Bejelentkezés

x
Search & Filters

Offspring, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1986

További képek

Biográfia: 

1984-ben Orange County-ban (Kalifornia) négy fiatal srác alapított egy zenekart, melyből később a The Offspring lett. Bryan 'Dexter' Holland és Greg Kriesel egy futóversenyen találkoztak a Pacifica Gimnáziumban. Bryan a tájfutó csapat tagja volt, mellesleg osztályelső volt, minek köszönhetően kapta a 'Dexter' becenevet. Ebben az időben kapott a bátyjától egy 'Rodney' albumot, ezzel megismerve a punk zenét. Nem sokkal ezután megalapították Greg-gel a 'Manic Subsidal'-t, melyben kettőjükön kívül még két másik tájfutó társuk volt. Az apró probléma csak az volt, hogy 1984-ben nem hogy nem volt hangszerük, de fogalmuk se volt róla, hogy hogyan is kellene egyáltalán játszani rajtuk. Ahogy Greg mondta: "Bryan-nel együtt tanultunk gitározni, és Bryan mégcsak nem is akkordokat játszott, hanem mindig csak egy húrt pengetett, én meg próbáltam utána csinálni. De a nyárra már tudtunk számokat játszani… eltartott egy darabig."

Greg-ék házában aztán elkezdtek "koncerteket" adni, ahol mindig olyan 20-an voltak jelen. Dexter sok számot írt, az egyiket (Very Sarcastic) fel is vették CD-re egy olcsó stúdióban. Pár hónappal később a másik gitáros kilépett, és a helyére bevették Kevin Wasserman-t (Noodles). Ő is a Pacifica-ba járt régebben, akkoriban épp az iskola gondnoka volt. (Mellesleg direkt jól jött sör vásárlásnál, lévén ő volt akkor még csak 21 felett.) Nem sokkal később az akkor 16 éves Ron Welty a városba költözött. Dexternek a féltestvére mutatta be. "Anyám túl van pár váláson" – mondta Ron – "mindig újraházasodik, elköltözünk, aztán elválik, és megint költözünk." Ron valósággal beerőszakolta magát a zenekarba az előző dobos helyére, aki elment orvosira, és emiatt kevés ideje maradt a fellépésekre. A zenekar életében ezután sem történt sok előrelépés, még mindig Greg-ék felső szintjén léptek fel a hétvégeken, azonban most már 'The Offspring' néven.

1987-ben csináltak egy demo-t, de arra már nem volt pénzük, hogy a 25 cent/CD plussz díjat kifizessék arra, hogy a borítót is ráragasszák, így hát vettek ragasztót, meg egy karton sört, és áthívtak pár srácot "bulizni". (Mondani sem kell, a srácok megitták a sört, és leléptek.) "A ragasztás nem sikerült túl tartósra, ráadásul tartott vagy 2 és fél évünkbe, míg mind az 1000-et eladtuk" – mondja Dexter. 2 évvel (1989) és jópár visszautasítással később szerződést írtak alá a Nemesis-szel. Kiadtak még egy demo-t ('Baghdad'), majd az első albumukat ('The Offspring').

Egy évvel később a Nemesis csődbe ment, majd hosszas keresgélés után sikerült aláírniuk az Epitaph-hoz, ahol 1992-ben kiadták második albumukat ('Ignition'). Az album 12 pörgős punk számot tartalmazott. 1994-ben aztán megjelent a harmadik album 'Smash' címmel. A világ ekkor ismerte meg őket köszönhetően olyan számoknak, mint a 'Come Out And Play' (mely benne volt az 'Öt legjobb, még soha nem hallott szám'-ban) és a 'Self Esteem' (mely vezette a toplistákat). Az album 11 millió példányban kelt el világszerte.

A 'Smash' sikerének köszönhetően az 'Ignition'-ből is többet sikerült eladni, majd 1995-ben a 'The Offspring'-et is kiadták újra saját, 'Nitro Records' nevű kiadójuk által. 1996-ban, miután összevesztek az Epitaph-fal (el akarták adni a céget, de mivel annak bevételének kb. 90%-át a 'The Offspring' hozta, ez olyan lett volna, mintha őket adnák el, ami érthetően nem tetszett a srácoknak), aláírtak a Columbia-hoz. Következő évben ki is adták újabb, negyedik lemezüket 'Ixnay On The Hombre' címmel. Az album nem volt olyan sikeres, mint elődje, noha olyan nagyszerű számok voltak rajta, mint pl: 'All I Want' vagy a 'Gone Away', mely nagyon sokaknak máig az egyik kedvenc 'The Offspring' száma.

