Bejelentkezés

x
Search & Filters

Spooky Tooth

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1967 - 2009

További képek

Biográfia: 

A progresszív rock korszakában népszerű, igen színvonalas hard rockot, illetve bluesrockot játszó klubzenekar volt, bár lemezei viszonylag kis példányszámban fogytak. A Spooky Tooth létrehozásában Harrisoné volt a főszerep. Ő alakította meg, még szülővárosában 1965-ben a V.I.P. elnevezésű együttest, melynek rövid ideig Keith Emerson is tagja volt.

A társulat ezután Londonba ment, és 1967-ben Art néven elkészítettek egy nagylemezt. A kvartettet ekkor Harrison, Grosvenor, Kellie és Ridley alkották. Hozzájuk társult ötödikként az amerikai származású Gary Wright és így vált teljessé a Spooky Tooth legénysége. A két kitűnő énekes (Harrison, Wright), valamint a kemény gitár és orgonajáték rendkívül hatásossá tette zenéjüket.

1968-ban adták ki első korongjukat It's All About címen, de a kritikai fogadtatás meglehetősen langyos volt. A második nagylamezt azonban már komoly kritikai elismerés övezte és a közönség is kezdett melléjük pártolni. Ezt követően azonban Ridley kilépett és megalapította a Humble Pie-t. Helyét néhány hónapig Andy Leigh töltötte be. A francia elektronikus zenész Pierre Henry-val közösen készített Ceremony megjelenése után Wright is távozott. Ő előbb szólóalbumokat jelentetett me, majd létrehozta a Wonderwheel nevű zenekarát. Wright és Leigh szerepét a Grease Band három zenésze vette át: Henry McCullogh gitár, Chris Stainton basszusgitár, zongora, orgona, gitár és Alan Spinner basszusgitár. A bomlást azonban már nem lehetett megállítani, miután Harrison és Grosvenor is egyre inkább a saját szólókarrierjét kezdte egyengetni. The Last Puff című albumuk elkészülte után feloszlott a társaság.

1973-ban Wright és Harrison újabb zenészekkel (Mick Jones gitár, Chris Stewart basszusgitár, Bryson Graham dob) ismét életre hívta a Spooky Tooth-t, amely további három nagylemezzel örvendeztette meg közönségét. Ezt követően a Spooky Tooth ismét megszűnt és 1998-ig nem is hallatott magáról, amikor Harrison, Grosvenor, Kellie és Ridley ismét összeálltak egy lemez erejéig.

Az 1999-ben megjelent Cross Purpose című korongnak azonban nem lett folytatása, csak Ridley 2003-ban bekövetkezett halála után álltak ismét össze két koncertet adva Németországban.
 

Videók

  • Spooky Tooth - Waitin' For The Wind
  • Spooky Tooth - Evil Women
  • Spooky Tooth - Better By You, Better Than Me
  • Spooky Tooth - That Was Only Yesterday

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Mike Harrison
ének
billentyűsök
Gary Wright
orgona
vokál
Steve Farris
gitár
ének
Shem von Shroeck
basszusgitár
vokál
Tom Brechtlein
dob