Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rob Zombie

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1985

További képek

Biográfia: 

Robert Bartleh Cummings, ismertebb nevén Rob Zombie (1965. január 12. – ) amerikai zenész, filmrendező, valamint producer.

1985-ben hozta létre első ismert zenekarát, a White Zombie-t. Mikor 1997-ben a banda föloszlott, szólókarrierbe kezdett, és csak saját neve alatt 15 millió eladott lemez fémjelezte tevékenységét. Első nagylemeze, a Hellbilly Deluxe, háromszor is platina minősítést kapott.

1965. január 12-én született New Yorkban. A Hammer World magazinnak adott 2006-os interjúban, amely az Educated Horses nevű új nagylemezről szólt, Rob mesélt a riporternek az 1970-es években lezajlott múltjáról.
"… én abban a korszakban nőttem fel, a '70-es évek zenéin. Nem Slayer-en vagy Metallica-n, sokkal inkább Alice Cooper-en, KISS-en, Led Zeppelin-en, Rush-on, Blue System Cult-on. De a többiek is olyan zenére indultak be mostanság mint a régi Slade vagy a T-Rex. Úgyhogy ez az ős-glam vonal nagyon ott van a lemezen szerintem…

Rob olyan családban nőtt fel, mely cirkuszi mutatványokat adott elő. Rob elmesélte a Hammer Wolrd Magazinnak adott interjúban azt is, hogy túlélt, egy lövöldözést. Ott áltak a "csatatér" közepén, és amikor egyik ismerősük szólt nekik, hogy arra fussanak, rögtön szét is vágták a fejét neki. Rob szülei szerencsére jöttek, és kimenekítették gyermekeiket a bajból. A cirkuszi-mutatvány neve volt az "Educated Horses", és innen kapta a nevét a 2006-os album is. Ugyanis lovakkal voltak a bemutatók. Rob elmondása szerint egyszer voltegy olyan eset, hogy az egyik ló összezúzott egy nézőt -innen az "Educated Horses" lemezcím.

Rob kedvencei voltak többek között az említett Alice Cooper, vagy a KISS, valamint a Black Sabbath és a The Ramones. Ezek hatására kezdett zenélni. 1985-ben akkori barátnőjével megalapította a White Zombie nevű zenekart amely később hatalmas sikereket ért el.

2002 halloweenján, feleségül vette Sheri Moont, akivel 13 éve jártak együtt.

White Zombie

1985-ben alapította meg első igazán ismert zenekarát, a White Zombie-t. A csapatban nem voltak állandó tagok, első EP-jükön amely még a megalakulás évében jelent meg, valamint az azt követő EP-n a dobos, és a gitáros már más. Utóbbi dobosuk, Ivan de Purme azonban egészen 1995-ig tagja maradt a csapatnak. Első éveikben New York legkoszosabb klubjaiban zenéltek, mígenm 1987-ben szerződést kötöttek a Caroline Records-dzal, és kiadtál első albumukat. Azonban a nagy áttörést az 1992-es "La Sexorcisto: Devil Music Vol 1." nevű nagylemezükkel érték el, annak is főként "Thunder Kiss '65", és "Black Sunshine" nevű dalaival. Az album második helyezést ért el a Billboard listán. Következő albumuk ismét óriási sikert ért el. Az "Astro Creep: 2000" című albumról rengeteg sikeres dal jött ki kislemezként is. 1997-ben a White Zombie feloszlott.

Szóló karrier

A White Zombie 1997-ben oszlott föl. 1996-ban Rob Alice Cooper társaságában készítette el a "Hands Of Death (Burn Baby Burn)" nevű dalt. Ez volt Rob első zenei tevékenysége, a zenekarán kívül.

Rob nem hagyta abba zenei pályafutását, és szóló karrierbe kezdett. Dobosként vele maradt a zenekat dobosa John Tempesta, basszusgitárosként érkezett Blasko, gitárosként pedig Mike Riggs. A Hellbilly Deluxe 1998-ban jelent meg, és nagy sikereket hozott Robnak. Rengeteg dal vált közismert slágerré, és a slágerlistákon is nagy helyezéseket értek el (pl: "Superbeast", "Dragula", "Living Dead Girl", "Meet The Creeper") Az imént felsoroltak közül különösen a "Dragula" számít nagy dalnak, sokak szerint ez a dal Rob pályafutásának legnagyobb dobása.
A következő album, 2001-ben jelent meg, és a The Sinister Urge nevet viseli erről az albumról, főként a " Demon Speeding, "Feel So Numb", "Never Gonna Stop", Dead Girl Superstar" című dalok értek el sokat. Azonban az album megjelenése után, a zenekaron belül korántsem volt minden rendben. A turné után Rob azt nyilatkozta, hogy most jóidőre leáll a zenéléssel.
Rob négy éven keresztül szüneteltette a zenélést, és filmrendezőként dolgozott, és elkészítette a "The House Of 1000 Corpses és a The Devils Reject című filmeket, amiket elmondása szerint nagyon élvezett. Amíg Zombie a filmezéssel volt elfoglalva, Mike Riggs, és az ex-White Zombie dobos John Tempesta megalakították a Scum of The Earth nevű heavy metál zenekart amelynek stílusa nagyban hasonlít a "mester" korai szólómunkáihoz.

Rob 2005-ben tért vissza a zenéhez. A cunami áldozatainak megsegítésére tartott koncerten a Camp Freddy nevű project hívta meg eljátszani a "Thunder Kiss '65 nevű White Zombie dalt. A fesztiválon ott volt John5 is, aki azt mondta Robnak, hogy ha fellép az Ozzfest-en akkor szívesen menne gitározni. Rob tényleg kapott meghívást a fesztiválra. A régi csapatból csak Blasko maradt Robbal, és amikor Rob elmondta az ötletet Blasko-nak ő Tommy Clufetos dobost ajánlotta aki akkor Alice Cooper-nél dobolt.
Miután a fellépés sikeres volt, Rob friss csapatával 2006-ra készítette el az Educated Horses nevű új lemezt. Erről az albumról, főként az "American Witch nevű felvétel nyerte meg a hallgatókat.

Videók

  • Rob Zombie - We're An American Band
  • Rob Zombie - Dragula
  • Rob Zombie - Feel So Numb
  • Rob Zombie - Living Dead Girl
  • Rob Zombie - Demon Speeding
  • Rob Zombie - Superbeast
  • Rob Zombie - Sick Bubblegum
  • Rob Zombie - Never Gonna Stop (The Red Red Kroovy)
  • Rob Zombie - American Witch
  • Rob Zombie - Foxy, Foxy