Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kreator

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1982

További képek

Biográfia: 

A Kreator egy német thrash metal zenekar Essenből. Gyakran hozzák összefüggésbe mindhárom zenekart azzal, hogy segítettek utat törni a death metal műfajnak, ugyanis zenéjük számos olyan stílusjeggyel rendelkezett, amelyek később a death metal alapjai lettek és, amikből kinőtt maga a műfaj is.

1982-ben alakultak "no name" zenekarként. 1984-ben döntöttek a Tormentor név mellett. Kezdetekben a stílusuk Venom hatásokkal tűzdelt speed metal volt. A Kreator munkássága a thrash metal jegyében kezdődött, de 1992 és 1999 között bemerészkedtek az industrial és gothic műfaj világába is, mielőtt végleg visszatértek volna a klasszikus thrash hangzáshoz.

A Kreator immáron 13 stúdióalbummal, 2 EP-vel, egy koncert albummal és 3 válogatáslemezzel büszkélkedhet. Debütáló albumukat, az "Endless Pain"-t 1985-ben adták ki. Habár sok korábbi albumuk, köztük a "Pleasure To Kill" (1986), nagyon népszerű volt az Egyesült Államokban, nem könyvelhettek el nagy sikert az amerikai piacon, egészen 2009-ig, amikor is megjelent a tizenkettedik stúdióalbumuk, a "Hordes Of Chaos", ami 165. lett a 200-as Billboard listán és a 16. helyen nyitott a Media Control Charts-on (A Media Control Charts Németország hivatalos zenei slágerlistája), ami a zenekar mindenidők legjobb slágerlistás pozíciója Németországban. 2012 júniusában a Kreator kiadta 13. stúdióalbumát, a "Phantom Antichrist"-ot, ami a mai napig nagy sikernek örvend.

Alakulás és a korai évek (1982-1986)

A zenekar a németországi Essen városában alakult 1982-ben, Tyrant néven. A kezdeti felállás az énekes/gitáros Mille Petrozza-ból, a dobos Jürgen "Ventor" Reil-ből és a basszer Rob Fioretti-ből állt. Hamar megváltoztatták a nevüket, és az első két demójukat már Tormentor néven adták ki. Újbóli névváltoztatás következett, amire azért volt szükség, mert már sok zenekar használta a Tormentor nevet.  A banda végleges neve Kreator lett, és 1985-ben a Noise Records-hoz szerződtek.

Debütáló albumukat, az "Endless Pain"-t mindössze 10 nap alatt rögzítették. Az album turnéjára felvették második szólógitárosnak a későbbi Sodom gitárost, Michael Wulf-ot.

Wulf csak pár napig volt a zenekar tagja, így a következő albumon, az 1986-ban kiadott "Pleasure To Kill"-en már nem is szerepelt, annak ellenére, hogy számítottak rá. Egy új gitáros, Jörg "Tritze" Trzebiatowski csatlakozott a zenekarhoz, aki játszott is az új lemezen, ami széles körben egy thrash klasszikusnak számít, ráadásul nagy hatással volt a death metal-ra. Harris Johns (Helloween, Voivod) producernek köszönhetően az album megmutatta a zenekar fejlődő tehetségét és szakértelmét. A "Flag Of Hate" egy koncert alapvetés lett és a zenekar az európai metal színtér egyik legígéretesebb reménysége lett. A zenekar Tritze-vel együtt megkezdte első igazi turnéját (a "Pleasure To Kill" előtt összesen csak öt koncertjük volt). Az évet az első EP-jükkel, a "Flag Of Hate"-tel zárták.

Növekvő népszerűség (1987-1991)

1987-ben kiadták harmadik stúdióalbumukat, a "Terrible Certainty"-t, amit sokan egy minőségi Kreator albumnak tartanak, mivel sokkal komplexebb volt és a tempók is sokkal változatosabbak voltak elődeiknél. Az album hozott egy újabb slágert, a "Behind The Mirror"-t. A zenekar népszerűsége egyre csak nőtt, és egy videót is készítettek az MTV számára a "Toxic Trace" számhoz. Ahogy lett idejük és pénzük (a koncertezésből), hogy finanszírozni tudjanak egy újabb EP-t, kiadták az " Out of the Dark ... Into the Light" ot.

