Bejelentkezés

x
Search & Filters

F.O. System

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1986

További képek

Biográfia: 

A Fuck Off System (ismertebb nevén az F.O. System, vagy még egyszerűbben F.O.) egy magyar dark zenekar volt 1986 és 1991 között. Alapítója Mátyás Attila és Jerabek Csaba. Egyetlen demo kazettájuk, egyetlen videoklipjük és egyetlen műsoros kazettájuk jelent meg, ez utóbbi 1996-ban CDn is. A csapat tagjai a '90es évek elejétől külön utakon próbálkoztak. A Fekete Lyuk klub-beli fellépéseken megteremtett legendának köszönhetően a Fuck Off System 2006-ban teltházas koncertet adott a Petőfi Csarnokban és a VOLT Fesztivál nagyszínpadán is anélkül, hogy új zenei vagy videós anyaguk jelent volna az azt megelőző 15 évben.

A magyar dark zene mára már kultikussá vált csapata, mely a Fekete Lyuk és az underground zenei élet meghatározó zenekara volt. "Szövegeivel, dallamvilágával és egyetlen megjelent lemezével a '80-as évek alternatív irányzatainak egyik kiemelkedő képviselőjévé vált, és maradt mind a mai napig".

A zenekar 1986-ban alakult. Az első felállásnak, - mellyel inkább csak punk zenét és feldolgozásokat játszottak - még Szasza is tagja volt. Az áttörés azonban csak egy évvel később, 1987-ben következett be, amikor már "trió"-ban folytatódott az F.O. története.

Megszülettek az első saját dalok, az új hangzás és szövegvilág, megszületett egy műfaj hazai első képviselője: a dark zene Magyarországon. Ettől kezdve egyre nőtt a zenekar tábora, teltházas klub koncertek és országos ismertség…pedig a csapat szinte sohasem adott interjúkat és nem szerepelt (szerepelhetett!) a médiákban. De az image, a koncertek hangulata, a transzcendens kisugárzás, és nem utolsó sorban a dalok, magukkal ragadták a közönséget. 1988-ra már kinőtték a "Lyuk"-at, és több nagy fesztivál kiemelt zenekara lehettek. Játszottak a New Model Army-val, a Christian Death-el és turnéztak az akkori NSZK-ban és Nyugat Berlinben. Elkészült az első kazetta és egyetlen lemezük.

"Szóval számunkra is hihetetlen módon pörögtek az események, és ez felőrölte a zenekar erejét… legalábbis az enyémet mindenképpen. Nem bírtam volna tovább "taposómalomként" zenélni a színpadon, ez a zene nem erről szólt. Elértük, amit akkor egy underground zenekar elérhetett, mégis mindannyian úgy éreztük, hogy az F.O. beteljesítette feladatát. Úgy döntöttünk, hogy az országos turné után abba hagyjuk. 1991-ben a Carrot fesztiválon jelentettük be, hogy vége. Annyira meglepetésszerűen, hogy sokan fel sem fogták, vagy el sem hitték, hogy igaz… de mi tudtuk: ennyi volt."

Egy demo kazetta (1988), egy videoklip és egyetlen album (1990) készült az F.O.System dalaiból, a cd-t 1998-ban újra kiadták.

Több mint 15 év csend után következett. Először 2006. február 4-én, a Pecsában koncerteztek ismét, majd ugyanebben az évben a soproni VOLT Fesztiválon a Cult előtt léptek fel. 2008. július 2-án, két év után először ismét a soproni fesztiválon adott koncertet a zenekar.

2008 őszén a zenekar alapító tagjai (Mátyás Attila, Jerabek Csaba, Miklós Péter, Zana Zoltán) nyilatkoztak a Filmmúzeum Privát Rocktörténet című műsorának, melyet archív videókkal kiegészítve, 40 perces dokumentumfilmben készített és sugárzott az F.O. Systemről a csatorna.

2009. januárjában befejezték és rögzítették a '80-as évek végén elkezdtett, Utazás című dalt, melyhez most videoklipet is készítettek.

2009. február 21-én a budapesti Petőfi Csarnokban lépett fel az F.O. System - a koncert címe "Utolsó üvöltés…" mely utalás az egyik dalukra, másrészt arra a tényre, miszerint "a zenekar ezt követően, belátható időn belül, nem tervez újabb fellépést".
 

Videók

  • F.O. System - Utolsó üvöltés
  • F.O. System - Ne félj
  • F.O. System - Utazás

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Mátyás Attila
ének
gitár
Földi Tamás
szintetizátor
gitár
Jerabek Csaba
basszusgitár
Zana Zoltán
dob