Bejelentkezés

x
Search & Filters

crossover thrash

A Crossover thrash (csapkodó) metalt gyakran rövidítik crossover-nek, ami a thrash metal egy formája, mely több hardcore punk elemet tartalmaz, mint a hagyományos thrash. A műfaj a heavy metal és a punk rock közötti folytonosságon alapszik. Más műfajok ugyanezen a kontinuumon jelentős átfedésben vannak a crossover thrash-sel a tradicionális hardcore punk és thrash metal mellett olyan kapcsolódó műfajok is vannak, mint a thrashcore, a grindcore és a skate (deszkás) punk.

Szaknyelvi kétértelműség

A műfajt gyakran összekeverik a thrashcore-ral, amely lényegében inkább egy gyorsabb hardcore punk, mint a heavy metal egy jobban punk-orientált alakja. Az 1980-as évek elején és közepén végig a “thrash” kifejezést gyakran használták a hardcore punk egy szinonimájaként (ahogy a New York-i Thrash 1982-es összeállításában). A “thrashcore” kifejezést, mely a műfaj művészeinek többiektől való megkülönböztetésére szolgált, legalább 1993-ig nem alkották meg. Sok crossover banda, mint például a D.R.I. thrashcore-ihletésű zenekarként kezdte. A “thrashcore” “core”-ragja néha használatos megkülönböztetésként a crossover thrash-től és a thrash metaltól, melyek közül az útóbbit gyakran azonosítottak egyszerűen thrash-ként, amely viszont ritkán utal a crossover-re vagy a thrashcore-ra. A thrashcore-t a zenei sajtó alkalmanként a thrash metal-görbítés metalcore azonosítására is használja.

Történet

A crossover thrash úgy alakult ki, hogy a heavy metal előadóművészei elkezdték a hardcore punk zene elemeit kölcsönvenni. A punk-alapú metalzenekarok általában átalakultak egy olyan műfajba, ahol több zenei technika fejlődött, mint az átlagos hardcore-alakulatoknál, és kezdtek unalmassá válni a “tiszta” hardcore zenei korlátai (amely a nagyon gyors ütemre és a nagyon rövid dalokra helyezi a hangsúlyt). Különösen a korai crossover thrash erős vonzódást mutatott a skate punkhoz, de fokozatosan egyre inkább metal-hangzásúvá vált. A szín egy Ruthie’s nevű Berkeley klubban született meg 1984-ben. A “metalcore” kifejezést eredetileg ezeknek a crossover csapatoknak a megnevezésére használták.

A Corrosion of Conformity, a Dirty Rotten Imbeciles és a Suicidal Tendencies nevű hardcore punk banda olyan thrash metal zenekarok mellett játszott, mint az Anthrax, a Metallica és a Slayer. Ezt a színteret a New York-i hardcore skinhead szárnya befolyásolta, ami 1984-ben kezdődött, és olyan csapatok tartoztak ide, mint például a Cro-Mags, a Beastie Boys, a Murphy’s Law, az Agonistic Front és a Warzone. Egyéb kiemelkedő crossover thrash együttes még a Nuclear Assault, az SSS, a Stormtroopers of Death, a Cryptic Slaughter, az SSD, a DYS, a Gwar, a Septic Death, az Electro Hippies, a The Exploited és a Discharge.

Zenei jellemzők

A crossover magában foglalja a gyors tempójú thrash riffeket breakdowns riffekkel keverve rendszeresen használatosak a hardcore-ban, és segített megalkotni az ebből származó groove-metált (néha post-thrash). A dobolás általában nagy sebességgel történik, néha a D-ütemet is használatba veszik.