Bejelentkezés

x
Search & Filters

Mantra

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1999

További képek

Biográfia: 

Ez a történet 1999 nyarán kezdődött. Egy vegetáriánus találkozón Vijaya Gouranga das ( ex-Fantom) és Jaya Hari das (ex-Lily Marlene, ex-Womb) végleg eldöntötte: zenekart alapítanak. Volt egy közös ismerős is a másik gitáros posztra: Horváth Ákos (később Acyuta das), aki azelőtt jazz-t játszott, és (nem)csak a pontos biográfia végett: Horváth Charlie egy szem fia. Már csak egy jó dobos kellett. Ezen a találkozón feltűnt az első dobos, Fellegi Ádám (ex- Newborn). És megszületett a MANTRA.

Az első próbák Horváth Charlie házának alagsorában kezdődtek el. Összeszedtek minden használható hangszert, amit az Öreg harminc év alatt összegyűjtött, és elkezdtek játszani. Még ez év novemberében rögzítésre került az első demó Ébredj fel ! címmel. Ez egy igazi kuriózum: nyolc sávon rögzített anyag, ami bár nem szólt jól, de hűen tükrözte a zenekar elszántságát.

Az első koncert 99 december 26-án csattant el Szombathelyen a Végállomás klubban a Strong Deformity, a Neck Sprain, és a Da Capo társaságában.

A 2000. év koncertezéssel kezdődött. Fellegi Ádi a másik zenekarával, valamint a tanulmányaival nem tudta összeegyeztetni a Mantrát, ezért a zenekarnak új dobos után kellett néznie. Így került egy rövid időre a zenekarba Mozsik Imre ( ex- Mester és tanítványai), akivel életük első és utolsó tehetségkutató fesztiválján részt vettek, ahonnan elhozták a legenergikusabbnak járó zenekar különdíját.

Eközben Charlie úgy döntött, hogy létrehoz egy stúdiót a házában, és mivel Jaya Hari megszállott "pótméter-tologató" ( munkásságának összes addigi állomásán nemcsak feljátszotta a szólamait a szalagra, hanem a hangmérnökkel vállvetve részt vett a produkció hangszerelésében, keverésében, és a mastering részében egyaránt), Csiki Lászlóval, a következő dobossal kiegészülve felvették a bemutatkozó nagylemezüket.

Miután elkészült a mű, a mester cd-t a hónuk alá csapva jártak egy kört a hazai lemezkiadóknál. Több helyről érkezett pozitív visszajelzés, de sajnos abban a világban, amikor az mp3 az őrületbe kergeti a kiadókat, és a lemezeladások kritikus mélyponton vannak, nem érkezett elég jó ahhoz, hogy a zenekar rábólintson, és az összes jogokkal együtt átadja az említett cd-t. Inkább úgy döntöttek, hogy saját kiadásban jelentetik meg, ezzel együtt vállalva az összes velejáró terhet is.

Ebben az évben első alkalommal részt vettek a Sziget fesztiválon meglepően nagy közönség előtt, adtak egy különleges (illetve kettő) koncertet az EFOTT-on: délután a Calcutta Trió előtt játszottak a színház sátorban hagyományos indiai ruhákban és hangszerekkel, majd este egy másik sátorban már a Mantra felállás lépett a deszkákra. A sikeres nyári fesztiválok után ismét egy doboscsere a zenekarban: Csiki László helyére, az azóta is velük játszó, stabil tagként definiálható Bornemissza Gábor (ma Gopikrisna das néven) kerül.

A Csató Péter vezette Replika zenekarral ermennek őszi lemezbemutató turnéjukra, mint vendégek. Ez a turné 2000 december 23-án végződött a debreceni Smirnoff Caféban.
Az időpont és helyszín azért érdekes, mert erre a koncertre lejött Lukács László a Tankcsapda zenekar énekes-mindenese. Lukács még az "Ébredj fel!" anyagból kapott egy példányt a zenekartól "lesz, ami lesz alapon". Tetszett neki a kapott anyag , és ezt kinyilvánítandó lejött erre a koncertre, hogy megnézze: a zenekar élőben vajon mire képes.

A koncert után pár nappal a zenekar szempontjából mindenképpen érdekes telefonbeszélgetések zajlottak Lukács és Jaya Hari között. Kiderült, hogy nagyon jó az esélye annak, hogy a Tankcsapda a 2001 februárjában kezdődő Agyarország 2001 elnevezésű 38 állomásból álló lemezbemutató turnéjára a Mantrát vigye magával.

És megtörtént az, amire igazából senki sem számított: az esély ténnyé változott, és a zenekar lehetőséget kapott az országos bemutatkozásra. Ez a turné június 16-án zárult a Petőfi Csarnokban 5000 ember előtt. A 38 állomást összesen 25 000 ember látta!

Ahogy véget ért a turné, egyből nekiláttak a második lemezük összeállításának, és felvételének. Az album 2001 kora őszén került a boltok polcaira Életről életre címmel. Ezt követően a zenekar ősszel játszott a Black-Out zenekar társaságában.

Ebben az időszakban pár érdekes dolog történt a tagok körül: Acyuta das elment, majd Kowalsky a Black-Out énekese rövid ideig a Mantra énekesévé (is) avanzsálódott. Ez a felállás nem bizonyult tartósnak, ugyanis Kowa nem tudta vállalni a két zenekart, rajongók nyilvánították nemtetszésüket a projekt iránt. Ez oda vezetett, hogy Kowalsky visszatért az anyazenekarába, de nem múlt el nyom nélkül ez a párosítás: a harmadik albumukon (Om) nagyon sokat énekel Jaya Hari és Csató (Replika) mellet. A lemez felvétele előtt ebben az évben csinálnak egy 12 állomásból álló turnét a Replikával, aminek az "Eternal Soul- A lélek útja" nevet adják. Majd felveszik az előbb említett lemezt, és egy profi partnerre találnak a Record Expressz személyében, akik az album kizárólagos terjesztését vállalják magukra.

