hogy minél több helyen megismerjenek benneteket?
 
V.Á.: - Én azt szoktam mondani, hogy a legjobb hétvégi program amit el tudok képzelni az az, hogy beülök a turnébuszba és kilépek a szürke hétköznapokból, felülök a dobom mögé a színpadra és kiadom a stresszt, ráadásul ezt a barátaimmal teszem. Nagyon szeretünk beszélgetni mindig az adott helyszínen azokkal az emberekkel akik eljönnek ránk, és sokszor halljuk, hogy most hallottak először minket, nyilván olyankor óriási boldogság van bennünk, hogy már csak ezért megérte eljönni.
 
Rockbook: - Klubkoncert vagy fesztivál? Melyiket szeretitek jobban?
 
V.Á.: - Klubkoncert mégpedig az A38-on március 9-én, a Fatal Error és a Kies társaságában. Ez volt a reklám helye, de hogy a kérdésedre válaszoljak, mindkettőnek megvan a varázsa. A klubkoncert bensőségesebb, családiasabb, mert ott tényleg rád vették meg a jegyet, a fesztiválon viszont meg tudod mutatni, hogy ki vagy, mit akarsz és le tudod-e nyűgözni a közönséget.
 
Rockbook: - Idén ősszel a Fatal Error-ral és a Kies-sel jártátok az országot, mint főzenekar. Milyen volt a turné? Mi alapján esett az előzenekarokra a választásotok?
 
V.Á.: - Zseniális a turné, észvesztő mindkét zenekar, és még nincs vége, mert még ebben az évben is folytatjuk velük. Tényleg csekkoljátok le a srácokat akár márciusban az A38-on, mert nagyon nagy show-t csinál mindkét banda. A választás teljesen haveri alapon ment, illetve úgy éreztük, hogy így hárman meg tudjuk hódítani az országot.
 
Rockbook: - Nemrég a Debreceni Rocksuli növendékei  feldolgozták az „Édes mint a só” dalotokat? Hogy fogadtátok?
 
V.Á.: - Mindig nagyon durván jó érzés, ha ilyesmit hall az ember, és ennél jobb visszajelzést a zenénkre nem is tudnánk kapni. Talán azt is mondhatom, hogy az ilyen pillanatokért éri meg zenélni, és energiát belerakni az egészbe.
 
Rockbook: - Mik a zenekar 2018-as tervei? Várható új anyag?
 
V.Á.: - A „Viszlát nyár” az már az új anyagon is megtalálható lesz, szóval igen, lesz új lemez. Mindenki iszonyat dalszerzésben van, már tele van a Dropbox mappánk és nem győzzük az új ötleteket egymásnak küldözgetni.
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
A zenekar Facebook oldala itt elérhető!
 
Az AWS év eleji turnédátumai és helyszínei itt megtekinthetők:
 
 
Támogatónk a Hangfoglaló Program.
 
 
 
Balogh Péter