Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A zenekar teljes, illetve még attól is több!" - From The Sky interjú Tari Szabolccsal



Tari Szabolcs, a From The Sky zenekar vezetője és frontembere egy kivételes tehetségekben gazdag csapatot gyűjtött maga köré a zenekar második anyagára, a fantasztikusan sikerült Antarktika albumra. A csapat ráadásul A Dal 2023 című tehetségkutatóban is megmérettette magát, így hát bőven volt miről kérdeznünk a From The Sky motorját, aki kérdéseinkre készségesen válaszolt.
 
Rockbook: Először is kissé megkésve, de hadd gratuláljunk kisfiad érkezéséhez, aki most 6 hónapos. Mesélj, milyen dolog az apaság, hogy vagytok, mennyire változott meg az életetek?
 
Tari Szabolcs: Köszönöm a kérdést, hatalmasat fordult velem a világ mióta megjelent az első From The Sky lemez. Valószínűleg életem egyik, ha nem a legszebb időszakát éljük most meg. Persze, kicsit fáradtabb vagyok az átlagosnál, de azt hiszem, hogy ez teljesen érthető.
 
Rockbook: A From The Sky elindítása előtt a Miserium tagja voltál. Jómagam nagyon szeretem a Miserium lemezeit és nagyon sajnáltam, hogy vége lett a dolognak. Megkérdezhetem, hogy miért oszlott fel a Miserium és hogy kapcsolatban vagy-e még a volt tagokkal? Mit csinálnak mostanában?
 
T.Sz.: Sajnos kissé megszakadt a kapcsolat a volt tagokkal, ami miatt nagyon szomorú vagyok. Az utolsó évünk (2019) vége felé már látszott, hogy mindenki a saját életére kíván koncentrálni, a zenekar pedig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sok keserűség maradt bennem ezután, hiszen nemcsak tagja, énekes-gitárosa, de fő dalszerzője is voltam a bandának. A 100,000 light-years című búcsúdalunk adta igazából azt a löketet, ami végül elindította a From The Sky-t. Kár, hogy így alakult, sajnálom, hogy vége lett, de egyben nagyon hálás is vagyok a sorsnak, mert ezáltal létrejöhetett egy még személyesebb dolog az FTS képében.
 
Rockbook: A From The Sky beindítása és elindulása mennyire volt zökkenőmentes? Honnan jött a zenekar neve?
 
T.Sz.: Most így utólag visszanézve nem is történt akkora kihagyás a két projekt között. 2019 decemberében volt a búcsúkoncertünk a Miseriummal, 2020 januárjában pedig már a H-Music kiadó főnökénél, azaz Hartmann Kristófnál ültem az irodában, hogy átbeszéljük, hogyan is kéne az új elképzeléseimet összerakni. A 2019-es karácsonyi időszak alatt volt időm átgondolni, hogy mit is szeretnék (ezalatt az időszak alatt egyébként a Slowmesh – Isolate lemezén dolgoztam producerként), és hogy kb. hogyan tudnám mindezt véghezvinni. Ezt prezentáltam neki, ő hozzátette, kijavította az elképzeléseket, irányt mutatott, és most azt láthatjátok, amit akkor és ott átbeszéltünk. Feszes ütemtervet, gyors reagálást, de egyben rendkívül hatékony megoldást is rejtett mindez magában. A zenekar nevén nagyon sokat gondolkodtam, és Kóródi Tamással (FTS designer, borítókészítő), valamint Süle Tamással (Slowmesh, FTS örökös tag) beszélgettem erről a legtöbbet. A végső változattal mindketten elégedettek voltak, és azt gondolom, hogy ez a név hűen tükrözi az általam elképzelt zenei és lelkivilágot. 
 
 
Rockbook: A Miserium lemezeken angolul énekeltél, a FTS lemezeken viszont magyarul. Miért váltottál magyarra?
 