Mint minden évben, ez év nyarán is játszanak az összes fesztiválon egyre nagyobb tömeg előtt. Létrehoznak egy projektet Visnu néven, ahol a Mantrás tagságon kívül Csató Péter ( Replika) énekel és gitározik, valamint Krsi, aki a zenekar közvetlen környezetének számít évek óta. Ezzel a felállással összesen 17(!) koncertet adnak a nyári fesztiválokon.
2002 őszén pedig egy érdekes dologra vállalkoznak: a meglévő Mantra számokat áthangszerelik akusztikus hangszerekre, és ezzel lépnek fel állandóan a budapesti Govinda étteremben. 2003 február elején megrendezik az első Eternal Soul fesztivált. Ezzel párhuzamosan elkezdik kidolgozni a negyedik lemezüket, mely a Tetteim súlya címet viseli.
Ez a lemez szól a legjobban az összes közül, de általános vélemyény, hogy igen nehezen befogadható, köszönhetően többek között a nyomasztó hatású borítónak ill.bookletnek, és a lemezindító számnak, ami a Mama, én szeretlek címet viseli.

Ebben a számban egy magzat könyörög az édesanyjához, aki meg akarhja ölni őt, éppen egy abortuszra várakozik. A történetben nincs feloldozás, a gyermek meghal...
Még 2003-ban a megszokott nyári fesztiválok következnek, illetve párhuzamosan Jaya Hari az Eternal Soul stúdióban dolgozik pár lemezen (Replika, Prosectura, Macskanadrág...)

2003 egy szilveszteri akusztikus Mantra koncerttel zárul, majd fájdalmas változásokat hoz az új év. Jaya Hari das és a Mantra útjai közös megegyezéssel elválnak. Pótolni a pótolhatatlant, nem kis meglepetésre Kowalsky érkezik ismét a zenekarhoz. Bár az igen jól futó Kowa meg a vega sok energiáját leköti mégis szívesen vállalja a tagságot. A basszusgitáros posztra Nagy Richárd érkezik.

Ebben a felállásban rögzítik a „108”-at 2004 májusában. A Hegyalja-fesztes bulin kerül felvételre az „Igazi Otthon” klipje. Majd ugyanennek a számnak a remix változatára is készül egy klip melyben különböző jelmezeket cserélgetve bohóckodik a zenekar. Ez olyan jól sikerül, hogy a VIVA-n napi 7-8-szor látható fő műsoridőben.

2005 érdekesen kezdődik a Mantránál. Távozik a zenekarból Nagy Richárd, így basszusgitáros után kell nézni. Egy csepeli stúdió mélyén végül találnak egy jó arcot, aki ráadásul kívülről tudja a Mantra számokat. Jaya Hari dasnak hívják… A próbák fantasztikusan sikerülnek. Együtt a csapat, ahogy 2001-ben az „Om” idején akarták. Így nyomják végig a nyári fesztiválokat, majd 2005 októberében bevetik magukat a próbahely-stúdióba, friss, és az év során gyűjtögetett ötleteikből elkészítik a Mantra történetének minden tekintetben legerősebb lemezét a „Minden a Tiéd”-et.

Sajnos ez a felállás sem tartott sokáig. Kowának túl sok a három zenekar és a Mantra alig tud koncertet vállalni, illetve időnként le is kell mondania. Végül közös megegyezéssel visszaáll a tradicionális hármas felállás. Így nyomják végig a 2006-os nyári fesztiválokat, majd 6 év után másodszor is a Tankcsapda előzenekaraként járják az országot. Ennek a csúcspontja a debreceni Főnix-csarnokos koncert, ahol a Mantra történetének legnagyobb színpadán és a legtöbb (több mint 10 ezer) ember előtt játszik.

Hogy ne legyen teljes az öröm 2007 elején Gopikrisna bejelenti, hogy visszaköltözik Egerbe, így új dobos után kell nézni a zenekarnak. Nem kellett sokat keresgélni, hisz a Mantra állandó segítőjének számító Dante szintén dobos és együtt zenélt Jaya Harival a JHD-ban. Pár közös próba és néhány gyors koncert után állandó Mantra taggá válik.

2007-ben „Minden a Tiétek” címmel kiadnak egy koncertalbumot, amit még a Tankcsapda-turné különböző állomásain rögzített számokból válogattak össze. Ezt a lemezt rendhagyó módon, a címhez hűen teljes egészében ingyenes letölthetővé teszik.

Már az új felállásban veszik fel 2008-ban a következő albumot „Akarom látni” címmel. Az eddigi legjobb hangzás és a legkiforrottabb dalok jellemzik a lemezt a szakma- és a közönség szerint is. Főleg közepes klub-koncerteken van ott a banda, de játszanak a Pro-pain és a Biohazard előtt is.

Az album két dalához is videóklipet forgatnak. Az akusztikusabb „Hiszel-e még bennem” a Budapesti Hare Krisna Templom oltárai előtt, míg az igen nyers „Betonon hagyom” egy elhagyott harckocsi-laktanyában kerül rögzítésre.
 

Videók

  • Mantra - Hiszel-e még bennem

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Németh Jenő (Jaya Hari das)
ének
basszusgitár
Szandrik László (Vijaya Gouranga das)
gitár
Bornemissza Gábor (Gopikrisna das)
basszusgitár