Bejelentkezés

x
Search & Filters

Gang Green

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1980

További képek

Biográfia: 

A Gang Green eredetileg a massachusettsi Braintreeből származik. Az együttest Chris Doherty (gitár), Bill Manley (basszusgitár) és Mike Dean (dob) alapították 1980-ban, de ’84-ben fel is oszlottak. A Gang Green a keleti parti hardcore zene megszilárdításában játszott lényeges szerepet.

Megalakulás és az első nagy szünet (1980-1984)

Az együttes első, 1980-as inkarnációja a 15 éves Chris Dohertyből, Mike Deanből és Bill Manleyből tevődött össze. Zenéjükből hét szám is rákerült a ’This is Boston, Not L.A.’ című válogatásalbumra 1982-ben.

1984-ben Chris Doherty csatlakozott a Jerry’s Kids nevű együtteshez az ’Is This My World?’ című lemezük elkészítéséhez, így a Gang Green feloszlott. A hátramaradt tagok a következő évben megjelentették a ’Sold Out’ című albumot a Taang! Records segítségével – a később igen befolyásos bostoni kiadónak ez volt az első lemeze. A Gang Green eredeti tagjai által megírt dalait szintén ők adták ki, ez volt a ’Preschool’ CD.

Újraegyesülés és az ’Another Wasted Night’ (1985-1986)

1985-ben Chris Doherty újból felbukkant, ám ekkorra a Gang Green teljesen kicserélődött: tagjait az olyan együttesek egykori zenészei képezték, mint a D.A.M.M., a The Freeze és Smegma And The Nuns. A felállás tehát így változott: Chuck Stilphen (fő gitár), Glen Stilphen (basszusgitár, ének) és Walter Gustafson (dob). Ez a második Gang Green a legismertebb az USA-ban, mivel ők voltak az első turnék szereplői, illetve ők készítették el az ’Alcohol’ és a ’Skateto Hell’ számokat. Az új kiadású Gang Green 1986-ban megjelentette az ’Another Wasted Night’ című albumot a ’Taang! Records-szön keresztül. A közönség ezt a korongot tartja a legjobbnak mind közül, és úgy tartják, hogy meghatározta korának hardcore punk zenéjét. Az album 1990-ben 16 számmal CD-n is megjelent, de ezt úgy teletömködték demókkal, hogy az összhatás elveszett, és nem volt annyira lehengerlő, mint a 8 számot tartalmazó LP, ami ’86-ban került a boltokba.

Az ’Alcohol’ az ’Another Wasted Night’-ról annyira népszerű lett, hogy jó pár másik együttes is feldolgozta azt. A német thrash metal zenekar, a Tankard például a ’Chemical Invasion’ nevű albumukon szerepeltette. De az Impaled Nazarene, egy finn black metal banda is elkészítette a saját verzióját: az ’96-ban kiadott ’Motörpenis’ c. single-re tették rá a számot. A bostoni punk-rock együttes, a Dropkick Murphys ’Back to the Hub’ lemezén is helyet kapott egy feldolgozás; továbbá megjelent a ’Liveon St. Patrick’s Day from Boston, MA.’ koncertfelvételükön is. Feldolgozta még a The Meatmen (’Popeon a Rope’) és a No Fun at All (’Master Celebrations’). Bár a Metallica szintén előadta élőben az ’Alcohol’-t, a pletykák tévesnek bizonyultak és nem került rá a következő kislemezükre, a ’Garage Days’-re. Az ’Alcohol’ a 2010-es Jackass 3D film zenéi között is szerepel.

A Roadrunner évei (1987-1989)

1987-re, mikor a Gang Green a Roadrunner Records-höz szerződött, a zenei stílusuk már jobban a heavy metal felé hajlott. A felállás is teljesen felfrissült, mert a Stilphen fivérek ’86-ban kiléptek, hogy megalakítsák a Mallet-Head-et, aztán a Scratch-et, majd a próba-együttes Nuns of Punk-ot. Így a megújult Gang Green tagjai Doherty, Fritz Erikson (gitár), Joe Gittleman (basszusgitár) és a Jerry’s Kids ex-dobosa, Brian Betzger voltak. 1989-ben Doherty kirúgta Gittlemant, helyére pedig Josh Pappe-t vette fel, aki régebben a Dirty Rotten Imbeciles-ben játszott. Gittleman visszatért a The Mighty Mighty Bosstones együtteshez.

Második nagy szünet (1991-1995)

Miután a Gang Green együtt turnézott a Social Distortion-nel 1990-ben, a tagok még párszor kicserélődtek, és a Roadrunner szerződésbontása miatt több évig szögre akasztották a hangszereiket. Doherty ez alatt az idő alatt alapította meg a Klover (Mercury Records) és a Hamerd együtteseket.

Második újraegyesülés (1996-2004)

1996-ban Chris Doherty, Chuck Stilphen, Glen Stilphen és Walter Gustafson újra összeálltak, hogy felléphessenek öt helyen a keleti parton, többek között a The Rat-ben és a CBGB’s-ben. Az év későbbi szakaszában a Gang Green úgy bukkant fel ismét, hogy Walter Gustafson játszott a dobon, és az új fiúk, Mike Earls és Matt Sandonato gitár és ének szereposztásban tűntek fel. Ekkor újból a Taang! Records-höz fordultak, amely kiadta nekik a ’Back & Gacked’ nevű kislemezt, valamint az ’Another Case of Brewtality’-t. A banda ezekkel az albumokkal tért vissza punkos gyökereihez, de itt már a pop felé is elmozdultak. A Gang Green ’97-ben és ’98-ban végigturnézta Európát és Amerikát. Röviddel ezután Doherty elköltözött Bostonból Cincinnatibe; az új évezredben pedig már alig-alig léptek fel Bostonban vagy New Yorkban.

A közelmúlt munkássága (2005-napjainkig)

2005-ben Chris Doherty és a legfrissebb Gang Green tagok a Dropkick Murphys együttessel együtt lépett fel a nyugati parti turnéjukon.

2007 elején a Gang Green Floridát járta végig, majd a keleti parton észak felé haladva turnézott olyan amerikai együttesekkel, mint a Lucky Scars. Ezt követően egy tavaszra beütemezett európai turnéra adták a fejüket, melyben angol és ír helyszínek is szerepeltek. Az írországi fellépést a punk filmes, Lewis Smithingham vette fel DVD-re.

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Chris Doherty
ének
gitár
Mike Earls
gitár
Walter Gustafson
dob
Matt Sandonato
basszusgitár