Egy berlini székhelyű független kiadó, a Noise Records 1988-ban leszerződtette a Kreator-t, az Európán és Japánon kívüli területekre, egy nagy kiadóhoz, az Epic Records-hoz. A Los Angelesben felvett negyedik stúdióalbumuk, és az első az Epic-nél (korlátozott területeken), az "Extreme Aggression", egy igazi metal alapművé vált Európában az 1989-es kiadása után. Folytatták a jól bevált "Terrible Certainty" formulát, miközben zeneileg további fejlődést mutattak. Az elismert producerrel, Randy Burns-el (Megadeth, és sokan mások) folytatták munkájukat, akinek köszönhetően kijöttek a zenekar első kislemezei és videoklipjei. A főcímdal és a "Betrayer" nagy slágerek lettek az MTV "Headbangers Ball" című műsorában. A Suicidal Tendencies-zel folytatott észak amerikai turnéjuknak köszönhetően jócskán megnőtt a népszerűségük Európán kívül.

1989-ben egy német rendező, Thomas Schadt elkészítette az első dokumentumfilmet "Thrash Altenessen" címmel (a zenekar szülővárosa után; Essen külvárosa) a Kreator-ről, ahol a fő szempont a Ruhr-vidék heavy metal társadalmának bemutatása volt. Az "Extreme Aggression" után Tritze távozott a zenekarból. 1990-ben egy új gitárossal, a szintén korábbi Sodom-os Frank "Blackfire" Gosdzik-al adták ki a "Coma Of Souls"-t. A nagyközönség tetszését nem nyerte el annyira ez az album, mint az előzőek, sokan úgy érezték, összecsapott és önismétlő lett, de még így sem volt probléma az eladással és a népszerűségüket is egész jól fenn tudták tartani a "When The Sun Burns Red" és a "People Of The Lie" Singlekkel, amely számokból hamar sláger lett.

A kísérletezés korszaka (1991-2000)

A '90-es évek elején a tradicionális thrash metal népszerűsége csökkenni kezdett. Sok más thrash bandához hasonlóan (Metallica, Anthrax, stb.) kénytelenek voltak megváltoztatni hangzásukat, stílusukat, hogy ne veszítsék el a médiumok és a kiadók érdeklődését. Ekkor kezdtek kísérletezni a death és az industrial metallal.
Az eredmény az 1992-es "Renewal" album lett, ami már inkább egy heavy metal album volt industrial hatásokkal. Miközben több, újabb médiaszerepet kaptak, aminek köszönhetően nőtt az ismertségük a TV-t néző, rádiót hallgató emberek körében, sok tősgyökeres rajongót magukra haragítottak, akik úgy vélték, a zenekar eladta magát. A zenekar, ami hajdanán a kiváló koncertjeiről volt híres, kiábrándító show-kat adott, és a lemezbemutató turné is hasonlóan sikertelenül zajlott. Mindez az indusztriális irányba való elmozdulás számlájára írható.

Az ezek után következő gyötrelmes, nyögvenyelős turné rányomta a bélyegét a zenekar állapotára. Fizikailag és a kreativitás terén is teljesen kimerültek, ami teljesen érthető volt. A zenekar kezdett szétesni. Roberto Fioretti, aki a zenekar alapító tagja volt, az album felvétele után otthagyta a csapatot, mert több időt szeretett volna tölteni a családjával. Helyére Andreas Herz került, aki még soha életében nem játszott egy albumon sem. 1994-ben Ventor is kilépett a bandából, így az alapító tagok közül már csak Mille marad meg. Ventor helyét Joe Cangelosi vette át. Herz 1995-ben távozott, őt Christian Giesler váltotta fel. De, ha ez még nem lett volna elég, az Epic felbontotta velük a szerződést. Még ebben az évben megjelent az új album a G.U.N. Records gondozásában "Cause For Conflict" címmel, ami az akkori időszak legmodernebb Kreator albuma volt. A hangzáson érződő Pantera és Machine Head hatás egy enyhe vissza kanyar volt a harsányabb hangzás irányába.

Gosdzik és Cangelosi 1996-ban távozott, a helyükre Tommy Vetterli (Coroner) és -meglepetés szerűen- Ventor érkezett. A zenekar folytatta a hangzással való kísérletezgetést, kiadva a goth és ambient hatású "Outcast" és "Endorama" albumokat, melyeket különböző beépített hanghatásokkal is megspékeltek, ráadásul hallhatjuk Mille szárnypróbálgatásait más énekstílusokban is, de egy kis groove metal beütés még ezeken az albumokon is hallható. Az eladások száma egyre csökkent, a '90-es évek végére a zenekar kereskedelmi téren és kritikák terén is mélypontra került. Bár a frontember, Mille Petrozza sosem foglalkozott ezzel igazán: "Mi a sikert nem az eladott albumok számában mérjük. Tehát, számunkra minden eddigi albumunk sikeres volt, mivel a magunk elé kitűzött célt mindig elértük."

