Bejelentkezés

x
Search & Filters

Road - "Túl a deszkákon, mi ugyanolyan hétköznapi srácok vagyunk, mint bárki" (interjú)Az idén 10. születésnapját ünneplő Road zenekar tavasszal nem akármilyen programmal rukkol elő 10 városban, 10 koncert és minden este 2 külön blokk, egy akusztikus és a srácoktól megszokott zúzós buli. Erről és még pár aktualitásról kérdeztük Molnár Mátét, a zenekar frontemberét!

 

Rockbook: Idén lett 10 éves a zenekar, ami nem kis idő, főleg egy rock/metál együttesnek itt Magyarországon. Ilyen sok idő alatt rengeteg benzingőzt és pálinkát nyeltetek, több száz koncertet adtatok szerte az országban, és nagyon beloptátok magatokat a magyar rockerek szívébe. Mi a titkotok?

 

Molnár Máté: Túl a deszkákon, mi ugyanolyan hétköznapi srácok vagyunk, mint bárki. A koncerteken túl is összejárunk, barátok vagyunk. Szoktunk közösen sütögetni, családos, gyerekes programot is csinálunk. Egy helyen lakunk, így ez megoldható, bár mostanság az időnk ezt ritkábban engedi. Nem csak a zene meg a színpad köt össze minket, hanem az évek során kialakult barátság is.

 

Rockbook: Az hogy ilyen sokat vagytok együtt, nem okozott soha komolyabb gondot köztetek?

 

Molnár Máté: Mint mindenhol, nálunk is voltak ajtócsapkodások. Szerencsére ritkán, de például egy nyári turné alatt, mikor 5-6 napig vagyunk nonstop együtt, előfordultak már kisebb csatározások, de szerencsére ezeket mindig sikerült megoldani, másnapra megbeszélni.

 

Rockbook: Most tavaszra egy speciális műsorral készültök, mint arról már lehetett hallani, miszerint 10 városban, egy este 2 koncertet adtok. Honnan jött az ötlet, hogy nagy koncerten megmutatjátok az akusztikus oldalát is a bandának? És miért pont most, és miért pont 10 városban csak?

 

Molnár Máté: Sok előzménye volt ennek a dolognak. Mindenképpen szerettük volna ezt a 10 évet valamilyen extrával megünnepelni, ami nem csak egy estés dolog, hanem ezt az évet ennek szenteljük. A sok ötletelés eredményeként jutottunk arra, hogy most ne vigyünk magunkkal elő-zenekart, hanem csak mi játszunk. Így viszont a műsoridő tűnt rövidnek, emiatt pedig adódott az ötlet, hogy akkor legyen egy akusztikus blokk, hisz az mr2 Petőfi rádióban 2012-ben már volt egy akusztikus koncertünk. Ezeket a dalokat vettük elő, poroltuk le és adtunk nekik még egy kis színt és így lesz egy jó 45-50 perces akusztikus blokk, ahol lesz egy billentyűsünk is, Cséri Zoltán (Special Providence, Subscribe). Ezzel 5 tagúra bővülve, másabb színpadképpel, más öltözékben izzítjuk a közönséget, aztán jöhet a zúzás, de ott is mindenképp az elmúlt 10 év lesz a téma, lesznek régi számaink is, például a Nem kell más albumról, ami ugye 10 éves album. Persze ezek mellett a kihagyhatatlan örök darabok is meg lesznek. És hogy miért pont 10 városban? Így jött ki kerekre ez az egész, hisz 10 év, 10 koncert, 10 város. Ezzel szerettünk volna egyfajta kuriózumot adni a dolognak.

 

Road - Fojts meg a sötétben

 

 

Rockbook: Mit gondoltok, hogy fogadja majd a közönség az akusztikus koncertet? Elvégre most fogjátok először élőben is előadni. Azért, gondolom, van bennetek is egy kis félsz és drukk is.

