Bejelentkezés

x
Search & Filters

Queensryche

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1981

További képek

Biográfia: 

A Queensrÿche egy amerikai heavy metal / progresszív metal zenekar, amely 1981-ben Bellevue-ben alakult. Legnagyobb sikereiket az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején aratták Operation: Mindcrime és Empire című albumaikkal, melyek több millió példányban keltek el világszerte, és azóta a műfaj klasszikusainak számítanak. Összességében több mint 20 milló albumot adtak el, ebből 6 milliót az Egyesült Államokban.

Korai évek

A Queensrÿche története az 1980-as évek elején kezdődött. Michael Wilton gitáros és Scott Rockenfield dobos az Iron Maiden és Judas Priest feldolgozásokat játszó Cross+Fire együttes tagjai voltak, amihez később csatlakozott Chris DeGarmo gitáros és Eddie Jackson basszusgitáros, majd a nevüket The Mobra változtatták. Az énekes nélküli csapatot többször Geoff Tate segítette ki, aki akkor a Babylon tagja volt. 1981-ben a The Mob demófelvételt készített és újra Geoff Tate-et hívták segítségül, aki a Babylon feloszlása után a Myth nevű együttesben énekelt. A demófelvétel után a The Mob megváltoztatta a nevét, a demón szereplő Queen of the Reich című dal nyomán Queensrÿche-ra. A négyszámos demóról lelkes kritikát közölt a brit Kerrang! magazin, és felvétel iránti növekvő kereslet 1983-ban arra késztette a zenekart, hogy saját kiadásban megjelentessék az anyagot, mint a Queensrÿche első EP-je. Az anyagon még erősen érződik az Iron Maiden, a Judas Priest és a Ronnie James Dio fémjelezte Black Sabbath hatása, ugyanakkor későbbi jellegzetességeik már itt is feltűntek. Az EP sikere nyomán Geoff Tate énekes úgy döntött, hogy kilép a Myth-ből és a Queensrÿche frontembere lesz. Ugyanebben az évben lemezszerződést írtak alá az EMI kiadóval, amely első lépésként nagyobb példányszámban újra kiadta a Queensrÿche EP-t. Az anyag a Billboard listáján a 81. helyre került. Az EP turnéjaként eljutottak Japánba is, ahol a 1984. augusztus 5-i tokiói koncert később VHS videókazettán is megjelent. A turné a Twisted Sister, a Quiet Riot és Dio társaságában zajlott.

The Warning, Rage For Order

1984 szeptemberében Londonban rögzítették első nagylemezüket a The Warningot. Producerük James Guthrie lett, aki dolgozott már a Pink Floyddal és a Judas Priesttel is. A lemez a Billboard lista 61. helyén nyitott. Kislemezként a címadót és a Take Hold of the Flamet másolták ki róla. Ezt követően az Egyesült Államokban a KISS Animalize turnéján vendégeskedhettek. 1986-ban hírnevüket tovább növelte a Rage for Order album. A lemez már a 47. helyen nyitott a Billboard listáján. Videoklipet a Gonna Get Close to You című dalra forgattak. A zenekar eddigre elhagyta romantikus ruhadarabjait, mely a korai érában megjelenésük szerves részét képezte. Ekkoriban már a korszak egyik fő tényezőjét jelentették nemcsak a heavy/power metal vonalon, de a progresszív metal műfajban is. Annak ellenére, hogy mindkét stílusmeghatározásból szélesen kilógtak. Nevezték őket intelligens vagy agyas-metalnak, meg a gondolkodó emberek metal bandájának is. Egyszerre tudták elnyerni a kritikus zenesajtó és a kortárs zenekarok tiszteletét, valamint a tini rajongók jelentős részét, ami rendkívül ritka eset. Sajátos, újszerű arculatuk ekkora már rég kiforrott, és új trendet indítottak el a 80-as évek végi metalban. Nélkülük valamennyire biztos más merre indult volna a Fates Warning, a Dream Theater, a Psychotic Waltz, a Lethal vagy a Crimson Glory. A lenyűgözött zenesajtó kikiáltotta őket a jövő metal bandájának.

