Bejelentkezés

x
Search & Filters

Korpiklaani

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2003

További képek

Biográfia: 

A Korpiklaani egy finn folk metal együttes. A zenekart Jonne Järvelä alapította – Shaman néven –, aki továbbra is a Korpiklaani vezetője. A Shamannal ellentétben, mely eredetileg finn nyelvű dalokat adott elő, a Korpiklaani dalszövegek általában angol nyelvűek, noha több finn nyelvű szerzeményt is előadnak. A zenei stílus a hagyományos folk metal. Repertoárjuk a hegedű, a harmónika és gitár segítségével előadott, a finn termékenység-istenhez szóló daltól a tipikus humppa-metal stílusú „Wooden Pints”-ig terjed.

A Korpiklaani és a Finntroll közötti együttműködés eredményeként Järvelä szolgáltatta a Joózást a Finntroll 2001-es nagylemezének címadó dalához, a Jaktens Tid-hez.

Míg más folk metal zenekarok a metallal kezdték, mielőtt hozzátették volna a népzenét, a Korpiklaani népzenével kezdett, mielőtt a metál felé fordult volna. A Korpiklaani gyökerei a Shamaani Duo néven működő Sami népzenei együtteshez vezethetők vissza, mely egy Jonne Järvelä által 1993-ban létrehozott "in house restaurant band" („házon belüli éttermi zenekar”). Egy népzenei album (Hunka Lunka) jelent meg a nevük alatt, mielőtt Järvelä áthelyezte és megalakította az új Shaman zenekart. A folk metal művész Shaman a Shamaani Duo népzenéjén alapult. Két albumot adtak ki 1999-ben és 2001-ben, mielőtt Shaman megváltoztatta a nevüket Korpiklaani-ra. A név megváltozásával együtt járt a zene változása is. A hagyományos yoik éneket és a Sámi nyelv használatát ejtették, míg a szintetizátort igazi népi hangszerekre cserélték. Jonne Järvelä bízott abban, hogy munkája a Finntroll-lal katalizátorként működik, és a áthelyezi a hangsúlyt a népiről a metálra. Dalszövegeik is gyakran szóltak az alkoholról és a bulizásról.

Jonne Järvelä szerint, a Korpiklaani zenéje úgy tekinthető Finnországban, mint „az idős emberek zenéje heavy metal gitárokkal”.

Volt néhány együttműködés a Korpiklaani és a Finntroll között, mint például Samu Ruotsalainen a Finntroll-ból abban az időben dobolt a debütáló Spirit of the Forest albumukon, és Järvelä adta a yoik éneket a Finntroll Jaktens Tid albumának címadó dalához.

Szintén volt némi együttműködés a Korpiklaani és a finn etnikai rock banda, a Poropetra között. Hittavainen a Korpiklaaniból a Poropetraban is játszott, és Juha Jyrkäs a Poropetra-ból írta a finn dalszövegeket a Korpiklaani albumaira a Kalevala-mérő használatával. Jyrkäs is játszott néhány kantelet két Korpiklaani dalban, a Kädet siipinä-ban és a Tuli kokko-ban, "Virva Holtiton" álnéven.

A Korpiklaani 2009 nyarán megjelentette hatodik stúdióalbumát Karkelo ("Buli" ) címmel.

Új albumukat Ukon Wacka címmel 2011 február elején adták ki.

A Korpiklaani név azt jelenti finn nyelven, hogy „Erdei Törzs”. A beszélt nyelvben a „korpi” sötét, öreg erdőt jelent. A biológiában tápláló típusú mocsárra utal, melyben fák is vannak.

2011. szeptember 11-én a Korpiklaani bejelentette, hogy Jaakko "Hittavainen" Lemmetty személyes egészségi okok miatt elhagyja az együttest, melyek lehetetlenné tennék a folyamatos turnézást és lemezfelvételt. Helyére Teemu Eerola brácsás került. A Korpiklaani első koncertje ebben az új felállásban 2005 óta Rotterdamban volt a Baroeg Open Air-en 2011-ben.

Videók

  • Korpiklaani - Metsamies
  • Korpiklaani - Vodka
  • Korpiklaani - Keep On Galloping
  • Korpiklaani - Wooden Pints
  • Korpiklaani - Tequila

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Jonne Järvelä
ének
gitár
Teemu Eerola
hegedű
Kalle "Cane" Savijärvi
gitár
Juho Kauppinen
harmónika
Jarkko Aaltonen
basszusgitár
Matti "Matson" Johansson
dob