 

Molnár Máté: Rengeteget próbálunk, tulajdonképpen átálltunk a „normál” dolgos hétköznapokra. Hétfőtől péntekig, reggel 9-kor találkozunk a próbateremben, és addig, amíg nem kell menni a gyerekekért az oviba próbálunk. Így most  a hétvégék a szabadok. Január végétől már folynak az akusztikus blokk próbái, a napokban pedig elkezdtük a másik, zajosabb rész próbáját is. Nagyon készülünk erre a mini turnéra, mi nagyon szeretjük és reméljük a közönség is jól fogja fogadni, hisz már most, vannak olyan városok, ahol közel teltház van és már csak alig néhány jegy kapható, pedig még kb. 2-3 hét van a koncertig.

 

Rockbook: És ugyebár, amint arról már beszéltetek, most tavasszal a saját elő-zenekarotok lesztek. Mennyire fog ez másként hatni rátok fáradság szempontjából? Tudom, hogy az akusztik koncert nem lehet annyira fárasztó, de azért a zúzós koncertre mindenki nagy megőrülést vár majd.

 

Molnár Máté: Ez egy jó kérdés, így még nem próbáltuk ki magunkat, az tény. A hangos, normál verzióban, a koncert végére igencsak el tudunk fáradni. Az is tény, hogy ez egy bárszéken üldögélős, kevésbé ugrálós rész lesz, ami nem annyira fárasztó, de azt gondoljuk, hogy ez fog minket annyira tunningolni, hogy átlendít a fáradtságon. Én bízom benne, hogy ezt a feladatot, remekül fogjuk venni.

 

Rockbook: Látni nap, mint nap a facebook-os oldalatokon, hogy jó pár ember különféle ötlettel vezérelve csinál magának Road-os cuccokat, varrat magára Road-os logót, szövegrészletet. Gondolom természetesen jó érzés, de mégis hogyan élitek meg ezeket a momentumokat, amikor valaki visszavonhatatlanul felvarrat magára egy dalszöveg részletet vagy ’csak’ akár egy Road logót?

 

Molnár Máté: Ez egy borzasztó fura érzés, mikor először megláttuk az első tetoválást, az volt bennünk, hogy ez komoly, ez most biztos,tényleg ennyire szeret minket? Hisz egész életében ott marad. Aztán jött a következő Road logó tetoválás és a következő, aki az aláírásainkat varratta magára. Legutóbb pedig egy fiatal lány a világcsavargó egy részletét varratta magára a teljes hátára és ez hihetetlen volt számunkra, elképesztő. Hisz ez a rajongásnak, a tiszteletnek egy fajta formája és eszméletlen jó érzés. Ezek az emberek egy egész életre vállalják ezt és ezzel is fejezik ki önmagukat. Nekünk meg hihetetlen megtisztelő, hogy valaki a saját önkifejezéséhez minket választ „társnak”. Az, hogy valaki egy szappanból farag ki a Road logót, vagy szőnyeget csinál úgy, hogy a Road logó benne van meg a tetoválások, mind azok a momentumok, amik miatt érdemes csinálni, Nem a pénz a fő, hanem ezek, hisz ha csak a pénz motiválna minket, már rég nem csinálnánk. 

 

Rockbook: Sok ’vita’ volt A hatodik című számotok körül, mivel ez nem egy kifejezetten koncert szám, viszont mégis rajta van az albumon, és kellene játszani koncerten. Ha jól emlékszem tavaly ősszel említetted meg, hogy talán a tavaszi turnéra lehetséges, hogy be fog kerülni a műsorba. Végül mi lett a döntés? Hallhatja először a nagyérdemű közönség?

 

Molnár Máté: Feszegettük a témát, hogy mi legyen a dal sorsa. Mindannyian szeretjük ezt a dalt, de kérdés az, hogy a koncerten a közönség ezt hogyan fogadná, mert ugye, leginkább a buli, a tombolás a fő téma most a koncerteken. Még nem tudjuk mi lesz, van rá esély, de hogy aztán bekerül-e? Gyertek el a koncertekre és kiderül!

 

 

Rockbook: Mióta a zenekar létezik, minden albumon van olyan dal, amely a száguldásról, a pörgésről, a benzingőzről szól. Mióta vagytok ennyire megszállott autóversenyző fanatikusok?