Út a csúcsra - Operation: Mindcrime

A Rage for Order anyagát a Bon Jovi társaságában turnéztatták meg, mely nem volt túl szerencsés párosítás. 1987 végén láttak neki főművűknek, már tekintélyes érdeklődéssel kísérve. Akkora sikert azonban senki nem várt, mint amit az 1988-ban kiadott Operation: Mindcrime elért. Az anyag ma már a metal történelem egyik csúcsalkotása, a stílus egyik legfontosabb klasszikusa. Az album egy nagyszabású konceptlemez, személyes és az amerikai társadalom problémáit egyaránt körbejáró történet. A történet főszereplője, Mary hangján Pamela Moore énekesnő szólal meg. A lemez hangzása más mint elődjéé, de csaknem olyan időtlen. A zenei rendező ezúttal Peter Collins sztárproducer volt, aki korábban Rush és Tygers Of Pan Tang albumokkal szerzett hírnevet magának, később Alice Cooper és a Suicidal Tendencies mellett is dolgozott. Az epikus nagyzenekari részeknél pedig a neves amerikai zeneszerző Michael Kamen segédkezett. Az Operation: Mindcrime-ot sok kritikus nevezte az évszázad metal lemezének és a konceptalbumok/rockoperák terén olyan lemezekkel hozzák párhuzamba, mint a Pink Floyd-The Wallja, vagy a The Who-Tommyja. A rajongók nagy része is vele azonosítja a bandát, és ezt az albumot tartja a legjobban sikerült művüknek. Ez a lemez hozta meg számukra az áttörést is, miután a Billboard lista 50. helyén nyitott, és még a megjelenés évében aranylemez lett az Egyesült Államokban. Az albumról kimásolt Eyes of a Stranger a 35., míg az I Don't Believe in Love a 41. lett a mainstream rock listán. Ezután a Metallica társaságában turnéztak.

A csúcson - Empire

1990 augusztusában került boltokba a következő nagylemez az Empire. Az anyag irányváltozást jelez a korábbi munkákhoz viszonyítva. Egy hard rockosabb, mondhatni kommerszebb irányt vett a zene. A lemez a Billboard lista 7. helyén nyitott, és több kislemezre kimásolt dal is hatalmas sikereket ért el, köztük a Silent Lucidity első lett a mainstream rock listán. Az albummal a zenekar a legnagyobb sikereihez ért, és a korszak egyik vezető metal zenekara lett. Az albumból csak az Egyesült Államokban több mint 3 milliót adtak el. A kritikusok és az újabb rajongók egyaránt pozitívan fogadták a lemezt. A lemez kiadását követően nagyszabású, 18 hónapos turnéra indultak, főzenekarként. A körúton előadták a teljes Operation: Mindcrime lemezt, ennek anyagából készült az Operation: Livecrime koncertlemez. Ez VHS-en és később DVD-n is megjelent. A turné alkalmával felléptek az MTV Unplugged sorozatában is. 1991-ben részt vettek a Monsters of Rock turnén, ahol a Metallica és az AC/DC társaságában koncerteztek, többek között Magyarországon, Budapesten is felléptek.

Promised Land, Hear In The New Frontier, Q2K

Némi szünet után 1994-ben jelent meg a következő, Promised Land címre keresztelt nagylemez. Az album csakúgy mint elődje sikeres volt, a Billboard lista 3. helyén nyitott. Zenei téren az Empire által megkezdett utat vitték tovább. A grunge-korszak kellős közepén az ő zenéjükben is felfedezhető volt némi grunge és modern rock hatás, a jellegzetességeik megtartása mellett. A régi rajongók nagy részének azonban nem jött be a rockosodó/modern irányvonal így az 1990-es évek közepére rajongótáboruk leszűkült, és kevésbé sikeres korszak köszöntött be a zenekar pályáján. Újabb három évet kellett várni, míg 1997-ben kijött a Hear in the Now Frontier c. album. A lemez a Billboard lista 19. helyén nyitott, és nem érte el még az aranylemez státuszt sem. A turné után 1998-ban kilépett, a zenekar életében rendkívül fontos szerepet betöltő, Chris DeGarmo. Ő azóta repülőgéppilótaként dolgozik kereskedelmi járatokon. Utódja Kelly Gray lett, aki nemcsak gitározott a bandában, de a produceri teendőket is ellátta. 1999-ben jelent meg a Q2K című album, melyet sokan tartanak a zenekar pályafutásának legkevésbé sikerült lemezének. A lemezt az Atlantic Records adta ki. 2000-ben a Virgin kiadó megjelentetett egy Greatest Hits válogatást. A lemez a Billboard lista 149. helyéig jutott.

Tribe

A zenekar 2001-től átpártolt a Sanctuary kiadóhoz. Itt jelent meg a Live Evolution című koncertlemez, amin egy 2001. június 27-28-án Seattle-ben adott koncert hanganyaga hallható. 2003 tavaszán lehetett olyan híreket hallani, hogy DeGarmo visszatér, de az új gitáros Mike Stone lett. 2003 nyarán már vele készült el a Tribe c. album. A lemez nagyrészt pozitív kritikákban részesült.

