Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rockzene és rabona kaszinózás - több bennük a közös, mint gondolnád



Ha nem tartozik az érdeklődési körödbe a szerencsejáték, különösen pedig az online kaszinók, akkor a címbe foglalt gondolatra lehet, hogy csak legyintesz. Ugyan mi köze lenne egymáshoz a két dolognak. Pedig, ha kicsit mélyebben gondolkodsz róla és kiszélesíted a dimenziókat, többek között a hagyományos kaszinókra és a régebbi rockzenére, akkor már változik némileg a helyzet.
 
Hiszen, köztudott, hogy Elvis Presley karrierjének egy jelentős részét töltötte Las Vegasban, ottani szállodákban lépve a közönség elé. Erről a nemrégiben mozikba került Elvis-film is tanúskodik. Persze, maga a történet nem zárható le ezzel, annál is inkább, mert itt inkább az online kaszinók és a keményebb zenei stílus kapcsolatáról lesz majd szó.
 
Az online kaszinók a múlt század kilencvenes éveiben jelentek meg a piacon, amikor az internet kezdett egyre szélesebb közönséghez eljutni. Az első online kaszinók óta majdnem három évtized telt el. Ma az olyan platformok, mint a rabona, amely a rabona-bet.org oldalon érhető el, milliókat vonzanak. Ezek az oldalak régen kinőtték már magukat. 
 
Úgyhogy, ha azt gondolod, az online kaszinó nem más, mint a hagyományos, szárazföldi játékhelyek egyszerű, virtuális változata, akkor nagyobbat nem is tévedhetnél. Mára már ezek a platformok igazi szórakoztató központokká váltak. 
 
Egyrészt azért, mert szinte minden ilyen oldalon egy helyen találhatod meg a kaszinójátékokat, a sportfogadást és az élő osztós kaszinót. Ráadásul, a sportfogadási részlegen belül ott vannak az olyan korszerű opciók is, amilyenek a virtuális, vagy az e-sportok.
 
Az élő osztós kaszinókban pedig szinte hasonló élmény fogad, mint egy hagyományos kaszinóban. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy helyiséget kaszinónak rendeznek be, játékasztalokkal, amelyek mindegyikénél egy élő osztó ül, a játékosok pedig live stream kapcsolaton keresztül tudnak a játékba becsatlakozni.
 
Ezekben a részlegekben pedig a megszokott kaszinó játékok mellett olyan show jellegű játékok is elérhetők, amilyen például a Monopoly virtuális változata. 
 
Új technológia, nagyobb élmények
 
Egy kis kitérő után térjünk vissza az eredeti témához. Ahogy a rockzenére, a zeneiparra, úgy a szerencsejátékok világára is jelentős hatással voltak és vannak a különböző technológiai újítások.
 
A zenével kapcsolatban itt nyilván érdemes megemlíteni, hogy az mp3 megjelenése miféle átalakulásokat okozott. Szinte teljesen kiszorította a köztudatból az analóg hanghordozó eszközöket, és ezzel párhuzamosan megjelentek a digitális audio lejátszó készülékek. 
 
Mivel pedig a lemezeladásokkal együtt a zene eladása visszaesett, ezért a zenekaroknak, az előadóknak át kellett állniuk az intenzívebb koncertezésre. Ez azt eredményezte, hogy a nagyobb együttesek, amelyek addig esetleg csak stadionokban léptek fel, kisebb helyekre tervezett programokat is összeállítottak és több rajongóhoz tudtak eljutni.
 
Ugyanakkor szembesülni kellett azzal is, hogy felnőtt egy új generáció, amely már egyre kevesebb különbséget tesz a fizikai és a virtuális világ között és nem feltétlenül részesíti előnyben az élő koncertélményt egy 3D technikával készített videóanyaggal szemben.
 
Ezen a téren az utóbbi 1-2 év hozott olyan változásokat, amelyek lehetővé teszik a zenekarok számára, hogy koncertjeikkel is eljussanak a legfiatalabb közönséghez. A metaverzumok megjelenésével ugyanis virtuális városok alakulnak ki.
 
A tavalyi évben az egyik metaverzumban egy rockfesztivál keretében a látogatók többek között Ozzy koncertjét élvezhették. Na és itt jön a képben a zene és a kaszinózás korszerű kapcsolata.
 