Visszatérés a thrash metalhoz (2001-2009)

2001-ben új gitárossal, Sami Yli-Sirniö-vel felfegyverkezve kiadták "visszatérő" albumukat, a "Violent Revolution"-t, amiből egyértelműen kiderült: a zenekar visszatért eredeti, klasszikus stílusához, a thrash metalhoz. Annak ellenére, hogy rengeteg dallammal és úgynevezett "Gothenburg metal" riffekkel volt tele, a rajongók és a kritikusok egyaránt dicsérték. A turné extrém sikeres volt és megismertette a Kreatort a metál fanok fiatalabb generációjával is. A Németországban élő Yli-Sirniö köztudottan jó gitáros volt, így a zenekar számára nem volt kérdés, kit szán erre a pozícióra. 2003-ban egy koncertalbum (Live Kreation) és egy koncert DVD (Live Kreation: Revisioned Glory) is napvilágot látott.  2005-ben megjelent új stúdióalbumuk, az "Enemy Of God", amin még nagyobb hangsúlyt kapott a "Gothenburg metal" stílusjegyeinek használata. 2006-ban megjelent az album speciális újrakiadása, az "Enemy Of God: Revisited". 2006 elején a Kreator észak amerikai turnéra indult a Napalm Death, az A Perfect Murder és a The Undying társaságában. 2008-ban a King Diamond-dal, a Leaves Eyes-zal és a Cellador-ral kezdtek turnézni, de a koncertsorozatot le kellett mondani King Diamond hátproblémája miatt.

2008-ban adták ki az "At The Pulse Of Kapitulation" DVD-t, ami a "Live In East Berlin"-t (1990) és a "Hallucinative Comas"-t (1991) tartalmazta egy lemezen. Mind a kettő megjelent már előzőleg is, de csak VHS-en, és már régóta nem lehetett kapni sem. A zenekar 2007 végét és 2008 elejét új lemezének megírásával töltötte. A "Hordes Of Chaos" felvételét 2008 júliusában kezdték, és egészen késő augusztusig tartott, végül 2009 Januárjában jelent meg. 2009. január 23-án kezdték meg "Chaos Over Europe" néven futó lemezbemutató turnéjukat a holland Tilburg-ban. Vendégzenekaraik a Caliban, az Eluveitie és az Emergency Gate voltak. 2009 áprilisában a zenekar egy észak amerikai turnéba kezdett, ahol a másik főzenekar az Exodus volt, a vendégek pedig a Belphegor, a Warbringer és az Epicurean. 2009 végén Ventor kénytelen volt lemondani néhány turnéállomást személyes problémák miatt, így ideiglenesen Marco Minnemann vette át a helyét.

Napjainkban (2010-)

2010 elején, még mielőtt elkezdték volna turnéjukat márciusban, Észak Amerikában, hogy megünnepeljék alakulásuk 25. évfordulóját, a Kreator leszerződött a Nuclear Blast-nál. 2010 végén még várt rájuk egy "Thrashfest" névre keresztelt európai turné, az Exodus-szal, a Death Angel-lel, és a Suicidal Angels-szel. 2012. június 1-én kiadták 13. stúdióalbumukat, a "Phantom Antichrist"-ot. 2012 őszén egy 23 állomásos észak amerikai turnén zúzhatott a szintén Nuclear Blast-os Accept társaságában. A "Teutonic Terror Attack" nevű 2012-es turnén a finn Swallow The Sun zenekar melegíthette be a színpadot a német nagyágyúk előtt. 2012. június 16-án az indiai Bengaluruban léptek fel a Suidakra társaságában. 2012. november 28-án megjelent legújabb videoklipjük a "Civilization Collapse" című számhoz.
 

Videók

  • Kreator - Civilization Collapse
  • Kreator - Phantom Antichrist
  • Kreator - Enemy Of God
  • Kreator - Hordes Of Chaos
  • Kreator - Betrayer
  • Kreator - People Of The Lie
  • Kreator - Impossible Brutality
  • Kreator - Pleasure To Kill
  • Kreator. Coma Of Souls
  • Kreator - Toxic Trace

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Miland 'Mille' Petrozza
ének
gitár
Sami Yli-Sirniö
gitár
Christian 'Speesy' Giesler
basszusgitár
Jürgen 'Ventor' Reil
dob
ének