Bejelentkezés

x
Search & Filters

Republic

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1990

További képek

Biográfia: 

1990. február 23-án alakultak, lemezborítóikon szereplő hal is ezt szimbolizálja. Boros (ex-Citrom, ex-Kanguru), Tóth (ex-Balatonszelet), Bali (ex-Denevér), Szilágyi (ex-Cipőfűző, ex-Balatonszelet) és Cipő (ex-Andante, ex-Cipőfűző) könnyen értelmezhető, szókimondó és hihetetlen dallamos zenéjéről vált híressé.

Az együttes nem sokkal megalakulása után megnyerte a rockfesztivált Balatonlellén (amit a 67-es főút köt össze Kaposvárral). 1990 végére Szilágyi László (dob) helyett Nagy László Attila került a zenekarhoz.

1991-ben a zenekar úgy döntött, hogy új kiadó után néz. Szerződésük azonban még egy albumra szólt a Hungarotonnál, így nem volt kiút. Mivel új dalaikat már az új kiadójuknál szerették volna megjelentetni, megszületett az a legendás ötlet, hogy egy teljes lemezanyagnyi dobszólóval állítsanak be a Hungarotonhoz, így teljesítve a szerződésben foglaltakat. Nagy László Attila kiélhette magát a stúdióban, s megszületett az "Üss a kazettára" c. lemez, amely meg is jelent, mint Republic album. 1991 végére Környei Attila helyett Abella Miklós a menedzser, ekkor Bali Imre (gitár, ének) helyére Patai került. 1991-ben elnyerték a Magyar Rádió Emerton-díját.

1993-ban a Republic elnyerte a MAHASZ "Arany Zsiráf" díját. Cipő 1995-ben szólólemezzel jelentkezett, ugyanebben az évben Kaposvárott tartottak koncertet, amelyről CD és video készült. 1995-ben ismét "Arany Zsiráf" díjat nyertek "Az év rocklemeze" kategóriában.

Emblémájukká vált kishal, ami annak köszönheti megszületését, hogy a zenekar a halak jegyében alakult, Cipő kedvenc halászcsárdájának is ez a jele, valamint hogy megtetszett a fiúknak az emberforma a halba ágyazva.

A jeligéjük: "The Worst Group of Hungary" azaz „a legrosszabb csapat Magyarországon”. A mottóval görbe tükröt kívántak tartani az elé, hogy minden előadót a „legjobbnak” hirdetnek.

Koncertjeiken még a színpadra lépés előtt az Illéstől a Miért hagytuk, hogy így legyen című dalt játsszák be, ezután cirkuszzenére megjelennek a tagok. Cipő a következőképpen konferálja a többieket: Patai Tamás - légtornász, Boros Csaba - állatidomár, Nagy László Attila - mélyvízi búvár, Tóth Zoltán - költő (régebben: erőművész); az utóbbi években az állandó közreműködőket is belevették: Szabó András - Gépfolklór, Halász Gábor - Debrecen. Majd Indul a mandula! felkiáltás után eljátsszák állandó nyitódalként a Neked könnyű lehet-et, ami az első album 1. sorszámú dala.
 

Videók

  • Republic - Kék és narancssárga
  • Republic - Ha Itt Lennél Velem
  • Republic - 67-es út
  • Republic - Nagy kő zuhan
  • Republic - Szállj el kismadár
  • Republic - 16 tonna feketeszén
  • Republic - Szeretni valakit,valamiért
  • Republic - Jó reggelt kívánok
  • Republic - Engedj közelebb
  • Republic - Neked könnyű lehet

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Bódi László "Cipő"
ének
zongora
Tóth Zoltán
gitár
zongora
ének
Patai Tamás
gitár
Boros Csaba
basszusgitár
ének
Nagy László Attila
dob