Rá egy évvel (1998) került a boltokba az ötödik album 'Americana' címmel. Ez hasonló sikereket ért el, mint a 'Smash' köszönhetően olyan rádióbarát számoknak, mint a 'Pretty Fly (For A White Guy)' vagy a 'Why Don't You Get A Job'. Sokan azt mondták, hogy ekkor született újjá a 'The Offspring', de mi persze tudjuk, hogy soha nem is halt meg!

2000-ben jelent meg a 'Conspiracy of One'. Első kislemezes dalukat ('Original Prankster') a honlapjukra is feltették, sőt, az egyik szerencsés, aki letöltötte, az nyerhetett 1 millió dollárt is! Mindezt azért, hogy ezzel a Napster-t támogassák.

2002-ben készítettek egy számot az 'Orange County' (Narancsvidék) című filmhez 'Defy You' címmel.

2003-ban Ron Welty váratlanul bejelentette, hogy kilép a zenekarból. Szomorú, és megrendítő hír volt ez mindenkinek. Páran el is kezdték hangoztatni, hogy a 'The Offspring' feloszlik. Ez persze nem így történt. Felkérték a szabdúszó John Freese-t, hogy doboljon az új albumon, majd nem sokkal később bevették Atom Willard-ot.

2003 decemberében meg is jelent az új album 'Splinter' címmel, melyekről ez idáig 2 kislemez jelent meg ('Hit That', '(Can't Get) My Head Around You'). Az albumnak egyébként 'Chinese Democracy' lett volna a neve, mely a Guns N’ Roses sok éve várt (2008 novemberében már valóban megjelent) új albumának is a címe lenne. "Axl lenyúlta a sérómat, én lenyúlom a lemezének a címét" – kommentálta a döntést Dexter. A lemez címét később 2 okból kifolyólag változtatták meg: 1. szerintük a név meg van átkozva, mert nem haladtak semmit a munkálatokkal 2. az egyszavas albumnevekkel eddig sokkal több pénzt kerestek :)

2006 novemberében érkeztek hírek arról, hogy a The Offspring stúdióba vonult, hogy rögzítsék nyolcadik stúdiólemezüket, melynek a címe "Rise and Fall, Rage and Grace". A lemez producere Bob Rock volt, és végül 2008 június 17-én jelent meg. Az anyag első kislemeze a "Hammerhead" volt, mely még előző évben kijött, ezt követte a "You're Gonna Go Far Kid", melynek Chris Hopewell rendező nevével fémjelzett videója október 17-én, pénteken jelent meg a zenekar Myspace oldalán.

A kanadai X92.9 rock rádióban Greg Beharrel beszélgetett nemrég Noodles-el, az Offspring gitárosával, aki elmondta, hogy Dexter Holland énekes jelenleg Hawaii-n dolgozik Bob Rock producerrel (aki az előző, “Rise and Fall, Rage and Grace” producere volt), és végignézik azokat a dalokat, amik nem kerültek rá az imént említett lemezre, majd utána nekiállnak új dalokat írni. Noodles még beszélt annak e lehetőségéről is, hogy megjelentetnek egy kiadatlan és b-oldalas dalokból összeállított válogatást is.

2007-ben a Saves the Day (Face to face) dobosára, Pete Paradára cserélték Atom Willardot.

2008 júniusában megjelent az új lemez Rise and Fall, Rage and Grace címmel. A rajongók tetszését elnyerte az új korong, de a kritikusok elég vegyesen fogadták. Júliusban a Volt utolsó napján, a nagyszínpadon léptek fel először Magyarországon. Eddig 4 kislemezt adtak ki az albumról (Hammerhead; You're Gonna Go Far, Kid; Kristy Are You Doing Okay?; Half-Truism) és 4 klipet készítettek (Hammerhead; You're Gonna Go Far, Kid; Kristy Are You Doing Okay?; Stuff Is Messed Up).

2009 májusában 2 hónapos turnéra indultak Amerikában, augusztusban felléptek a Szigeten is.

Videók

  • The Offspring - Want You Bad
  • The Offspring - The Kids Aren't Alright
  • The Offspring - You're Gonna Go Far, Kid
  • The Offspring - She's Got Issues
  • The Offspring - Original Prankster
  • The Offspring - Defy You
  • The Offspring - Hit That
  • The Offspring - Days Go By
  • The Offspring - Kristy, Are You Doing Okay?
  • The Offspring - Cruising California

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Dexter Holland
ének
gitár
zongora
Noodles
gitár
vokál
Greg K.
basszusgitár
vokál
Pete Parada
dob
ütőhangszerek