Bejelentkezés

x
Search & Filters

Prognózis

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1981 - 1999

További képek

Biográfia: 

A Prognózis 1981 elején alakult meg Vörös István vezetésével, aki előzőleg mint gitáros játszott Radics Béla helyett a Nevada formációban. Katonaság alatt a Hadirock együttest hozta létre, majd ebből alakult ki egy évvel később a Prognózis.

Egy hónappal ezután megnyerték a Rock Reflektor című tehetségkutató versenyt, majd meghívást kaptak az első jelentős magyar rock-fesztiválra, Dorogra, ahol több tízezer ember előtt arattak sikert. 1982-ben megjelent az első sikert hozó Hajsza közben / Nyári éjszakák c. kislemez. 1984-ben megjelent első nagylemezük az Előjelek, majd 1986-ban a Tele van a város szerelemmel, mely az igazi népszerűséget jelentette a zenekarnak.Ebben a korszakban olyan Magyarországon fellépő világsztárok előtt koncerteztek, mint Tina Turner és Alvin Lee. Éveken keresztül felejthetetlen koncerteket adtak a legendás Budai Ifjúsági Parkban, majd később a Petőfi Csarnokban sok-ezer ember előtt. E korszak minden jelentős rock-fesztiváljára meghívást kaptak, (Pusztavacs, Tőserdő, Népstadion-kert, BS - Pop-Majális), részt vettek minden segélykoncerten (Éhező Afrikáért, Mozgáskorlátozottakért '81.)

1987-ben Vörös István egy új formációval adta ki a Piknik Club című albumot, mellyel még szélesebb közönségréteget hódított meg. 1988 őszén Kárpát-Ukrajnában turnéztak.

1989-től két évig Svájcban és Lichtensteinben zenélt. 1991. tavaszán Vörös István és a Prognózis néven, új társak kíséretével jelenik meg a hazai koncertdobogókon. Ekkor indul klubjuk a Kőbányai Szabadidő Központban, mely 1999. áprilisáig minden második héten esemény volt a rajongók életében.     

1993-ban megjelenik az Ez egy kutya világ c. album, mely a rendszerváltás időszakának hangulatait tükrözi. Ekkor már Vörös István és a Prognózis néven tértek vissza a könnyűzenei életbe. Meghívást kaptak Budapest egyik legnagyobb ifjúsági rendezvényére a Diákszigetre, ahol ezrek énekelték a korábbi sikerdalokat és megszerették az újabbakat. 1993-99-ig minden évben fergeteges koncerteket adtak a Csörge-tavi Rock-fesztiválon is.

1994 szeptemberében a Manfred Mann's Earth Band vendégzenekaraként léptek fel a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán. 1994-ben a Hungaroton Gong  megjelentette a Legjobb Prognózis dalok 1981-1987. c. válogatáslemezt. 1995-ben Minden viharon át címmel új CD és kazetta jelenik meg az üzletekben. A lemezbemutató koncert szeptember 9-én a Budai Parkszínpadon volt, melyről hang- és filmfelvétel is készült.    

1996. októberében került a boltokba a koncerten rögzített teljes anyag Én az időt nem sajnálom címmel, mely az első koncertlemez a zenekar történetében. 1996-ban több koncertet adtak Prágában.Elsőként kaptak meghívást a taszári IFOR támaszpontra. Kapcsolatba kerültek Joe D'Urso, énekes, szerző gitárossal, aki 1997 júniusában Európába látogatott. Három közös koncertjük volt Budapesten, egy Pozsonyban és Prágában.     

1997 másik legnagyobb eseménye, hogy októberben megjelent a Szűk nekünk ez a város című CD és kazetta.    

A dal még most is a régi c. dalból készült videoclip egyik helyszíne az Üllői úti FTC Stadion volt.

A magányos utazó 1999. elejétől Vörös István szólópályára lépett
 

Videók

Klasszikus felállás: 

NévHangszer
Vörös István
ének
gitár
Klemm Ervin
gitár
ének
Jankai Béla
billentyűsök
Kormos Gábor
basszusgitár
Gyurik Lajos
dob