Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Nem kell szégyellni, ha valaki zokni-szandált hord, régi filmeket néz vagy nyomógombos telefont használ"

A Madrapur neve már bizonyára ismerősen cseng a különleges, helyenként vicces és laza, máshol pedig elgondolkodtató szövegekre és az alternatív rockos-punkos dallamokra fogékony közönség számára, de ha esetleg eddig mégis elkerülte volna a figyelmeteket a banda, vagy csak szeretnétek többet megtudni róluk, olvassátok el a két dalszerző énekes-gitárossal, Kozma Mátéval és Szabados Gáborral készített interjúnkat, akik egyebek mellett a 2018-ban megjelent két kiadványról, a tapasztalatokról, a jövőbeli tervekről és a legendássá vált néniről is meséltek nekünk.
 
Rockbook: - A nevetekről egy Robert Merle könyv jut eszembe. Van valami köze a névválasztáshoz?
 
K.M: - Ezt már több cikkben is kérdezték, úgyhogy kifejlesztettünk egy nagyon rövid választ: Igen, a zenekar neve megegyezik Robert Merle egyik könyvének címével. Tartalmi kapcsolat nincs. Szerettük a könyvet, hangzatosnak találtuk a címét, így lettünk MADRAPUR. Nincs mögötte sztori. :) Olvassátok el!
 
Rockbook: - Milyen célokat tűztetek ki magatok elé a Madrapur megalakulásakor és mik azok, amik még megvalósításra várnak ezek közül?
 
SZ.G: - Első körben azért álltunk össze zenélni, mert volt bennünk egy csomó régi dal, amiket nem akartunk veszni hagyni. Az volt a célunk, hogy készítsünk egy lemezt ezekkel a számokkal, ami 2018 elején meg is történt a “Jóra nap süt, rosszra hold” megjelenésével. Egymást közti képzeletbeli szerződésünk ekkor le is járt, de természetesen folytattuk a dalok írását és nem sokkal később megszületett “A MADRAPUR leszarja” kislemezünk is. Ez nem volt betervezve, természetesen gurult ki belőlünk, mindenféle kötöttség vagy tudatosság nélkül. Most itt tartunk és jó, hogy a célokról kérdezel, mert épp mostanában kellene leülni és megbeszélni, hogy merre halad tovább a MADRAPUR hajója a jövőben. Szerintem erre a beszélgetésre 2019-es év elején sort kerítünk, így konkrét tervekkel majd csak akkor fogunk tudni szolgálni. Ami viszont nagy általánosságban elmondható a célokról, hogy minden tag szeretné, hogy ez a zenekar meghatározó részévé váljon a magyar könnyűzenei palettának az elkövetkezendő 2-4 évben.
 
Rockbook: - Nagyon termékenyek voltatok 2018-ban: az év eleji nagylemez után a nyáron egy ötdalos EP-t is kiadtatok. Jövőre is készültök valamivel? Minek köszönhető, hogy ilyen gyorsan összeállnak az újabb és újabb Madrapur dalok?
 
SZ.G: - Örülök, hogy kifelé termékeny zenekarnak látszunk, de őszintén szólva én folyamatosan azt érzem, hogy önmagunkhoz képest le vagyunk maradva. Ez annak köszönhető, hogy Máté és én körülbelül 15 éves korunk óta írunk dalokat és szövegeket. Azóta eltelt majdnem 15 év és ezen idő alatt nagyon sok szerzemény született, amik arra várnak, hogy megcsináljuk őket a zenekarral. Ezek a felvételre érdemes múltbeli számok pedig folyamatosan keverednek a legfrissebbekkel. Így fordulhat elő, hogy viszonylag hamar ki tudunk jönni új anyagokkal, mert elég sok dal van a kalapban. Én ebben a pillanatban simán magam elé tudok képzelni legalább még két nagylemezt, úgy, hogy a számok már most megvannak hozzá. Másfelől pedig mivel ketten hozzuk a dalokat, ezért dupla olyan gyorsan tudunk haladni, mint egy olyan zenekar, ahol egy ember írja a számokat.
 
 
Rockbook: - A Jóra nap süt, rosszra hold című albumotok nyolc dalát először két részletben mutattátok be, majd ezeket összeraktátok és megfejeltétek további öt nótával a teljes anyaghoz. Miért döntöttetek úgy, hogy ilyen módszerrel mutatjátok be a lemezt?
 