A különböző metaverzumokban a résztvevőknek lehetőségük van rá, hogy saját telket vásároljanak, ott építkezzenek és az ilyen településeken kaszinók, fesztiválhelyszínek is helyet kapnak. Vagyis, ha a látogatónak ahhoz van kedve, akkor avatarjával kaszinózik, ha pedig bulizni szeretne, akkor elmehet egy ilyen virtuális koncertre, amely az olyan technikai lehetőségeknek köszönhetően, mint a VR-szemüveg, jelentős élményt biztosíthat.
 
Rockzenei játékok a kaszinókban
 
Ha kissé visszatérünk a hagyományos kaszinókhoz és az ötvenes-hatvanas évekhez, akkor azt láthatjuk, hogy az olyan szerencsejáték központokban, amilyen Las Vegas, számos rocksztár állt színpadra. A már említett Elvis a filmezésben is hozzájárult a város és a játékok népszerűsítéséhez a Viva Las Vegas című filmmel.
 
Őt megelőzően a jazz volt a népszerű zenei stílus és ennek a jeles képviselői léptek színpadra ezeken a helyszíneken. Így a rulettezésben megfáradt úri közönség olyan sztárokat nézhetett esténként élőben, mint Billie Hollday, vagy Louis Armstrong.
 
Mondani sem kell, hogy mindez hozzájárult a kaszinók bevételnövekedéseihez, ugyanis az olyan kaszinók forgalma, amilyen a Hard Rock Hotel and Casino megduplázódott és egy idő után ezek sokkal inkább koncerthelyszínekké váltak, mint kaszinóként működtek volna.
 
A rabona online kaszinózás esetében már más a helyzet. Mivel virtuális térről van szó, itt a rocksztárok inkább reklámarcként jelenhetnek meg, viszont sokkal inkább jellemző, hogy a játékokhoz adják nevüket és zenéjüket.
 
Az online játékipar ugyanis a hatalmas látogató közönség igényeihez idomulva egyre tagoltabb és személyre szabottabb élményt kíván biztosítani a játékosoknak, azok ízlését kiszolgálva. Így tudják ugyanis elérni, hogy a játékosok ott maradjanak az oldalon és minél több időt töltsenek játékokkal.
 
Mindez elsősorban a nyerőgépes játékok vonatkozásában mondható el, ezek azok a játékok ugyanis, amelyek a leginkább testre szabhatóak. Éppen ezért rengeteg típusú, stílusú játék található meg ma a rabona online piacon.
 
A hagyományos gyümölcsös játékok mellett vannak olyanok, amelyek a görög, vagy az egyiptomi mitológiából merítenek, és vannak olyanok, amelyek különböző filmeket, sorozatokat elevenítenek fel és természetesen olyanok is, amelyek a rockzene ismert előadóit és zenéit idézik fel.
 
Ezek között vannak olyan játékok, amelyek a Beatles, Jimi Hendrix, a Kiss, a Guns ‘n’ Roses, vagy a Kiss tagjait elevenítik fel, természetesen az adott zenekarok, előadók zenéivel együtt. Ezzel pedig egészen pontosan a rocker-játékos populációt célozzák meg.
 
Miért szeretnek játszani a rockerek?
 
Végezetül következzen egy kis áttekintés arról, milyen hasonlóságok vannak a rockzene és a szerencsejátékok között, mi az, ami miatt egy rock rajongó, vagy éppen zenész szeret rulettezni, nyerőgépezni, vagy más játékkal játszani.
 
Első helyen az érzelmekre kifejtett hatást érdemes megemlíteni. Hiszen, a zene és a játék is jelentős hatással van az ember érzelmi állapotára, azzal a különbséggel, hogy a zene inkább hangulatot fejez ki, a szerencsejátékok pedig izgalmat, örömet, csalódást.
 
Mindkét időtöltés a szórakoztatóipar része, a kikapcsolódást szolgálja, a zene ezt a koncertekkel, lemezekkel teszi, a szerencsejáték ipar pedig a versenyekkel, játékokkal, fogadási lehetőségekkel és izgalmakkal.
 
A spontaneitás, véletlenszerűség is egy olyan dolog, ami közös ebben a két területben. A rockzene esetében ezt az élő koncerteken hallható improvizációk, az előadók váratlan megnyilvánulásai biztosítják, ezzel szemben a szerencsejátékoknál pedig maga a véletlenszerűség, hogy nem tudjuk, mi lesz egy menet végkifejlete.
 
Mindkét területre jellemző a kockázatvállalás is, ami a zene esetében az előadókra vonatkozik. Ők minden zenei újítással, minden új lemezzel, dallal kockázatot vállalnak, mert nem tudják, hogy a közönség hogyan fogadja majd azokat, míg a játékosok a fogadással vállalnak kockázatot.