Bejelentkezés

x
Search & Filters

Almighty, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1988

További képek

Biográfia: 

A The Almighty a ’90-es évek számos olyan kemény rock zenekarai közül az egyik (beleértve a Wildcharts-t,a Wolfsbane-t és a Thunder-t is, hogy csak néhányat említsünk), amely kiemelkedően sok elismerést kapott szülőhazájában, de Amerikában kevésbé vagy egyáltalán nem volt sikeres. Nagyban hibáztatható ezért a túlságosan hazafias brit sajtó is, de az Almighty esetében a nagyobb probléma az lehetett, hogy tagjai a divat kedvéért egy heavy metal zenekar helyett inkább a punk-élet veteránjainak szerepét játszották. Sajnos, mire úgy döntöttek, hogy felhagynak ezzel a színészkedéssel és visszatérnek a gyökereikhez, addigra a csapat 15 perces hírneve már majdnem elszállt.

A New Model Army 1988-as feloszlása után a ritmusgitáros Ricky Warwick alapította meg szülőhazájában, Glasgow-ban, Skóciában az Almighty-t a gitáros Tantrum vezetésével, valamint a basszusgitáros Floyd London-nal és a dobos Stump Monroe-val. A négyes fokozatosan elfordult az eredeti punk hangzástól a kemény rock felé, amihez az akkori heavy metal divat szerinti motoros külsőt is magukra öltötték. Aláírták a szerződést a Polydoor kiadóval, és stúdiófelvételt készítettek egy nagyon gyanús producerrel, a Duran Duran-ból jól ismert Andy Taylorral. Az együttműködés meglepően gyümölcsözőnek bizonyult, és az 1989-es kitűnő „Blood, Fire And Love” punk-elemekkel megspékelt metál himnuszok tömör gyűjteményét eredményezte. Az együttes ezután egy év alatt az élre tört, hírnevet szerezett, és rögzítette a megfelelően címzett „Blood, Fire & Live” című felvételt, mintegy hiánypótlóként a következő stúdiómunkájukig.

Az 1991-es Soul Destruction-t a bemutatkozó számok gyűjteményének lehet tekinteni (akárcsak Taylor-nek producerként), de a banda egy kicsit túlbiztosítottan játszott a kritikusok és a rajongók legtöbbjének véleménye szerint. A következő turné alatt az Almighty belső viszályokkal küszködött. A gitáros Tantrum kiszállt a turné végeztével, de helyére gyorsan találtak megfelelő embert az egykori Alice Cooper bandához tartozó Pete Freezin’ személyében. Úgy tűnt, hogy a kanadai érkezésével kiteljesedett a zenekar, hiszen az 1993-as Powertrippin’ valóságos kreativitás-áradatnak látszott, amivel a csapat próbál lépést tartani a gyorsan változó zenei élettel. Bár az album hasznot hozott a párhuzamos forgalomba hozatallal - kevésbé reklámozottan az Egyesült Államokban-, a zenekar kapcsolata a Polydor-ral gyorsan romlott, ami végül a szerződés felbomlásához vezetett.

1994 a nagy változás éve volt az Almighty számára. Szerződést kötöttek a Chrysalis kiadóval (ami nem kifejezetten számít nagyhatalomnak keményrock-körökben), ami lehet, hogy hiba volt, de a banda kijavította a hatalmas Sanctuary Music Management szolgálatásainak biztosításával, mely szintén „otthona” az Iron Maiden-nek, a W.A.S.P.-nek, és még sok más együttesnek. Az 1995 elején kiadott Crank nem a zenekar legjobb munkája, de biztos, hogy a legőszintébb, ahogyan elhagyják heavy metal hangzásukat és az eredeti punk rock gyökereikhez való visszatérésről prédikálnak. Sajnos ez a húzásuk egy kissé túl mesterkéltnek tűnt a legtöbb rajongó szemében, akik úgy látták a bandát, mint divat-követő zenei kereskedőket, akik az utolsó esélyüket próbálják meg kihasználni. A Just Add Life-ot 1996-ban adta ki a Castle Communications, amiről bebizonyosodott, hogy az Almighty hattyúdala, bár még mindig keringenek pletykák, miszerint Warwick azt tervezi, hogy megreformálja az együttest.

Videók

  • The Almighty - Addiction
  • The Almighty - Wild & Wonderful
  • The Almighty - All Sussed Out
  • The Almighty - Power
  • The Almighty - Do You Understand

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Ricky Warwick
ének
gitár
Stump Monroe
dob
Pete Friesen
gitár