T.Sz.: Ez is a terv része volt, ugyanis az volt a tapasztalatunk a Miserium kapcsán, hogy nem igazán tudtak az emberek azonosulni velünk, mert nem értették a mondandónkat. Az első lemezen Bertók Attila barátom rendezte szövegekbe az általam elképzelt igen szövevényes koncepciót Platón teremtéselméletéről és a lelkek útjáról, majd később ezeket közösen faragtuk énekelhetővé. Az Ascension-t már egyedül készítettem, ami a trójai háborúról szólt vegyítve Aiasz tragédiájával, de a bónusz dalért itt is Attila felelt, valamint a teljes anyag lektorálásáért is. Visszatérve a kérdésre, a lelépő nótánk, a 100,000 light-years sem volt képes akkora utat bejárni, mint amire hivatott lehetett volna, hiába volt az egy csodaszép dal, és mérsékelt angoltudással is érthető szöveggel, egyszerűen elakadt, nem ment át. Ebből kiindulva úgy döntöttem, hogy koncepciót váltok. Legyenek latinok a dalcímek, amik kellően áthallásosak, de magyar szövegeket kapjanak. Így is hitegetem még mindig magam azzal, hogy egyszer hátha beszélhetünk majd „külföldi karrierről”, ezért található mindkét anyagon 1-1 angol nyelvű dal. Ezzel kapcsolatban egyébként vannak további tervek, később mesélek majd még róluk.
 
Rockbook: Hatalmas gratula az új From The Sky lemezhez, elődjéhez hasonlóan ez is kiválóan sikerült! Ráadásul lényegében másfél év elteltével az első nagylemez kiadását követően már meg is jelent. Hogyan tudtátok ezt véghezvinni?
 
T.Sz.: Egy pici időeltolás van a megjelenések és a megírás, felvételkészítési fázisok között, emiatt viszonylag gyorsnak tűnhet a folyamat kívülről. A Rex dalait 2020-ban írtam és rögzítettem is, az Antarktika dalait pedig 2021 második felében, valamint a tavalyi év elején írtam meg és vettük fel. Így talán szembetűnőbb valamelyest, hogy mire a nagyközönség megismerhette az első lemez dalait én már javában benne voltam a folytatás előkészítésében. Ha inspirált állapotban vagyok, akkor viszonylag hamar kigurulnak teljes dalok belőlem, de itt a második lemeznél a szövegek nagy része hiányzott a felvételek vége felé is, ugyanis elmúltak belőlem a kétes, szomorú és megrázó érzések. Emiatt picit megcsúsztam a végére a dologgal, és sajnos a Denevér Stúdiónak már tele volt a naptára mire át tudtam nekik adni a teljes anyagot. (lemezkritika itt olvasható)
 
Rockbook: Az első lemez egy szakítás, elvesztés, elengedés témakörét járta körbe, melyet szerintem az új lemezzel zártál le végérvényesen. Jól látom ezt vagy tévedek?
 
T.Sz.: Abszolút jól látod, így van. Ugyan ezt a lemezt egy másik hölgy inspirálta már, de a témakört nem kellett lecserélnem. Talán akkoriban nem álltam készen mégsem a továbblépésre, vagy csak nem a „jó” emberre néztem. Nagyon inspirált az a szituáció, úgy éreztem, mintha soha nem tudnék kikerülni ebből az ördögi körből. Szerencsére ez ma már nem így van, ugyanis helyrejött a magánéletem, és beköszöntött a béke.
 
Rockbook: Az új lemezen van egy angol nyelvű dal is, az 'Invictus (We Are From The Sky)'. Várható esetleg több angol nyelvű dal is Tőletek a közeljövőben?
 
