Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ramones, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1974 - 1996

További képek

Biográfia: 

A Ramones egy amerikai punk-zenekar volt, amely az első ilyen jellegű zenekarnak számít, még akkor is, ha a "punk" kifejezés csak később, egy angol szubkultúrával kapcsolatban alakult ki.

A hetvenes évek közepén – félig-meddig akaratukon kívül – új zenei irányzatot alakítottak, mert nem tudták kiállni a Pink Floyd és a Led Zeppelin nevével fémjelzett korszak rock-zenéjét.

A zenekar tagjai a "Ramone" névvel helyettesítették saját nevüket és ezzel azt a látszatot keltették, hogy rokonok. A név Paul McCartney egykori álnevéből, a "Phil Ramone"-ból származik. Az egykori Beatles-tag 1960-ban ezt a nevet használta egy skót Beatles-turnén.

A zenekart 1974-ben alakította New York-ban Douglas Colvin énekes, basszusgitáros, John Cummings gitáros és Jeffrey Hyman dobos. Mindhárman New York Queens negyedéből származtak. Egy kis idő után felvették az említett művésznevet. Amikor Colvin (Dee Dee Ramone) felismerte, hogy nem tud egyszerre énekelni és basszusgitározni, Jeffrey (Joey Ramone) lett az új énekes. Így azonban új dobosra volt szükség. Néhány meghallgatást követően Tommy Erdelyi (Tommy Ramone) kapta ezt a posztot. Első koncertjeiket New York-ban adták, elsősorban a CBGB nevű klubban, ahol olyan együttesek is felléptek, mint a Blondie és a New York Dolls.

Ezek az első fellépések hangosságuk és gyorsaságuk miatt váltak legendássá; egy-egy koncert mindössze 20-30 percig tartott. Első lemezük Ramones címen 1976-ban jelent meg a Sire Records kiadónál. Tommy Ramone már 1978-ban elhagyta a zenekart, mert nem tetszett neki a sok turnézás, és ehelyett inkább a produceri munkával szeretett volna foglalkozni. Helyét Mark Bell (Marky Ramone) vette át, aki ezt követően alkohol-problémák miatt 1983 és 1987 között nem volt a zenekar tagja. Helyét erre az időre Richard Beau (Richie Ramone) és két élő fellépés erejéig Clem Burke (Elvis Ramone) vette át. 1989-ben otthagyta a zenekart Dee Dee Ramone is, aki ezután még írt dalokat az együttesnek. Utóda C. J. Ward (C. J. Ramone) lett. ú

Az együttes 1996-ban oszlott fel, mivel Joey Ramone nyirokmirigyrákban szevedett már 1995 óta. A sors iróniája, hogy ebben az időszakban olyan együttesek vitték el a pálmát, amelyek többé-kevésbé a Ramones zenéje inspirált. Ilyen például a (Nirvana, a Pearl Jam és a The Offspring). Az egyik legutolsó koncertre Buenos Aires-ben került sor. Előzenekarként fellépett a Die Toten Hosen és Iggy Pop is.

A legeslegutolsó koncert 1996 augusztusában volt a hollywoodi Palace-ben. A zenekar alapító tagjai közül ma már csak a magyar származású Tommy Ramone él. Joey Ramone 2001-ben Johnny Ramone 2004-ben hunyt el rákban, Dee Dee Ramone pedig 2002-ben heroin-túladagolásban.

A The Ramones a késői hetvenes évektől számos együttest inspirált. A Motörhead már 1991-ben megjelentette saját tisztelgését a zenekar előtt R.A.M.O.N.E.S. címen. Több együttes, mint például a Die Toten Hosen rendszeresen játszik Ramones-számokat koncertjein. Az évek során számos tribute-lemez jelent meg, az egyik legjelentősebb talán a 2004-ben napvilágot látott We're a Happy Family – A Tribute To Ramones, amelyen olyan zenészek szerepelnek, mint például a Pearl Jam, Metallica, a Red Hot Chili Peppers, Rob Zombie, a KISS, a U2, és Marilyn Manson.

Egyetlen albumuk ért el aranylemez minősítést, az is egy válogatáslemez, a Ramones Mania. Ennek ellenére az évek során egyre jobban tudatosult, hogy az egyik legmaradandóbbat alkották a rockzenében, például a Rolling Stone magazin is beválasztotta őket a Minden idők 50 legjobb előadója listába, és a VH1 100 Greatest Artists of Hard Rock listájára is felkerültek. 2002-ben a Spin magazin minden idők második legjobb zenekarának választotta őket, egyedül a Beatles előzte meg őket. 2002. március 18-án, három alapítótaggal és Marky, valamint Tommy Ramone-nal együtt, beiktatták őket a Rock and Roll Hall of Famebe. 2011-ben Grammy-életműdíjat kaptak

A Ramones feltűnt a The Simpsons rajzfilmsorozat egyik epizódjában, és olykor-olykor egyik nagy rajongójuk, Stephen King amerikai író is szerepelteti őket regényeiben (1989-ben az együttes írta az Állattemető (regény) című műből készült film zenéjét).

Az együttest 2002-ben vették fel a Rock and Roll Hall of Fame-be.

2005 szeptemberében Berlinben megnyílt a világon az első Ramones-múzeum.

Videók

  • Ramones - Substitute
  • Ramones - Poison Heart
  • Ramones - Touring
  • Ramones - I Want You Around
  • Ramones - I Wanna Be Sedated
  • Ramones - Rock 'N' Roll High School
  • Ramones - Blitzkrieg Bop
  • Ramones - I Don't Want To Grow Up
  • Ramones - Spiderman
  • Ramones - Merry Christmas

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Joey Ramone
ének
Johnny Ramone
gitár
C. J. Ramone
basszusgitár
vokál
Marky Ramone
dob