Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Tudathasadás” - BORU / Grrrmba split lemezkritikaEzen a megosztott kazettán hazánk két fajsúlyos formációja szerepel egy-egy új dallal, melyet ismételten a Tortured Tree Productions adott ki. Korábban már írtunk a Grrrmba egyik kiadványáról (Imminent / Coalescence) illetve nemrég a BORU debüt lemezét is alaposan kiveséztük, most ez a split mágnesszalag van a terítéken.
 
A Grrrmba két zenész, Szakács Bence és Liptai Gergely förtelmesen csodás agyszüleménye. A két EP-vel és egy nagylemezzel rendelkező budapesti duó, Revelation (Embodiment Pt.2) című dala egy kegyetlen, lassan lépkedő, modern megközelítésű death-sludge tétel, gitár-íze fanyar és fájdalmas. Ebben a trackben most nem volt featuring, Gergő az alapokért felel (dobok és gitár) míg Bencének köszönhetjük a többi hangszert (gitár, basszusgitár) és vokált. Aki eddig figyelemmel kísérte őket, az biztos észrevehette, hogy ez az Embodiment album, záró dalának a folytatása; gyors meg is hallgattam, mielőtt konzumáltam ezt a 7 perces, enyhén eltorzult édességet. A hangkép pazar; súlyos, nihilista képet fest elénk, a basszus a mellkasodat döngeti, biztos vagyok benne, hogy Bence szeretheti az olyan bandákat, mint a Primitive Man, a Fange vagy éppen a Plebeian Grandstand. Az énektémák változatosak, van bennük kellő erő és düh, úgy a negyedik percnél bejövő kriptacsarnok mélyéről feltörő szektaének meglepőnek tűnt elsőre, de pár figyelmes hallgatás után világossá vált, hogy remekül passzol a dal miliőjéhez, sőt, sokkal gyönyörűbbé teszi azt. Ügyesen felépített és megírt nóta a Revelation, elbírtam volna viselni még egy ilyen borzalmat tőlük. Főleg, hogy a kazetta másik oldalát elfoglaló BORU új száma közelít a negyed órához (14p), így lehetett volna simán valami plusz őrület, statikus kontrollált zaj vagy akár horror ambient formájában, de mindegy is, nézzük a szegedi négyes szerzeményét. 
 
Grrrmba
 
Némi változás történt a line up-ban a bemutatkozó lemez óta, Kasuba Tamás énekes helyét Horváth Marci vette át, sok zenekart a földhöz tud vágni egy frontember csere, de szerencsére a BORU remekül megoldotta ezt. Valamennyire a zene is átformálódott: a lassú, kimért sludge-doom elemekből visszább vettek a fiúk, mintha előtérbe helyeződött volna a nordikus BM tempók és témák használata. Nem mondanám, hogy ez egy tipikus „fast-paced blackened sludge” szám, mert közel sem az. Talán az Oathbreaker ugrott be, mint párhuzam. Direktebb, lényegre törőbb, de ugyanakkor benne vannak csak a zenekarra jellemző egyedi stílusjelek. Más, mint az Inertia-n hallottak, de nem mondanám cseppet sem gyengébbnek vagy halványabbnak a Maeror-t. Formabontó? Valahol igen és szerintem vizuálisan a Celestial Body-hoz kapcsolható.
 
 
Nagy Miklós (gitáros) jegyzi rendezőként ezt a klipet (az előzőt szintén, Kispál László állt a kamera mögött és felelt a vágásért) mindkettő kiváló, ügyesen reprezentálja a BORU által létrehozott atmoszférát. Gratulálok hozzá, szép munka. Ha egy szóval kellene jellemeznem a Maeror-t, akkor mindenképpen azt mondanám: monumentális. Mind írói, zenei és képi oldalról. Hangzásában vaskosabb, brutálisabb az előző anyagnál, a jellegzetes gitártémák megmaradtak, a basszusgitár pompásan belesimul a soundba, különösen a 4:20-nál kezdődő pengetések tetszenek. A friss vokál full beleillik, nekem mondjuk hiányoznak a hörgős részek (ez legyen az én bajom) de ez a dal egyszerűen ezt a magasabb tónusú black metalos károgást „igényli”. A srácok a lélekroppantó drone/post-metal merengésről sem feledkeztek meg, a középrész gyakorlatilag padlóra visz. Pár pillanat erejéig beugrott még a thisquietarmy neve, de ez is csak, mint párhuzam említem meg és csak bizonyos részeknél érezhető. 
 
BORU
 
Mindkét banda kitett magáért, (mondjuk a Grrrombától szívesen meghallgattam volna még egy sújtást) de a Kolp / Leiru split MC mellett most ez a másik kedvencem. A komor, monokróm színekbe burkolt borító passzol a tartalomhoz, a kazetta pedig a már említett Tortured Tree Productions oldaláról és a zenekaroktól is beszerezhető, illetve letölthető a hivatalos portálokról.
 
 
Roppant kíváncsi vagyok mivel fog előrukkolni mindkét csapat a közeljövőben. 
 
 
Lupus Canis