T.Sz.: Nehezet kérdezel, mert terv és törekvés is van rá, jelenleg a prioritásokat próbáljuk egyeztetni a jövőnkkel kapcsolatban. Most azt gondolom, hogy a sorlemezeken innentől nem lesz angol nyelvű dal, hanem külön kiadványokat készítenénk, ahol műfordításban a meglévő dalokból csinálnánk egy új csokrot megspékelve esetleg egy-egy új, csak angolul megjelenő dallal. De ahogy mondtam, ezek még csak tervek, egyelőre egyeztetésre szorulnak.
 
 
Rockbook: Ha jól látom már egy teljes tagság is felsorakozott melléd. Mutasd be, kérlek a zenésztársaidat pár szóban!
 
T.Sz.: Így van, a zenekar teljes, illetve még attól is több! Az első lemez felállásából is mellettünk maradt mindenki (Süle Tamás – dob, gitár, vokál, Haraszti Dávid – dob, Iványi Álmos – gitár, ének), akik ha csak pár jó szóval, vagy ötlettel, de támogatják a csapat további munkáját. Viszont már az első koncert óta Kiss László ’TAZ’ gitározik nálunk, aki szintén klasszikus gitárművész és művésztanár, akárcsak én. Vele lassan két évtizedre nyúlik vissza a barátság, így magától értetődő volt, hogy egy bizonyos ponton ebben a műfajban is egymás segítségére leszünk. Basszusgitáron szintén az első fellépésünk óta itt van velünk Gilián Péter (Dreamgrave, DVVAD), aki azóta vastagon kiveszi a részét a durva vokálok prezentálásában is. Dobon a REX-en már megismert Haraszti Dávidot (ex-Tűzmadár) Halász Illés váltotta az első koncert után. Ő is klasszikus zenész, együtt végeztünk anno az egyetemen, ahol klasszikus ütőművészként diplomázott. Illés is sokat vállalt magára, ugyanis pár dalban vokálokkal is kisegít engem élőben. Jelenleg így alkotjuk a zenekar magját. Természetesen nem feledkezhetünk meg az örökmozgó, mindig aktív Kertész Mártonról (Special Providence, Rivers Ablaze, October Silence stb.) sem, aki szintén fantasztikus gitáros, és a legelejétől velünk van. Végül, de nem utolsó sorban Juhász Tamás barátunk is itt van, aki egy fantasztikus zongoraművész. Őt láthattátok velünk a DAL című műsorban, illetve a Luna, Lethe Symphonic Edition valamint az Antarktika klipjeiben is. Tamás eddig főleg a háttérmunkákban segített, hangszerelési tanácsokat adott már a REX idején is. Szóval ez itt egy nagy zenész kör. smiley
 
Rockbook: A nagyszerű gitárszólókat Kertész Márton és Kiss László "Taz" játszotta fel a lemezre. Hogyan döntöttétek el, hogy ki melyik számban szólózzon? Te most nem szólózol egyetlen dalban sem? 
 
T.Sz.: Szerettem volna, hogy a srácok jobban magukénak érezhessék a dalokat, ezért úgy döntöttem, hogy minimális irányítással, de átadom nekik ezt a feladatot. Ennek ellenére ugyan a Lethe és az Antarktika szólóit én írtam, de már TAZ játszotta fel őket. A döntést rájuk bíztam, hogy ki melyik nótában játsszon. Amelyikben jobban érezték magukat, azokat csinálták. Nem volt könnyű dolguk, mert többnyire nem is hallhatták a dalok végleges változatát, kvázi vakon kellett dolgozniuk, mert nem voltam készen az ének felvételekkel. 
 
Rockbook: A ritmusgitárokat, a basszust és a billentyűket Te játszottad fel a lemezre, ugye?
 
T.Sz.: Igen, ez a metódus nem változott. Szeretem ezt a módszert, mert szerencsére villámgyorsan el tudom készíteni a dalokat. Sokkal tovább tartott volna, ha akkor kezdem el őket lekottázni, majd megvárni, amíg betanulják őket. Hetek mentek volna el vele, és az idő az ellenségünk volt végig. 
 
