Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dark Funeral

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1993

További képek

Biográfia: 

A zenekart a gitáros Blackmoon (David Parland) és Lord Ahriman alaptotta 1993-ban. Hamrosan a dobos Draugen és a basszista/énekes Themgoroth is csatlakozott. 1994 januárjában rögzítették a self-titled EP-jüket, amit májusban adtak ki. A rögzitési munkálatok után Draugen elhagyta a zenekart és helyére Equimanthorn lépett.

1995 láttak neki az első full-lenght albumuknak, ami a The Secrets of the Black Arts nevet kapta. Nem sokkal az első fesztivál fellépésük után Themgoroth elhagyta a zenekart és helyére Emperor Magus Caligula lépett. 1996-ban adták ki a The Secrets of the Black Arts-ot. Equimanthorn hamarosan elhagyta a zenekart, helyére pedig Alzazmon (Tomas Asklund) került. Blackmoon elhagyta a zenekart, helyére pedig Typhos került.

Rendszeresen turnéztak és fesztiválokon vettek részt, az egyik fesztivál után Typhos kirúgta Dominiont, az eredeti gitárost, helyére pedig Chaq Mol került. Mielött következő nagy szabású turnéjukra indultak volna Alzazmon elhagyta a zeenkart, helyére pedig Gaahnfaust került, aki korábban is játszott már a zenekarral még 1996-ban.

2000-ben rögzítették a Teach Children to Worship Satan EP-t. Az EP egy dalt (An Apprentice of Satan) tartalmazz a következő studió albumukról és négy tribute dalt (Slayer, Mayhem, Sodom és King Diamond). Az Ep-re rögzítettek egy videót is az An Apprentice of Satan-hoz. They joined Deicide, Immortal, and Cannibal Corpse for the No Mercy Festivals. Gaahnfaust kilépése után Matte Modin (Defleshed) csatlakozott a znekarhoz a With Full Force fesztivál folyamán.

2002-ben először turnéztak a "messzi északon". Ők voltak az első nyugati extreme metal banda, akik Taiwanban és Singaporban felléptek. 2001-ben kiadták a Diabolis Interium-ot. Egy sikeres fellépés után Németországban Dél-Amerikába indultak, ahol az egyik legsikeresebb turnájukat hozták össze, ami során több dalt is rögzítettek majd kiadták a  De Profundis Clamavi Ad Te Domine című koncertlemezt. A kiadás után nem pihentek meg, hanem további koncerteket adtak a világ minden táján.

2005-ben kezdték elkészíteni a következő albumukat, agusztusra készültek el a lemezzel, ami az Attera Totus Sanctus nevet viselte. Szerte a világban örömmel fogadták a metal rajongók.A Swedish top 40 at number 35-sikként és a Swedish Heavy Metal charton harmadikként debütált. 2007-ben Matte Modin-t kirugták a zenekarból, helyére Nils Fjellström (Dominator) került.

Ötödik lemezüket 2009-ben adták ki Angelus Exuro pro Eternus névvel, a rajta található My Funeral-hoz klippet is készítettek. 2010 végére csupán Ahriman és Chaq Mol maradtak a zenekarban, nem sokkal Emperor Magus Caligula (és  atöbbiek) kilépése után. Ahriman nem adta fel és új anyagon kezdett el dolgozni. 2011-ben új énekes csatlakozott hozzájuk, Nachtgarm of Negator. Késöbb Dominator visszatért. Majd új basszistájuk lett Zornheym álltal. 2012 végén Nachtgarm is elhagyta a zenekart.

Sokáig nem hallattak magukról, mígnem december 16-án nem csak, hogy felfedték az új énekes és basszista kilétét, egy új dallal is megajándékoztak bennünket.
 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Heljarmadr
ének
Lord Ahriman
gitár
Chaq Mol
gitár
Natt
basszusgitár
Dominator
dob