Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A végtelen sokszínűség az inspiráló erő, hogy valami egyedit alkossunk" - Plasticocean interjú

A soproni Plasticocean műfaja a zenekar elmondása szerint a metalcore, a deathcore és a djent stílusokból építkezik, zenéjük meghatározására a Soproncore jelzőt használják. Az alábbi interjúban a teljes zenekar rendelkezésünkre állt.
 
Rockbook: - Sziasztok! Az első kérdésem rögtön a zenekar névvel kapcsolatos. Láttam leírva Plasticocean és Plastic/ocean formában is. Melyik a “hivatalos” írásmód végülis?
 
Dani: - Sziasztok és üdvözöljük a kedves olvasókat! Korábban használtuk mindkét verziót, de az egyszerűség és az online felületek egységesítése miatt a Plasticocean lett a hivatalos.
 
Rockbook: - A név számomra korunk egyik égető problémájára utal, a mindent elöntő műanyag hulladékra. Jól érzem, vagy más a megfejtés?
 
Helmut: - Részben igen, viszont elsősorban társadalmunk filterezett életére utalunk vele. Mindenhol csak editált valósággal találkozunk, a média jóformán másról nem szól, csak “ha ezt veszed vagy valaki, ha nem senki maradsz”. Ilyen szempontból ezt is tekinthetjük műanyag hulladéknak, ami ugyanúgy rombolja az emberiség életét, mint a szemét, amit fizikálisan hagyunk szanaszét. Emellett persze fontosnak tartjuk a környezeti problémákat is és a jövőben igyekszünk minél többet tenni ennek érdekében is.
 
Rockbook: - A zenekar még igen friss, de máris készült több klip és ahogy látom aktívan és eredményesen részt vesztek különböző megmérettetéseken. Ennyire energikus alkatok vagytok és ez az alapjárat, vagy ebben benne van a figyelemfelhívás szándéka is?
 
Titi: - Igen, mindannyian szeretjük, ha “zajlik az élet” :), ugyanakkor ezek a megmérettetések kiváló lehetőségeket nyújtanak minden induló zenekarnak, hogy bemutatkozzanak a közönség előtt és rengeteg visszajelzést adnak a zenével kapcsolatban is, miben kell/lehet fejlődni, mit érdemes hátrahagyni. Ha nem veszünk részt ilyen eseményeken, akkor valószínűleg sosem kapunk olyan elismeréseket, mint például a Hangfoglaló Program Induló előadói alprogramjába bekerülni a 20+1 támogatott közé, vagy például, Dani a 2018-as Éter fesztivál legjobb dobosa, Bálint pedig a legjobb basszusgitárosa lett.
 
Rockbook: - A zenei stílusotok, ahogy írtátok is több irányból is táplálkozik, de manapság szinte két hangot nem lehet lejátszani anélkül, hogy ne létezzen már valami hasonló. Lehet még, vagy egyáltalán van értelme szerintetek egyediséggel próbálkozni?
 
Bálint: - Abszolút van értelme, persze egyáltalán nem könnyű ilyen mennyiségű és minőségű dömpinggel, viszont igyekszünk a lehető legsajátosabb dolgokat kialakítani a zenénkben. Ahogy a kérdésben is reflektáltatok erre, ma már minden ki van találva, ennek ellenére pont ez a végtelen sokszínűség az inspiráló erő, hogy valami egyedit alkossunk.
 
 
Rockbook: - Milyen zenéket szoktatok hallgatni? Kik voltak rátok hatással?
 
Geo: - Ez bizony olyan kérdés, amire csak azt tudjuk felelni, ahányan vagyunk, annyi félét. Bálintunk például Taylor Swift fan :D Komolyra fordítva a szót, mindannyiunk zenei ízlése elég széleskörű, bármilyen stílus is legyen, elektronikustól a komolyzenéig. Nehéz lenne pár előadóval behatárolni, melyik zenekarok, előadók inspirálnak minket. Nagy közös kedvenceink természetesen vannak, akik hatással voltak/vannak ránk, ilyenek például az Architects, a Periphery, Asking Alexandria, Enter Shikari, Tesseract vagy a Northlane.
 
Rockbook: - Milyen elérhető célokat tűzhet ki ma egy új, fiatal zenekar itthon? Van szerintetek követendő zenekari példa a hazai mezőnyben?
 
Helmut: - Szerintünk a legfontosabb, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé. Mivel nem annyira populáris zenét játszunk, ezért más a fő cél, mint mondjuk egy pop zenei csapatnál. A legfőbb célunk, hogy egy jó klub közönséget alakítsunk ki belföldön és a legtöbb erre a stílusra nyitott fesztiválon fellépési lehetőséget kapjunk. Követendő példa számunkra a Subscribe zenekar.
 
Rockbook: - Több fiatal metal rajongótól hallottam már, hogy mennyire sajnálják, hogy nem élhették át a 80-as évek kazettamásolós korszakát, mert akkor sokkal összetartóbb volt a rajongói társadalom. Szerintetek a mai korszakra lehet majd ugyanilyen romantikával visszatekinteni?
 
