Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Szeretnénk, ha minden korosztály érdeklődne a zenénk iránt" - P. Box interjú



A tizenhét éve Debrecenben újjá formálódott hard rock csapat sorrendben az ötödik stúdióalbumát bocsátotta útjára, amely többek véleménye szerint is bátran illeszthető a legendás Pandora’s Box életművébe. A ma már negyvenes, sőt azon túli életéveiket taposó „fiatalok” eleget tesznek a mai kor zenei kihívásainak, ugyanakkor kitartanak a klasszikus rock hagyományai mellett. Minderről és a budapesti Városligeti Sörsátorban május 13-án megtartandó koncertjükről Szabó Krisztián a zenekar billentyűse beszélt lapunknak.

Rockbook: - Mindenekfelett! címmel tavaly jelent meg ötödik albumotok, a Hammer Records gondozásában. Jó ötletnek bizonyult újságmellékletes CD-ként megjelentetni?

Szabó Krisztián: - Mindenképp, hiszen így egyből eljutott több ezer emberhez. A hagyományos eladási számok is biztatóak ahhoz mérten, hogy hol tart ma a hard rock Magyarországon, s abban a zenekar hol helyezkedik el. Ez az album már ahhoz a generációhoz is eljutott, akiknek korábban fogalmuk sem volt arról, hogy netán létezik egy P.Box nevű zenekar. Ezúton is megragadnám az alkalmat, hogy kiadónknak megköszönjem ezt a nagyszerű lehetőséget, továbbá hogy mindvégig számíthattunk és számíthatunk rájuk a nehéz időkben is. Innentől pedig a Mindenekfelett! elkezdi élni a saját életét, és majd néhány év múlva tudjuk lemérni, mit jelent ez a közönségnek és a zenekarnak. A tíz évvel azelőtti Pangeának is kellett jó néhány év ahhoz, hogy az egyik legjobb újkori hard rock lemezként emlegessék manapság.

Rockbook: - Tavaly decemberben a Backstage Pubban tartottátok a budapesti lemezbemutató koncertet. Hogyan látod: szívébe fogadta a közönség az új albumot?

Szabó Krisztián: - Akik elfogadják a jelenlegi helyzetet, valamint azt, hogy napjainkban a P. Box ebben a felállásban működik, nagyon pozitívan álltak a lemezhez, és a lemezkritikák is kedvezőek voltak. A csütörtöki napon tartott teltházas lemezbemutató koncerten jó volt látni, hogy ennyien eljöttek, és ugyanúgy ismerik az új lemez szövegeit, mint a régi dalokét. A lemez címe is arra utal, hogy minden hátsó szándék és kompromisszum nélkül azt akartuk megörökíteni, amit 2015-ben gondoltunk a világról, a hard rock zenéről, és a P. Boxról: Mindenekfelett! Nem akartunk senkinek és semminek megfelelni, felismertük, hogy nem is lehet. Aki az 1985-ös P.Box-ot akarja látni, annak teljesen mindegy, hogy mi mit csinálunk, akik pedig nyitottak a zenekar felé, s a világot is nagyjából úgy látják, mint mi; nekik továbbra is a hagyományos riffelős, hammondozós hard rock kell. Persze az újabb hatásokat is beépítettük a zenébe. Ebben egyébként pont az a jó, hogy a húsz évesektől a hatvanas korosztályig megegyeznek a vélemények arról, hogy a P.Box eddigi életművébe bátran illeszthető ez a lemez (a cikk alatt teljes egészében meghallgatható). Vagyis a stílus nem változott.

 

 

Rockbook: - A koncerten főképp a negyven feletti rajongókkal találkoztam. Persze már maga a P. Box név is megmozgat minket, de vajon a fiatal generációt is sikerül megfognotok?