 

Molnár Máté: Nem vagyunk túlságosan eltérőek az átlag férfiaktól, hisz szeretjük a sportot, a benzingőzt, a Forma 1-et, stb. Golya az, akinek egyéb vonatkozásban is van köze az autóversenyekhez, mert régebben kis kategóriában ralizott hobbiszinten, de aztán ezt abbahagyta.  Később sokszor jártunk ki közösen a Hungaroringre versenyekre és az utóbbi időben sok versenyzővel volt szerencsénk megismerkedni, ők eljönnek a mi koncertjeinkre, mi megyünk a versenyeikre és így kerek a kép J

 

Rockbook: Lassan egy éve, hogy megjelent a Tegyük fel… című albumotok, ami előbb arany (megjelenés előtt), aztán platina lemez lett. Milyen érzés volt, amikor megtudtátok, és milyen volt látni a közönségen, hogy ennyire elkötelezettek irántatok?

 

Molnár Máté: Tavaly március 8-ára volt beharangozva a bemutató és azt követő 1-2 napban jelent meg a lemez. A kiadóból szóltak már a bemutató előtti napokban, hogy az előrendelési számok azt mutatják, hogy ez bizony aranylemez lesz. Aztán a Barba Negrában, a lemezbemutatón, a kiadó képviselői hozták nekünk az aranylemezeket, hisz addigra elértük azt a példányszámot. Ami azért is rendkívüli, mert úgy lett aranylemez, hogy a közönség addig még nem is hallotta a lemezt, tehát bizalmat szavaztak előre. És ez az eladási tendencia szerencsére a lemez megjelenése után is töretlen maradt, így lett platina a lemez, amiért nagyon hálásak vagyunk és megtisztelő, hogy ennyire elkötelezettek a rajongóink, hogy nem letöltötték a lemezt, hanem megvették.

 

Rockbook: Ez volt az első olyan korong, amin mindenki több húrral játszott, és komolyabb hangvételű volt az egész hangulat. Utólag már tudjuk ugye, hogy nagy sikere lett, de mégis, Ti hogyan láttátok a közönségen, hogy egyből befogadta az ’új’ Road-ot, vagy egy kicsit félt, ahogy gondolom Ti is, hogy mégis milyen lesz a fogadtatása?

 

Molnár Máté: Ugyanazt a receptet követtük, mint eddig. Ez pedig annyi, hogy írj néhány olyan dalt, ami neked tetszik. Nem akartuk túlvállalni magunkat és olyan utat kipróbálni, amitől mi is félünk. Kipróbáltunk olyan dolgokat, amiket eddig még nem csináltuk, ezekről azt gondoltuk, hogy menni fognak és a közönségnek is tetszeni fog.  A lényeg az volt, hogy csináljuk meg úgy, ahogy nekünk tetszik és ez eddig működött, mert eddig is így csináltuk és eddig szerette a végeredményt a közönség. És ezentúl is így fogjuk csinálni, ha megérjük a következő lemezt is .

 

Rockbook: Mik a tervek nyárra és az őszre? Van esetleg valamilyen speciális kiadvány, amin dolgozni fogtok?

 

Molnár Máté: Vannak tervek, viszont ezekről többet nem árulok még el, mert még képlékenyek. Ötletekkel tele van a padlás, szóval van hova nyúlni, hogy mire lesz idő, energia és mi fog ezekből megvalósulni, pedig az év folyamán kiderül. A nyáron természetesen lesznek fesztiválos fellépések is, viszont ez az év mindenképpen a jubileumról fog szólni.

 

Road - Világcsavargó

 

 

 

A Road zenekar 10. születésnapi turnéjának 2014 tavaszi állomásai:

 

2014.03.07 - Eger, Gödör Klub
2014.03.08 - Tatabánya, Roxxy music Cafe
2014.03.14 – Kaposvár, Hang-Ár Music Pub
2014.03.15 - Szolnok, Váróterem
2014.03.21 - Kisújszállás, Művelődési ház
2014.03.22 - Budapest, Barba Negra Music Club
2014.03.29 - Debrecen, Lovarda
2014.04.04 - Pécs, Pécsi Est Cafe
2014.04.05 - Szekszárd, Szekszárdi Est Cafe
2014.04.11 - Nyíregyháza, X Cafe
 

http://www.road.hu/

https://www.facebook.com/roadzenekar

 

 

 

Máthé Kriszta, Románszky Attila

Címkék: 
Road