Bejelentkezés

x
Search & Filters

Bőrgyári Capriccio

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2000

További képek

Biográfia: 

A név nyilvánvalóan Bohumil Hrabal Sörgyári capriccio című regényére utal, amiből film is készült. A könyv is, és a film is megjelent Magyarországon.

2000 tavaszán alakult az újpesti régi bőrgyár falai közt. Az első, klasszikus felállás a következő volt: Gazdag Viktor - gitár, Bányai Gyula - basszusgitár, Rozgonyi Zoltán - szájharmonika, ritmusgitár, Zarubay Bence - ének, szájharmonika, fuvola, Szabó Zsolt - dobok. Blues és rock feldolgozásokat gyakorolva, hobbizenészként próbálgatták szárnyaikat egy darabig, néha kiegészülve billentyűs ismerősökkel.

Ekkor adják a Bőrgyári Capriccio nevet is az együttesnek, úgy, hogy papírcetlikre írogatják ötleteiket és utána megszavazzák, hogy kinek melyik tetszik. A Bőrgyári Capriccio név nyer, de nem teljes a siker, úgy gondolják munkanévnek megfelelő, de idővel változtatnak rajta. Később annyira megszokják, hogy így marad. Első koncertjeik a sashalmi Josephina Blues Bell elnevezésű helyen vannak a 2001-es évtől.

2002-ben Bányai Gyula kiválik, helyébe kisebb keresgélés után Szigeti Gábor kerül basszusgitározni. Ekkorra állandó billentyűssel is kiegészül a csapat, Markos Laca személyében.

A klasszikus Eric Clapton-, Canned Heat- és John Mayall- számok mellé pár Santana, Ten Years After és más progresszívebb előadó dalai is bekerülnek a repertoárba. Rozgonyi Zoltán kiválik az együttesből. Ez év nyarán ismerkednek meg egy újpalotai koncert alkalmával Preszmayer Katával, aki elvállalta az együttes pesztrálását és a koncertek menedzselését. Az ő munkájának köszönhető, hogy zenéjüket meghallva, többek között Török Ádám is felfigyel a csapatra és többször meghívja őket zenélni a Bem Rockpartra. Ősztől állandó klubjukká válik a FÉSZEK klub pincehelyisége, ahol after party jelleggel éjfélkor kezdődő koncerteket tartanak.

Év végén Szabó Zsolt kilép, helyére, a dobok mögé Tóth (Diza) Dénes kerül. 2003-2004 az állandó koncertezések és a repertoár bővítésével telik. 2003-ban jelenik meg első lemezük, Sodródás címmel, Horváth János hangmérnök segítségével, az akkor még létező ARION Hangstúdióban a Hajógyári szigeten. 2003-tól rendszeres fellépői a Keszthelyi Motorostalálkozónak, ahol mindig telt házas és nagy sikerű koncerteket adtak.

Az állandó FÉSZEK koncertek mellé bejön a New Orleans és a Bem Rockpart, valamint a SOHO London Pub, ahol rögzítenek is pár számot és ezek közül John Mayall Room to Move-ja fel is kerül a lemezre. 2004-ben el kell hagyniuk a bőrgyárban lévő ősi próbahelyet és többszöri keresgélés után Gazdag Viktor munkahelyén, a soroksári úti üzemben találnak megfelelő termet. Szigeti Gábor kilép az együttesből, helyette Barabás Attila basszusozik. Az állandó koncertezés és új számok tanulása folytatódik 2005-ben is, az országban mindenfelé játszanak. Őszre megritkulnak a koncertek és egy szóváltást követően Preszmayer Kata és Markos Laca kiválnak az együttesből.

2006 sorsfordító évnek ígérkezik a csapat életében. Nem vesznek fel új billentyűst és a stílusuk is a progresszívebb irányzathoz közelít. Jethro Tull (Locomotive Breath, New Day Yesterday) és újabb Ten Years After-, illetve Alvin Lee-feldolgozások keményítik a hangzást.

A 2006-os tavaszi fesztiválon, a Fringe fesztivál keretében nagy sikerük van a Gödör klubban. Ennek következtében meghívják őket egész nyárra játszani a Deák téren felállított Liberálisok Házába. Az év vége nyugodtan telik, bár a FÉSZEK koncertek rendszerint túlszerveződnek és a végén az együttes lemondja a koncertjeit a sok rászervezett együttes miatt.

2007-ben ismét nagy a sikerük a Fringe-en, és meghívást kapnak a Gastro Blues fesztiválra, ahol a Yardbirds előzenekara lesznek. Nyárra elkészül második lemezük, címe: PROGRESSIVE. Az albumot ismét Horváth János rögzíti. A soroksári úti üzemben veszik fel, Zeppelin-stílusban, miszerint egyszerre, együtt játsszák fel a számokat. Az utómunkálatokkal együtt két hónap alatt elkészül az új album. Kemény és progresszív, jobban sodor, mint az előző, pedig annak volt a címe a Sodródás. Év végére az állandó klubjuk a Telihold Blues Étterem lesz. Sorozatban kapják a meghívásokat vidéki fellépésekre.

Székesfehérváron és a közös névvel alakult X. Bőrgyári Capriccio fesztiválon is tapsvihart söpörhetnek be. Szekszárdon együtt zenélnek Karen Caroll-lal (USA) és Oláh Andorral (szájharmonika). Andor ennek hatására támogatásáról biztosítja az együttest. 2008 év elejére megtörik a jég és bejutnak az augusztusi SZIGET-fesztiválra. A repertoár közben kiegészül pár Jim Morrison-dallal (Hyacinth House, Riders on the Storm, L. A. Woman…) és egy egyedi Led Zeppelin-feldolgozással is (The Ocean, How many more times…) Az ősz kiemelkedő bulija a XI Bluespatika Jamboree keretében a Gödörbeli koncert a Living Blues előtt. 2008-2009 tele az új album előkészítésével folyik, saját számok magyar szöveggel és várhatóan sok sztárzenész közreműködésével. 2009 szeptemberében a Magyar Dal Napján fellép a csapat, itt debütál KECSI- Kecskés András gitáros.

2009-ben több részletben stúdióba vonul a banda, ahol 2010 elejére összeáll a Túlsó oldal című album. A zenét Gazdag Viktor írta, a szövegeket többek között Tóth Dénes dobos, Zarubay Bence énekes, Boros György (Ölveti Blues Band) és több első lemezes szövegíró prezentálta. Az albumon vendégszerepel Török Ádám, Tátrai Tibor, Póka Egon, Németh Károly, Oláh Andor, Nemes Zoltán.

2010 januárjától új basszusgitárosa van a csapatnak: Paróczai "Tacskó" Attila, aki a Mini együttes mellett zenél a bandában. 2010 februárjában nagy sikerű lemezbemutató koncerten mutatja be a banda a lemezt a Rekettyésben, majd egész évben játsszák különböző motoros fesztiválokon, a Sziget fesztiválon stb.

2010 szeptemberében énekesi poszton Kyru csatlakozott a bandához, aki több évtizedes tapasztalatával erősíti a hangzást.
 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Radovics "Kyru" László
ének
Gazdag Viktor
gitár
Kecskés "Kecsi" András
gitár
Boateng Aaron
basszusgitár
Tóth "Diza" Dénes
dob