Szabó Krisztián: - Hazudhatnék is, hogy igen, főleg tizenéves fiatalok járnak a P.Box-ra, s a lányok pedig melltartót dobálnak a színpadra, de ez nem lenne igaz. Szeretnénk, ha minden korosztály érdeklődne a zenénk iránt, de egyre inkább be kell látni, hogy néhány elvetemült tizen-huszonéves fiatalon kívül a hard rock nem érdekli ezt a korosztályt. A rajongók inkább harminctól felfelé mozdulnak. Nyilván az sem tesz jót, hogy akár a P.Box esetében, akár más tradicionális magyar rockbandáknál, állandósulnak a viták, konfliktusok. Az aktuális felállás és a korábbi tagok között egymás leszólása, besározása megy, tisztelet a kivételnek. Hát mi fogna meg ebben egy tizennyolc-húsz éves srácot vagy lányt? Arra viszont már semmi esélyt nem látok, hogy ez itthon alapjaiban megváltozzon. Mit kezdjen azzal egy mai huszonéves fiatal, hogy bezzeg régen jobb volt ez vagy az a zenekar? Nem is élt ez a generáció akkor, és azt sulykolják neki, hogy ma már nem is láthat jó hard rock bandát, mert a maiak már nem azok. Pedig akár a jelenlegi Mobil vagy az Edda van olyan jó, mint a régi. Picit olyan ez, hogy én sem éltem, amikor az Aranycsapat játszott: akkor már ne is járjak meccsre? Mi volt a legfontosabb sajtóhír nálunk a legutóbbi Deep Purple koncertről? Nyilván nem az, hogy világklasszis zenészek még mindig milyen jól játszanak, hanem az, hogy Ian Gillan miért bemelegítő nadrágban megy a színpadra... Hát tényleg ez a fontos? Ez tuti nem fogja meg a fiatalokat, akik így más zenék és a saját korosztályuk felé fordulnak. A másik dolog, hogy amikor fiatal voltam, én sem úgy láttam a világot, mint ma. Viszont, ha megpróbálnánk úgy tenni, mint akiknek tényleg ugyanazok a problémái, mint húsz évvel ezelőtt, akkor elég hamar hiteltelenné válnánk. Szóval nehéz feladat a fiatalabb generációt bevonzani egy számukra idejétmúlt zenei világba, ahol több a torzsalkodás, mint a jó szándék. Örülünk, ha valaki esélyt ad nekünk, függetlenül attól, hogy melyik generációhoz tartozik. Azt is viccesnek érzem, amikor a „nagy öregek” a „debreceni fiatalokat” látják bennünk, amikor lassan 40-50 évesek vagyunk. Egy húszéves ettől biztosan röhögőgörcsöt kap, hogy mi lennénk a fiatalok…

Rockbook: - Beszélgetésünk másik apropója, hogy a februári Crazy mamás koncert után május 13-án újra Budapesten léptek fel, egy igazi nyári „zenepavilonban", a Városligeti Sörsátorban. Azt csiripelik a madarak, amivel talán nem árulok el nagy titkot, hogy a nyár folyamán többször is láthat benneteket a budapesti publikum. Jól sejtem, tervbe vettétek, hogy a fővárosban is igyekeztek megerősíteni a P.Box rajongótáborát?

Szabó Krisztián: - Igen, ez nagyon fontos cél. Az ország továbbra is főváros-centrikus, itt lehet tűzközelben lenni, ám kétszázhúsz kilométeres távolságból ezt nagyon nehéz megszervezni. A név körüli hercehurca is inkább Budapesten volt probléma, máshol ezt nem nagyon éreztük, vagy éreztették velünk. A fővárosban azonban duplán szeretnénk bizonyítani a P.Box rajongóknak, és talán nem is vagyunk rossz úton. Persze tudjuk, hogy vannak, akik sosem fognak tőlünk semmit elfogadni. De azoknak, akik bíznak bennünk, például sokszor – számunkra is megdöbbentő módon – akár több száz kilométert utaznak egy-egy koncertért, vagy nem is hallottak még a zenekarról és szimplán csak jól szeretnék érezni magukat egy hard rock bulin; azoknak igenis meg akarjuk mutatni, hogy ez tartalmas és izgalmas műfaj, még ha nem is túl divatos manapság.

Rockbook: - Merre találkozhat veletek a közönség a közeljövőben?

Szabó Krisztián: - Május 15-én a debreceni Roncsbárban tartunk koncertet, ahol Vadkerti Jimmyvel (Vadkerti Imre énekes – a szerk.) egy rövid István a király blokk is hallható lesz, felidézve a régi P. Box hasonló turnéját. Június 10-én Ártándon leszünk motoros fesztiválon, július 8-án ismét a Sörsátorban, augusztus 3-án pedig a FEZEN-en, 19-én Derecske főtéren – hogy csak a nagyobb bulikat említsem. Jelenleg több koncert is szervezés alatt áll, ezekről hamarosan többet tudhatunk meg a www.pbox.hu oldalon!

 

 

A P. Box Facebook oldala itt elérhető.

 

Fotó: Szilvifotó

 

Támogatónk a Nemzeti Kultúrális Alap és a Cseh Tamás Program.