SZ.G: - Jobbnak láttuk, ha szétaprózzuk a megjelenést, remélve, hogy így majd több alkalommal cikkeznek rólunk, illetve a hallgatóságban is kialakul egyfajta izgalom, várakozás. Utólag visszatekintve jó döntés volt, mivel már a nagylemezünk debütálása előtt is született rólunk 2-3 cikk, amikből megismerhettek minket. Továbbá a lemez címében szereplő kettősség is arra bíztatott minket, hogy osszuk két részre a megjelenést.
 
Rockbook: - A nyári EP A Madrapur leszarja címet kapta, a borítóján pedig a sokak által rettegett szandál-zokni kombó szerepel, ami több kérdést is felvet: pontosan mit szar le a zenekar, illetve mit gondoltok a szandál-zokniról? Ti bevállaljátok?
 
K.M: - A felgyorsult, digitális világban másról sem szólnak az ember napjai, mint hogy az adott trendbe, csordába próbálják beterelni, legyen szó öltözködésről, zenehallgatásról, okostelefonról. Mi ennek próbálunk ellen menni. Nem is leszarás ez, inkább csak egy arra való törekvés vagy gesztus. Nem kell szégyellni, ha valaki zokni-szandált hord, régi filmeket néz vagy nyomógombos telefont használ. Sokkal inkább szégyellheti magát az, aki nem veszi a bátorságot és fáradtságot, hogy csak egy kicsit is egyedi legyen és kilépjen a felületes elvárások világából. Na, valami ilyesmiről szól a dolog, egyébként Pogiról, a dobosunkról simán el tudom képzelni, hogy megjelenjen egy hűvös nyári estén, zenekari fotózásra zokni-szandál kombinációban.
 
SZ.G: - Illetve a kislemez körüli munkálatokban is megjelent a leszarom attitűd. Nem csináltunk demókat, ahogy a normális zenekarok. Nem készültünk fel rá, csak bemenetünk egy stúdióba és feltoltuk egybe a számokat. Olyan volt, mintha próbáltunk volna egyet. Azt gondolom, ez a kislemez hangzásában is megnyilvánul. A mai gitárzenék többsége nem szól ennyire parasztul.
 
Rockbook: - Több dalotok is hétköznapi témákról szól, például egy (képzeletbeli) szakításról, egy meggyfáról, vagy éppen a hidakról. Minek köszönhető, hogy gyakorlatilag bármi meg tud ihletni titeket? 
 
K.M: - Mindig is irigyeltem azokat a dalszerzőket, akik szemrebbenés nélkül énekelnek szerelemről vagy szerelmi csalódásról újra és újra, hosszú albumokon keresztül, bármiféle igény nélkül arra, hogy ezen változtassanak. Mi viszont sajnos vagy nem, de nem tudjuk ezt megtenni, ezért muszáj csavarnunk egyet a történeten, vagy csak egyszerűen egy nem megszokott kontextusba helyezni a lírai én-t. Így legalább magunkat nem untatjuk vele. A legfontosabb, hogy maguktól jöjjenek a dalok. Ha úgy ülsz le gitározni, hogy: "na, most írok egy dalt", akkor az biztos, hogy a kukában végzi. A szövegtémák választanak minket, nem mi őket, és ha ezek másoknak is tetszenek, az kész öröm.
 
 
Rockbook: - Több dalotokhoz is készült olyan videó, amelyben egy lakásban zenéltek. Terveztek másfajta klipeket is a későbbiekben vagy esetleg ugyanilyenből még többet?
 
K.M: - Az a lakásszerű díszlet, amire gondolsz, a vágóhídi próbatermünk volt, amit sajnos azóta lebontottak. Ezek a videók nagyszerű emléket állítanak e kultikus helynek. Itt is az egyszerűségre törekedtünk. Természetes közegünket akartuk megmutatni. Lejött egy haver, ittunk néhány sört és jó fejségből levideózott nekünk 5 dalt. Így sokkal hangulatosabbra sikeredtek a dalszövegvideók, mintha csak egy fekete háttérre írtuk volna ki a szövegeket. A jövőben jó lenne csinálni profi videóklipeket is, de mi elsődlegesen inkább stúdióra költünk, mintsem méregdrága videókra. Pont ugyanilyen klipeket egyébként nem tervezünk csinálni újra.
 
