Bejelentkezés

x
Search & Filters

Limp Bizkit

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1995

További képek

Biográfia: 

A Limp Bizkit (alapítva 1994) amerikai hip-hop/rap és rock/metal elemeket keverő együttes. Alapítási helye: Jacksonville (Florida). Az 1990-es évek végének és a 2000-es évek elejének egyik legnépszerűbb formációja, több mint 31 millió lemezt adtak el világszerte. Jelenlegi tagjai: Fred Durst, Sam Rivers, John Otto és DJ Lethal. Korábbi bandatagok: Wes Borland, Mike Smith, Terry Balsamo, Rob Waters és Scott Borland. A Deftones és a KoЯn mellett őket tartják a nu metal stílus megteremtőinek.

A híresztelések szerint az egyik ismerősüktől ered a banda nevének jelentése, aki egy átmulatott éjszaka után azt mondta, hogy "olyan az agya mint egy löttyedt süti" (angolul limp biscuit). A tagok úgy döntöttek, hogy ennél találóbb nevük nem is lehet.

A kezdetek

A kamasz Fred Durst sokáig kirekesztettnek érezte magát, mivel egyszerre két különböző stílust is magáénak vallott. Szerette a breaktáncot és azt a zenét, amit Michael Jackson, és Erik B & Rakim stb. játszott, és amit mások egyszerűen „fekete” zenének tekintettek. Viszont a gördeszkás stílus mellett a metal zenét is kedvelte. Ez jelentős hatással volt az együtes későbbi munkáira, amely az egyik oka volt gyors felemelkedésüknek. Fred később Jacksonville-be költözött, ahol találkozott Sam Rivers-szel, aki akkor még egy gyorsétterem alkalmazottja volt. Sam azt ajánlotta Frednek, hogy vegyék be unokafivérét, John Ottot is. John jazzdobos volt, a felkérést rövid gondolkodás után elfogadta. Hárman alkották az alapfelállást: Fred volt az énekes, Sam a basszusgitáros és John a dobos. Durst próbálkozott a szólógitárosi szereppel is, de nem ment neki jól, így hamar világossá vált, hogy kell még egy ember, így meggyőzték Rob Waterst, hogy álljon be gitárosnak. Lényegében ezzel született meg 1994-ben a Limp Bizkit (ekkor még Limp Biscuit).

Waters nem volt sokáig a zenekarral, bár még vele vették fel az első hanganyagot, a négyszámos Mental Aquaducts-ot, de utána otthagyta őket. Később néhány interjúban sokat dicsérte a bandatagokat. John javasolta, hogy vegyék be Wes Borlandot, akit még a középiskolából ismert. Azt állította róla, hogy kiváló képzőművész, de a húrokat is jól tépi. Ez utóbbiról Fred is meggyőzödött, mikor látta őt egy klubban fellépni, így nem volt kifogása az ötlethez. Samnek ugyan eleinte nem tetszett a dolog, mivel Borlanddal a múltban voltak némi nézetkülönbségei, de tisztában volt vele, hogy Wesre mindenképp szükség van, így végül bevették a már akkor is kicsit különcnek számító srácot.

Kapcsolatuk a Kornnal

A banda megkezdte a fellépési sorozatát, és sok más együttessel is találkoztak, de a Kornnal való megismerkedésük különösen jövedelmezőnek bizonyult. Történt ugyanis, hogy az énekesük, Jonathan Davis és gitárosa, Brian „Head” Welch betértek Fred tetoválószalonjába. Durst a zene mellett tetoválóművész is volt, így lehetősége nyílt egy kazetta átadására. Ez hamarosan Jonathan Davistől Ross Robinson producer kezeibe került, akit meggyőzött a demo felvétel, így az együttes megkapta első lemezszerződését a Flip nevű kiadótól. Erre az időre tehető a hip-hop zenét játszó House of Painnel való megismerkedésük is, ugyanis a Limp Bizkit volt az együttes előzenekara az egyik floridai koncertturnén. Az egyik tagjuk, DJ Lethal látta őket játszani, és stílusuk annyira megtetszett neki, hogy felmondott az akkoriban már befutott House of Painnek, és csatlakozott Durstékhez.

Újjáalakulás

Az együttes 2009. május 20-án tartotta újjáalakulásának első koncertjét. Körülbelül 15 000 ember előtt léptek színpadra, Rigában, a Riga Arenában Unicorns N Rainbows című reunion turnéjuk kezdéseként. Ezen a koncerten nyolc év után először lépett együtt színpadra a zenekar az eredeti felállásban (Durst, Borland, Rivers, Otto and DJ Lethal). A turné során a soproni VOLT Fesztivált is meglátogatták.

2009 nyarán a csapat bejelentette, hogy nekilát új lemezének stúdiómunkálataihoz, amiről Fred Durst a következőket nyilatkozta: "Összegyűjtöttük a demófelvételeket, és máris a stúdió felé vesszük az irányt, hogy felvegyük a lemez dalait. Nagyon jó érzésem van a közös munka és az elkészítendő anyaggal kapcsolatban, sokkal jobb, mint bármelyik korábbi lemezt megelőzően. Ez nem a felvizezett Limp Bizkit lesz, hanem egy robbanásra kész, addiktív, ütős Limp Bizkit. Sokak szerint csak a pénzért kezdtünk újra zenélni, de ez nem igaz: ez nem a divatos újjáalakulás, csupán visszatértünk, hogy ismét felülhessünk a csúcsra!

Videók

  • Limp Bizkit - Gold Cobra
  • Limp Bizkit - My Way
  • Limp Bizkit - Boiler
  • Limp bizkit - Take A Look Around
  • Limp Bizkit - Rollin' (Air Raid Vehicle)
  • Limp Bizkit - Break Stuff
  • Limp Bizkit - My Generation
  • Limp Bizkit - Nookie
  • Limp Bizkit - The Truth
  • Limp Bizkit - Faith

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Fred Durst
ének
Wes Borland
gitár
Leor "DJ Lethal" Dimant
billentyűsök
sampler
Sam Rivers
basszusgitár
John Otto
dob