Ezt követően a Dream Theaterrel turnéztak Amerikában. A váltott főzenekaros turnén az 1980-as évek progresszív metaljának harmadik legendás alakja, a Fates Warning volt a speciális előzenekar. A körút hatalmas sikert aratott, Európába azonban nem jutott el. Az estéken előfordult, hogy a Dream Theater tagjaival együtt zenéltek a színpadon. Eljátszották többek közt a The Whotól a Won't Get Fooled Againt és a Pink Floydtól a Comfortably Numbot. A körútról CD és DVD is megjelent The Art of Live címmel. Ezt követően újabb turnék következtek Európában önállóan, Észak-Amerikában a Judas Priest vendégeként. A turné alkalmával Magyarországra is eljutottak, ahol 2004 nyarán a Summer Rocks fesztiválon léptek fel a Judas Priest előtt.

Operation: Mindcrime 2

Ezután olyan pletykákról lehetett hallani, hogy a zenészek az Operation: Mindcrime folytatásán dolgoznak. A zenekar ettől korábban mindig is tartózkodott, de végül 18 év után tényleg megjelent a folytatás. A lemez 2006 március 31-én látott napvilágot a Rhino Entertainment gondozásában. Az Operation: Mindcrime II zeneileg az első rész továbbgondolása több a klasszikus/rockoperás elemmel. A kritika és a rajongók is igen pozitívan fogadták a lemezt, de a többség szerint nem ér fel az elődjéhez. A történet itt is Amerika társadalmi problémáit feszegeti, egyben az első rész folytatása. A történetben ismét szerepet kapott a Pamela Moore énekesnő által megszemélyesített Mary. Az első részben nem hallható Dr. X figuráját pedig Ronnie James Dio testesíti meg. Az album sikeres lett, a Billboard lista 14. helyéig jutott. A lemez kiadását követően nagyszabású önálló turnéra indultak, ahol mindkét Operation: Mindcrime anyag történetét előadták a sztori szereplőivel egyetemben. A színház jellegő rockopera előadása esténként meghaladta a 3 órát. Ennek a turnénak a keretében ismét felléptek Magyarországon a Petőfi Csarnokban. A turnéról dupla CD és DVD is kiadára került Mindcrime at the Moore címmel. Az anyagot a Seattle-i Moore Theatre-ben rögzítették 2006. október 13-14-15-én.

Take Cover, American Soldier

2007 augusztusában a Capitol Records egy újabb válogatást dobott piacra Sign of the Times: The Best of Queensrÿche címmel. 2007 novemberében Take Cover címmel egy feldolgozáslemez látott tőlük napvilágot. Az anyag a Billboard lista 173. helyén nyitott. Itt többek közt U2, Black Sabbath, Pink Floyd, Queen, The Police és Buffalo Springfield dalokat formáltak a saját képükre. 2009-ben Mike Stone gitáros kilépett a zenekarból, aki egyébként sosem volt a Queensryche hivatalos tagja, csupán bérzenészként dolgozott velük. Helyére nem vettek be új gitárost. 2009 tavaszára jelent meg a soron következő nagylemez American Soldier címmel. Az album egy konceptlemez méghozzá az amerikai katonák életéről, érzelmeiről, a háborús borzalmakról. Geoff Tate apja a vietnami háború idején volt katona, többek között innen jött az inspiráció. Az énekes a hadseregben szolgált emberekkel készített interjúkat az album előkészületei során, melyek töredékei hallhatóak a lemezen is. A lemez a Billboard lista 25. helyén nyitott. A turnén az új anyag mellett főként a Rage for Order album dalaira koncentráltak.

2011-től napjainkig

2011-ben látott napvilágot a Dedicated To Chaos című albumuk.

2012. június 11-én a Utah-beli West Valley Cityben, a Scorpions előtt lépett volna fel a Queensryche, de az együttes hangszeresei jelezték, hogy nem fognak fellépni, így Tate egyedül adott szólókoncertet. 2012. június 20-án a zenekar 31 évnyi közös zenélés után megvált karakteres hangú énekesétől Geoff Tate-től. Scott Rockenfield közleményben tudatta a rajongókkal, hogy reménykedtünk abban, hogy közös megegyezésre jutunk, de végül mindenki számára az volt a legjobb megoldás, ha megválunk Geoff-tól annak érdekében, hogy pozitív irányba haladhassunk. Helyére Todd Le Torre került, aki a Rising Westben már zenélt együtt a zenekar hangszeres szekciójával.

Videók

  • Queensryche - Silent Lucidity
  • Queensryche - I Don't Believe In Love
  • Queensryche - Empire
  • Queensryche - Jet City Woman
  • Queensryche - Eyes Of A Stranger
  • Queensryche - Operation: Mindcrime
  • Queensryche - Anybody Listening?
  • Queensryche - Another Rainy Night
  • Queensryche - Revolution Calling
  • Queensryche - Suite Sister Mary

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Todd Le Torre
ének
Michael Wilton
gitár
vokál
Parker Lundgren
gitár
vokál
Eddie Jackson
basszusgitár
vokál
Scott Rockenfield
billentyűsök
dob
ütőhangszerek