Rockbook: - A Soundcheck tehetségkutató egyik díjazottjaként lehetőséget kaptatok, hogy több koncerten is fellépjetek a 30Y vendégeként. Milyenek voltak ezek a bulik? Tudtatok valamit tanulni vagy ellesni a "nagyoktól"?
 
SZ.G: - Ha jól emlékszem, akkor Gyöngyösön és Egerben játszhattunk a 30Y előtt. Beleláthattunk abba, hogy vidéken hogyan működik a klubélet a fővárosival szemben. Megleshettük mekkora stábbal mozog egy nagymúltú és népszerű zenekar. Illetve megismerhettük a srácokat, akikről kiderült, hogy annyira nem is mások, mint mi. Egy csomó tanulságos és vicces sztorit meséltek, amikből további motivációt tudtunk meríteni. Őszintén szólva minden pillanata tanulság volt, reméljük, a jövőben még többet játszhatunk majd előttük.
 
Rockbook: - Idén támogatást nyertetek az NKA Hanfoglaló Program keretén belül. Miben segíthet ez a lehetőség a bandának?
 
K.M: - Mi azt gondoljuk, hogy elsősorban a pénzbeli támogatás a leghasznosabb. Végre lehet egy olyan albumunk, amit technikai korlátok nélkül vehetünk fel profi körülmények között. Mi önállóan sosem jutottunk volna el addig, hogy összegyűjtsünk ennyi pénzt a stúdiózásra. Az anyagi támogatáson, lemezen, klipen és koncerteken túl pedig a kapcsolati hálónk kiterjesztésében segít a program. Egy éven keresztül Koncz Balázs (a 30Y zenekar menedzsere) lesz a mentorunk. Biztosak vagyunk benne, hogy nagyon sok mindent fogunk tanulni tőle és segíteni fog még zárt kapuk megnyitásában is. A Hangfoglaló Program egy csúcs dolog. Ugródeszka a hozzánk hasonló kezdő zenekaroknak.
 
 
Rockbook: - Néhány jövő évi koncertdátum már szerepel a Facebook-oldalatokon és ezekből kiderül, hogy több koncertetek is lesz a 17. születésnapját ünneplő Supernemmel. Hogyan adódott ez a lehetőség?
 
SZ.G: - Igen, így van. A Supernem mellett az Esti Kornél és a Kaukázus zenekarok is elvisznek minket néhány állomásra előzenekarként a 2019-es év első felében. Nagyon örülünk ezeknek a lehetőségeknek és hálásak vagyunk értük. Mindhárom banda zenei munkásságát nagyra tartjuk és hatalmas megtiszteltetés egy színpadon állni velük. Körülbelül 12 állomásra látogatunk így el négy hónap alatt, ami egyszerre csodálatos és félelmetes is. Sosem volt még ilyen feszített a tempó, reméljük, jól álljuk majd a sarat. Illetve az előzenekaros fellépések mellett március 28-án adunk egy önálló estet a budapesti Mika Tivadar Mulatóban. Ezt afféle mini visszatérő koncertnek szánjuk, mivel előtte fél évig nem játszott sehol a zenekar. No, de kérdésedre válaszolva ezen lehetőségek egy része természetesen a menedzserünktől érkezett, ezúton is nagyon köszönjük neki a munkát. Másik része pedig inkább személyes kapcsolatoknak köszönhető és a főzenekarok nyitottságának.
 
Rockbook: - Mi a helyzet a fotózásotokba beletrollkodó nénivel, akit a zenekar tiszteletbeli, ötödik tagjának fogadtatok?
 
SZ.G: - A nénit bevettük szintizni, egy darabig minden faszán működött aztán bejelentette, hogy kilép. Zeneileg magasabb szinteken mozgott, mint mi és nem bírta a tökölést. Ha jól tudom azóta már valami szólóprojekten dolgozik egyedül. Talán jobb is így. Maradtunk négyen.
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
A Madrapur elérhetőségei: Honlap, Facebook, Instagram, Youtube, Spotify
 
 
Tóth Mátyás
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.