Bejelentkezés

x
Search & Filters

Enuff Z'nuff

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1984

További képek

Biográfia: 

Az Enuff Z’Nuff zenekar egy amerikai glam rock együttes az Illinois állambeli Blue Islandből, melyet az énekes Donnie Vie és a basszusgitáros Chip Z’Nuff alapított. A Chicago környékéről származó banda leginkább az együttes nevét viselő albumon található ’Fly High Michelle’ és a ’New Thing’ című single-jeiről híresült el. Az Enuff Z’Nuff 25 éven keresztül megállás nélkül turnézott és gyártotta az újabbnál újabb albumokat. Bár a show-businessbe nem sikerült betörnie, az együttesnek nemcsak Chicago térségében, hanem a többi földrészen is hű rajongótábora van, beleértve olyan hírességeket, mint az elismert rádiós Howard Stern.

Megalakulás (1984-1989)

Az Enuff Z’Nuff 1984-ben jött létre, akkor még a helyesírásnak kicsit jobban megfelelő ’Enough Z’Nuff’néven. Az együttes rövid időn belül szerető közönöséget talált magának, miután elkészültek első demóikkal, melyek közül párat későbbi karrierjük során meg is jelentettek. A formáció első kislemeze, a ’Fingers On It’ kisebb-nagyobb elismeréseket kapott, mikor a 86-os kultuszfilm, a ’Henry: Portrait of a Serial Killer’ betétdalának választotta. Ez idő alatt az együttes tagjai között szerepelt a dobos B.W. Boeski, a gitáros Gino Martino és Alex Kane is; ez utóbbi később az Anti Product nevű együttes megalapítója lett.

1989-re a csapat átkeresztelte magát Enuff Z’Nuff-ra, majd az Atco Recordsszal összeállva kiadták első, maguk után elnevezett albumukat. Ezen a lemezen az alapítótagok, Donnie Vie és Chip Z’Nuff Derek Frigo gitárossal és Vik „Vikki” Foxx dobossal működtek közre. Az együttesnek ezen két kisebb sikert elérő dala is volt: a pszichedelikus jellegű pop rock ’New Thing’ és ’Fly High Michelle’ – később mindkét szám felkerült a Billboard Magazine chartjára, az MTV pedig folyamatosan játszotta klipjeiket. Azonban a csapat erősen glam rock-os beütése az előzetes videókon vicc tárgya lett, mikor az MTV Beavis & Butthead c. műsorán kiparodizálták őket.

A következő, ’91-es keltezésű ’Strength’ című albumon a zenekar tudatosan visszafogta a glam stílusra jellemző tulajdonságaikat. Az Atco cégen keresztül megjelentetett ’Strength’ jó kritikákat kapott, a Rolling Stone magazin például az ’Év Felfedezettje’ címet is nekik adta. A ’Mother’s Eyes’ és a ’Baby Loves You’ című kiemelt számokhoz promó-videó is készült, míg a banda tiszteletét tette a ’The Late Show with David Letterman’ nevű talk-showban. Második albumuk azonban korántsem volt annyira kelendő, mint az első.

Az együttes csődbe ment, ezért szerződést bontott az Atco Recordsszel, de a ’93-as albumuk, az ’Animals With Human Intelligence’ kiadásához Clive Davis Artista Record cégéhez szegődtek. A ’Strength’-hez hasonlóan ez a lemez is elismerő kritikát kapott, de a kereskedelmi forgalomban megbukott. Az album megjelenése előtt nem sokkal Vikki Foxx kilépett a csapatból, hogy Vince Neil szóló-együtteséhez csatlakozzon. Foxx-ot ezért kisatírozták a lemezborítóról, annak ellenére, hogy minden egyes szám létrehozásában részt vett. Foxx helyére a ’War and Peace’ egykori tagja, a New Jersey-i Ricky Parent került, aki viszont rákerülhetett az album reklámanyagára.

Önálló albumok és a feloszlás (1993-2006)

Röviddel azután hogy az Enuff Z’Nuff és az Artista Records útjai elváltak, a gitáros Derek Frigo is elhagyta a bandát, habár egyszer-kétszer még ezek után is dolgozott régi társaival. Mindezen nehézségek ellenére az együttes szakadatlanul turnézott és írta új számait, amiket számos kisebb kiadó hajlandó volt megjelentetni - a tengerentúli, egyre erősödő rajongótábor nagy örömére.

Donnie Vie, az együttes fő dalszerzője és énekese, 2002-ben felhagyott a turnézással hogy szólókarrierbe kezdhessen. Az Enuff Z’Nuff azonban nélküle is folytatta a fellépéseket egyfajta hármas fogatként – az énekes szerepét ekkor a vezető gitáros Johnny Monaco töltötte be. 2004-ben Derek Frigo, a 37 éves egykori tag valószínűleg drogtúladagolásban életét vesztette. Mindez pont azelőtt történt, hogy a banda egy Japán fellépés-sorozatra indult volna az eredeti felállásban. 2007 októberében egy másik tragédia is lesújtott az együttesre, mikor a dobos Ricky Parent elvesztette régóta vívott küzdelmét a rák ellen. Parent körülbelül 13 éven keresztül volt a formáció tagja.

Újbóli összeállás és a jelenlegi projectek (2008-napjainkig)

2006-ban az eredeti tagok, Chip Z’Nuff és Donnie Vie újra összeálltak, hogy leforgassanak egy bevezető epizódot a VH1 reality show-jának, a ’Bands on the Run’-nak. Az epizódot soha nem adták le. Ám ez alatt az idő alatt az együttes megtette első előkészületeit a 12. albumuk elkészítése felé, melynek kísérleti jelleggel a ’LostIn Vegas’ nevet adták. Munkájuk gyümölcseként a felvett számokból összeállt legfrissebb stúdió-albumuk, a ’Dissonance’, amin a Bandlands és Ozzy Osbourne egykori gitárosa, Jake. E. Lee is zenélt, nem beszélve a társproducer Vinnie Castaldóról, aki a dobokon játszott. A ’Dissonance’ Japánban 2009-ben, az USA-ban 2010-ben jelent meg. Az album népszerűsítése érdekében az Enuff Z’Nuff (Donnie Vie társaságában) 2009-ben Japánban turnézott, 2010-ben pedig Amerikában és Európában lépett fel.

Egyéb friss események között említhető még, hogy a basszusgitáros Chip Z’Nuff az ’Adler’s Appetite nevű, egykori Guns N’ Roses tagot (Steven Adler) is felvonultató együttessel együtt lépett fel. Z’Nuff ezen kívül a Missing Persons-nek is játszott; folyamatosan fedez fel újabb és újabb előadókat, és kiadta szóló projectjét, a ’JohnnieRotten Jr’-t, amiben szintén Adler a „sztárvendég”. Az énekes Donnie Vie jelenleg második önálló albumán dolgozik.

Videók

  • Enuff Z'Nuff - New Thing
  • Enuff Z'Nuff - Fly High Michelle
  • Enuff Z'Nuff - Mother's Eyes
  • Enuff Z'Nuff - Superstitious
  • Enuff Z'Nuff - I Could Never Be Without You

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Donnie Vie
ének
zongora
billentyűsök
gitár
Chip Z'Nuff
basszusgitár
ének
Randi Scott
dob
Tory Stoffregan
szólógitár