Tari Szabolcs
 
Rockbook: Az énekben Gilián Péter és Halász Illés is besegített neked. Ők pontosan mit tettek hozzá a produkcióhoz?
 
T.Sz.: Először is volt egy olyan vízió a fejemben, hogy ha élőben elő kell adnunk ezeket a dalokat, akkor azok hogyan is tudnának a legkönnyebben megszólalni. Ezért például Petivel közösen végigcsináltuk a durva énekeket az egész albumon, hogy a hangszínek kiegyenlítsék egymást, de rólam élőben ezáltal leválik majd egy nagy teher, hogy nem kell az összeset egyedül végigtolnom. Illés pedig miután már vokálozott korábban is élőben, így úgy gondoltam, hogy szívesen tered adnék neki a címadó dalban. Előre tudtam, hogy abból videót szeretnék majd készíteni, hogy jól látszódhasson, miként is néz ki a teljes csapat, és milyen univerzális a társaság.
 
Rockbook: A dobokat is ketten játszották fel a lemezre: Halász Illés és Süle Tamás. Köztük hogy oszlott meg a munka?
 
T.Sz.: Ez nem egészen így volt. Az első lemez után egyeztettem Tamással, aki neki is állt akkor a dobok kidolgozásának, de Illés jelezte, hogy ha már egyszer úgyis ő fogja játszani őket, akkor hadd csinálhassa meg azokat. Teljesen jogos kérés volt, így végül ő készített el mindent, viszont Tamás maradt technikai felelősnek. Az önazonosság fontos volt számomra, ezért nagyon hasonló felfogásban jöttek létre a dobtémák, mint a REX-nél, de szerintem így is érezhető rajta Illés saját stílusa.
 
Rockbook: A Dal 2023 című tehetségkutatóban is feltűntetek és szépen meneteltetek előre, amihez szívből gratulálunk! Miért neveztetek be ebbe a műsorba? Beváltotta a hozzá fűzött reményeiteket? Hogy éreztétek Magatokat a műsorban?
 
T.Sz.: Nagyon köszönjük a kedves szavakat! Igen, kellett számunkra ez a fajta tapasztalat is azon felül, hogy szerettük volna megmutatni magunkat egy szélesebb közönségnek. Jól éreztük magunkat, köttettek új barátságok és ki tudja, a jövőben talán közülük is felbukkan majd valaki nálunk. A nevezéssel kapcsolatban annyit, hogy korábban szintén a kettes lemezről a Luna és a Lethe is beadásra került, de akkor nem kerültünk kiválasztásra. Az Antarktika a H-Music Hungary főnökének, Hartmann Kristófnak a javaslata volt, és ezúton is köszönjük neki, hogy nem hagyta annyiban a dolgot!
 
 
Rockbook: Mik a zenekar tervei a közeljövőre nézve? Készül már az új lemez? 
 
T.Sz.: Igen, már néhány korábbi interjúban elhintettem, hogy Madrigal néven fog egyszer csak valamikor 2024, vagy 2025 körül érkezni a hármas lemez. Írtam hozzá 17 új dalt, de egyelőre nem vagyok elégedett velük, mert túlságosan követik az első két lemez csapásirányát. Meg kell egy kicsit frissülnöm, új impulzusokat kell gyűjtenem, és tiszta fejjel később újra nekiugrani majd a feladatnak. Vannak egyéb terveink is, ezek között szerepel pl. egy akusztikus anyag rögzítése, valamint szeretnénk még videót készíteni a kettes lemezhez. A legnagyobb bizodalmunk viszont abban van, hogy ennek az évnek a második fele már tényleg tud majd a koncertezésről szólni, de ez egyelőre még szervezés alatt áll.
 
Rockbook: Köszönöm szépen a beszélgetést és további sikereket kívánok Nektek!
 
T.Sz.: Köszönjük szépen a jókívánságokat és az interjú lehetőséget is! smiley 
 
A zenekar elérhetőségei: Facebook, Instagram
 
Gál Endre