Bálint: - Csodálattal nézünk vissza arra korszakra, látva azt, hogy a mai lehetőségekkel is milyen nehéz eljuttatni oda a zenét, ahol a potenciális rajongókat lehet elérni, főleg a rock és metal műfajában. Akkoriban ez még inkább nehézkes lehetett és tényleg rajongóról rajongóra szállt egy-egy banda. Minden korszak más és más, ahogy látjuk ma újra igény van ezekre a “retro” dolgokra, elég ha csak a bakelitlemezek reneszánszára gondolunk. Azért az jó, hogy nem kell órákat ülni a magnó előtt a kész másolatra várva, ceruzával a kézben, hogy visszatekerve kapja vissza a tulajdonosa. :)
 
Rockbook: - Milyen csatornákon próbáljátok terjeszteni a zenéteket? Jelenleg a bőség zavara áll fenn, ha a közösségi és egyéb médiákat tekintjük.
 
Geo: - Jelenleg a leghatásosabbnak a Facebook-ot érezzük, illetve a tematikus portálokat. Tapasztalataink szerint ezeken keresztül érjük el az embereket a legjobban.
 
Rockbook: - Szerintetek maradt még súlya a hagyományos médiában való megjelenésnek? Úgy mint tv, rádió, illetve a nyomtatott sajtó.
 
Dani: - Egyértelműen igen, míg online szinte bárki, bárhogy meg tud jelentetni tartalmat magáról, a hagyományos médiában szerepelni – ha csak egy 20 szavas leírásról van is szó – még mindig fontos és különleges élmény. Nagyon boldogok és büszkék vagyunk, ha pl. a lokális média munkatársai érdemesnek találnak bennünket és zenekarunk életét arra, hogy a hírekben vagy magazinműsorokban egy-egy riport erejéig szerepeljünk.
 
 
Rockbook: - Korábban egy klipp elkészítése még igen komoly anyagi kérdés volt egy zenekarnál. Manapság pedig azt látni, hogy nagy nevű zenekarok, nagy kiadókkal a háttérben sem óckodnak a Youtube-os “lyric” klippektől, amit viszont egy kisebb anyagi lehetőségű zenekar is elkészíthet némi szakértelemmel és lelkesedéssel. Jó ez, hogy a szakadék kisebb lett?
 
Bálint: - Az, hogy kis költségvetéssel bárki készíthet videót a zenéjéhez nagyon jó és nagy segítség egy szárnyait bontogató előadónak, viszont az erős, fontos dalok klipet érdemelnek. A lyric videók sosem lesznek egyenértékűek a “rendes” klipekkel és emellett egy minőségi munka ebben a formában is súlyos százezres tétel. A klip olyan kiadás, amit nem szabad kikerülni.
 
Rockbook: - Hogy álltok a fizikai formátumokhoz? Most mikor szinte ingyen elérhető minden létező zene, eközben bizonyos boltok polcain egyre nagyobb helyen terpeszkednek a hagyományos hanglemezek. Ti vásároltok még fizikai formátumon zenét?
 
Dani: - Igen, vásárolunk lemezeket és külön öröm, hogy egyre több előadó méginkább nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fizikai megjelenés önmagában is művészi remekmű legyen. Bármennyire is az online stream a legnépszerűbb, a fizikai formátum sosem fog kimenni a “divatból”. Megadja a hangzóanyag minőségét egy kellő gondossággal elkészített borító. Sokkal mélyebb tartalommal tölti meg az egész kiadványt. 
 
Rockbook: - A saját zenéiteket tervezitek fizikai formátumon terjeszteni?
 
Helmut: - Első WAVE című lemezünkhöz is készült egy digipack és a jövőben is lesz fizikai formátum az újabb anyagokhoz. Mondhatni szinte ugyanannyi munkát fektetünk a borító megjelenésére, mint ahogy a zenénkből is igyekszünk a legtöbbet kihozni. Úgy érezzük egy lemez így kap “tökéletes köntöst”.
 
Rockbook: - Van valamilyen előre lefektetett fejlődési tervetek? Mit mikorra szeretnétek elérni és ahhoz mire van szükség?
 
Dani: - Természetesen van. Szinte napra pontosan megvan tervezve az egész évünk. Nagy segítség nekünk managerünk, aki segít a tervezésben, a megvalósításban, valamint a határidők betartásában. Kicsit már kezdünk úgy működni, mint egy cég, mindenkinek megvan a feladata kimutatásokat készítünk és tarjuk magunkat a tervezethez. Borzasztóan izgalmas időszak ez a zenekar életében, reméljük ennél rosszabb soha nem lesz.
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
A zenekar tagjai:
 
Pap Gergő Geo - ének
Cihlár Helmut - gitár
Bolla Péter Titi - gitár
Csordás Bálint - basszusgitár
Kocsis Dániel - dob
 
A Plasticocean itt elérhető a Facebook-on. 
 
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.