Bejelentkezés

x
Search & Filters

Skunk Anansie

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1994

További képek

Biográfia: 

A Skunk Anansie 1994 márciusában alakult Londonban.
Deborah 'Skin' Dyer alakulata, a Skunk Anansie azon kevés markáns zenekarok közé tartozik, melynek neve nemcsak a könnyűzene mélyrétegeit kutatók számára fontos igazodási pont, hanem a mainstreamben is közismert.

E népszerűség nemcsak annak köszönhető, hogy a nőiességét régebben heves indulatokban kifejező Skin zenekara az elmúlt évezred végén olyan világhírű együttesekkel járta be a világot, mint a U2, a Muse, az Aerosmith, a Bad Religion, a Therapy?, a Rammstein, Lenny Kravitz vagy a Rollins Band, hanem mára kultikussá vált albumoknak, mint a Paranoid and Sunburt, a Stoosh vagy a Post Orgasmic Chill. Mindhárom album oly jól teljesített a brit lemezeladási listákon, hogy a Skunk Anansie népszerűségét a csúcsra járatott britpop sem zavarta meg.

Első nemzetközileg is jegyzett sikerszámuk a Little Baby Swastikkka, melyet az amerikai közönségnek Howard Stern mutatott be először, a Selling Jesus és a Feed pedig Kathryn Bigelow kultfilmjében, a Strange Days-ben is megszólalt.

1996-ban a Kerrang! magazin olvasói a legjobb brit koncertzenekarnak választották, a Skunk Anansie egy évvel később pedig az MTV Europe Music Awardson is versenybe szállt ugyanezért a címért és legjobb együttesnek járó első díjért. A kétezres évek elejétől Skin szólókarrierjére koncentrált és két lemezt készített (Fleshwounds - 2003, Fake Chemical State - 2006), a Skunk Anansie másik emblematikus figurája, Ace pedig Mark Richardson dobossal a brightoni Modern Zenei Intézetben tanított és kisebb zenei projektekben vett részt.

2008 novemberében Mark Richardson jelentette be, hogy a Skunk Anansie újra aktív. A visszatérés gyors és elsöprő erejű volt. A zenekar - amely 2004-től a Guinness Book of British Hit Singles & Albums alapján hivatalosan is a poplegendák közé tartozik - az újjáalakulás hevében rögtön két albumot jelentett meg. A Smashes and Trashes-t 2009-ben, a Wonderlustre-t pedig 2010-ben.

A 2011-es belgiumi Hasseltben megrendezésre kerülő háromnapos Pukkelpop fesztivál első napján (augusztus 18-án, csütörtökön) délután fél hétkor a hirtelen kerekedett viharban – miközben az amerikai Smith Westerns zenekar éppen elkezdte koncertjét – összeomlott a Chateau névre keresztelt színpad/sátor, a balesetben öt fesztivállátogató életét vesztette és több mint hetvenen megsérültek, köztük tucatnyian komolyan. A Skunk Anansie-n kívül a Ting Tings, Eminem, a Foo Fighters , Thirty Seconds to Mars, a Kasabian és az Offspring is szerepelt (volna).

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Skin (Deborah Anne Dyer)
ének
Ace (Martin Kent)
gitár
Cass (Richard Lewis)
basszusgitár
Mark Richardson
dob