Bejelentkezés

x
Search & Filters

Irie Rocktrio

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2008

További képek

Biográfia: 

Az Irie Rocktrio először csak egy kósza ötlet volt, semmi több. Az Irie Maffia zenészei közül hárman gondoltak egy merészet: saját bandát alapítanak, mivel imádnak együtt zenélni, ám ötleteik egy számukra igen fontos részét nem tudják megvalósítani az anyazenekar berkein belül, merthogy gyökeresen eltérnek annak zenei világától. Így 2008 őszén klasszikus trió felállásban vad próbatermi muzsikálásba fogtak, aminek a zenekar hivatalos megalakulása és saját számok írása lett az eredménye. A villámgyorsasággal összerakott demó olyan elsőrangúra sikerült, hogy kiadójuknál (CLS Music) azonnal zöld utat kaptak. Az Irie Rocktrio zenei világára a mai dallamos, táncolható angol-amerikai kortárs rockzene a jellemző, olyan régi és új(abb) bandák, mint a Led Zeppelin, a Black Sabbath, az Audioslave, a Who, a Rage Against The Machnie, a Guns 'n' Roses, a T-Rex vagy az Eagles Of Death Metal. Egyetlen egy cél lebeg a szemük előtt: „A zenében és a rock’n’rollban rejlő szabadság, valamint az általunk megélt dolgok dalba foglalása és az emberek felé közvetítése a legfőbb célunk. Ez a zenélés lényege.”A srácok számtalan hazai zenekart megjártak már sessionzenészként, mire az Irie Maffia, majd az Irie Rocktrio tagjai lettek. Na de kik is ők név szerint?
Dési Tamás (Guba) foglal helyet a dobszerkó mögött. Úgy horgászik, mint senki más, és imádja az olasz focit. Bár nem ugyanabban az évben, de ugyanazon a napon (április 4.) született, mint a basszusgitáros.

Havas Miklós (Doktor úr) kezeli egészségesre a basszusgitárt. Hangszere mellett a kislánya jelenti számára az élet értelmét. A hozzá fűződő viszonyáról több Irie Rocktrio dal is beszámol. Feltűnően vonzódik a jó filmekhez és a pizzához, feles energiáit pedig úszással és bringázással dolgozza le.

Szekér Ádám (Szeki) a gitározás embere. Ő is mélységes rajongással tekint az olasz futballra, nem beszélve a pizzázás műfajáról – így két társa között egyfajta hídként szolgál. Nem rejti véka alá Forma 1 iránti elköteleződését sem.

Az Irie Rocktrio hosszas próbálgatást követően lépett először színpadra, 2008 decemberében, Hajdúböszörményben, majd egy emlékezetes budapesti fellépés következett a Corvintetőn MC Busa Pista vendégszereplésével. A siker váratlan erejű volt, hozott, és egyértelművé tette: az Irie Rocktrio zenéjére szüksége van a világnak, de Magyarországnak mindenképp!2010 tavaszán jelent meg a zenekar bemutatkozó, négyszámos EP-je. A koncepció az volt, hogy „minden dal, akárcsak egy-egy Tarantino film, tisztelgés azon előadók előtt, akiket szeretünk, akiken felnőttünk, és akik a mai napig meghatározzák a zenei ízlésünket”. A lemezre került négy dal négy külön világ. A Chili Bone egy régi vágású dal, ami egy átmulatott éjszakáról mesél. A Magic Code arról szól, hogy ne várjuk tétlenül a szánkba repülő sült galambot, hanem menjünk elébe, elvégre a „titkos kód”megfejtése a tetteinkben rejlik. A R'N'R Princess az egyik dal, amit Havas Miklós kislánya ihletett. A nem sokkal a lányka születése előtt íródott szám arról az apukás dilemmáról szól, hogy milyen lesz majd, ha a kislány kamasszá érik, és vagány r’n’r-hercegnő válik belőle? A Fight For Your Right a jól ismert Beastie Boys dal feldolgozása. „A generációnk himnusza, meghatározta mindhármunk fiatalságát. Egy igazi klasszikus.”

2010 nyarán nagy megtiszteltetés érte a zenekart: Magyarországra érkezett új albumával Juliette Lewis amerikai színész- és énekesnő, aki a budapesti koncertjére az Irie Rocktriót választotta ki előzenekarnak. Méghozzá jó érzékkel. A megint csak Havas Miklós kislányáról írt Lili című dalt például nagyon szerette a híresség, és több tanú egybehangzó állítása szerint dúdolgatta is.

Az Irie Rocktrio 2010 januárjában vágott bele az első nagylemez dalainak rögzítésébe, melyek nagy részét Havas Miklós és Szekér Ádám szerezte. A stúdiómunkára 2010 februárjában került sor, Scheer "Max" Viktor irányításával a budapesti Pannonia Stúdióban. Külön érdekesség, hogy az album dalait úgy vették fel, mint a hőskorban: valamennyit élőben, egyszerre játszották fel a srácok, egyetlen nagy térben, hogy a zenekar koncertjeinek elementáris ereje és energiája a lemezre is rákerüljön.

Az album produceri munkálatait, keverését és masteringjét egy igazi híresség, a Grammy-díjas Tom Weir végezte el a Los Angeles-i Studio City Soundban. Ő korábban olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint a No Doubt, a Limp Bizkit, Shaggy, Chris Cornell, Eric Clapton vagy Keith Richards. „Óriási dolognak tartjuk, hogy bevállalt minket. Nagyon szereti a zenénket, a szívügyének tekinti a közös munkát, és ugyanabban az elbánásban részesít bennünket is, mint egy szuperprodukciót. Hatalmas megtiszteltetés a számunkra, hogy vele dolgozhatunk.”

Az Irie Rocktrio hamarosan debütál első videóklipjével, amit a R'N'R Princess című dalhoz készített egy tehetséges fiatal rendező, Kiss Rudolf Péter. A klipet kisiskolásokkal forgatták le, és egy iskolai farsangi ünnepségen játszódik, amit egy tíz év körüli Juliette Lewis hasonmás őrült rockkoncertté változtat át.Az Irie Rocktrio első nagylemeze 2010 novemberében jelenik meg a CLS Music gondozásában, a bemutató koncertre pedig november 18-án kerül sor az A38 Hajón. Ezt országos turné követi, majd jön a fesztiválszezon, a határ pedig a csillagos ég, vagy afölött.
 

Videók

  • Irie Rocktrio - R'N'R Princess

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Havas Miklós 'Doktor úr'
basszusgitár
ének
Szekér Ádám 'Szeki'
gitár
ének
Dési Tamás 'Guba'
dob