Bejelentkezés

x
Search & Filters

Stone Sour

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1992

További képek

Biográfia: 

Stone Sour egy 1992-ben, az Iowa béli Des Moines-ban alakult amerikai rock zenekar, 5 évig működtek, mielőtt 1997-ben feloszlottak volna. 2002-ben újraalakultak és 2011 óta az alábbi felállásban zenélnek: Corey Taylor (vokál, gitár, billentyű) Jim Root (gitár, billentyűzet) mindketten a Slipknot formációból, valamint Josh Rand (gitár) és Roy Mayorga (dobol, ütőhangszer). Az alapító tagok Joel Ekman (dobol, ütőhangszer) és Shawn Economaki (basszusgitár) 2006-ban és 2011-ben otthagyták a csapatot.

A zenekar egy alkoholos italról kapta a nevét, amiben többek között narancslé és whiskey is van.

A Stone Sour eddig 5 stúdióalbumot adott ki: Stone Sour (2002); Come What(ever) May (2006); Audio Secrecy (2010); House of Gold & Bones – Part 1 (2012) és legutóbb House of Gold & Bones – Part 2 (2013). 2007-ben kiadtak egy digitális élő albumot Live in Moscow címmel.  Összesen több mint  4 millió lemezt adtak el világszerte.

Megalakulás és korai évek (1992-1997)

A Stone Sourt Corey Taylor alapította, aki később a Slipknot énekese lett valamint Joel Elkman korábbi dobos. Taylor régi barátja, Shawn Economaki nem sokkal ezután csatlakozott basszusgitárosként.

Az alakuló évek alatt a Stone Sour két demót vett fel, 1992-ben és 1994-ben. 1995-ben csatlakozott a zenekarhoz Jim Root, aki jelenleg szintén a Slipknot tagja Taylorral együtt.

Miután teljes lett a csoport, 1996-ban egy másik demó-t vettek fel, a dalokat később 2002-es debütáló albumukon, a Stone Sour-on használták fel.

1997-ben a zenekar egy kis ideig szünetelt, ezalatt Taylor és Root a Slipknottal töltötték az idejük nagy részét, akik akkoriban szintén feltörekvőben voltak Des Moines-ben és hamarosan lemezszerződést is kaptak. Root igazából nem csatlakozott akkor mg a zenekarhoz csak egy évvel Taylor után és Economaki pedig a színpadi gitár technikus szerepét vette át.  Joel Ekman és a Stone Sour útjai 2006-ban szétváltak, hogy gondoskodjon a fiáról, Isaac James Ekmanról, amikor annál rákot diagnosztizáltak.

Stone Sour és a szünet (2002-2004)

Miután Josh Rand csatlakozott a zenekarhoz, felvették a saját magukról elnevezett albumukat Cedar Fallsban, ami a megjelenést követően  46-ik helyre került a Billboard 200-as listáján.

A Bother című számuk, ami a Pókember című film egyik betétdala lett, 2-ik helyezett volt a Mainstream Rock Charton valamint a Modern Rock Tracks listán 4-ik volt és a56 lett a Billboard 100-as listáján. A következő kislemez az Inhale a Mainstream Rock chart 18-ik helyéig jutott. A zenekar két Grammy-díj jelölést kapott a Legjobb Metál Előadás kategóriában 2003-ban és 2004-ben a "Get Inside" és a "Inhale" kislemezeikkel. Az album egészen az aranylemezig menetelt.  A zenekar hat hónapig turnézott két alkalmi taggal, Sinch-el és Chevelle-el, mielőtt átmeneti szünetre mentek volna. Ezalatt Taylor és Root ismét csatlakozott  Slipknothoz egy újabb album és turné erejéig

Come What(ever) May (2005–2007)

A zenekar 2006-ban visszatért, hogy kiadják második stúdióalbumukat Come What(ever) May címmel. A korábbi dobost, Joel Ekmant Isaac James követte a dobok mögött, aki később szintén kivált, hogy a rákbeteg fiáról tudjon gondoskodni és később ő ajánlotta be a jelenlegi dobost, Roy Mayorga-t. (Soulfly és később Amebix)

A 30/30-150 című dalt a Godsmack dobosával, Shannon Larkinnal vették fel. Az album 2006 augusztus elsején jelent meg. Az első héten 80000 eladott példányszámot ért el, a kritikusoktól pozitív visszajelzéseket kapott ésezáltal a negyedik helyen debütált a Billboard 200-as listáján. A zenekar a következő másfél évet végig turnézta, kiadta a Live in Moscow albumot 2007. Augusztus 14-én, ami kizárólag az Itunes-on volt elérhető. A Sillyworld kislemez a Mainstream Rock Charton 2006-ban második helyig küzdötte fel magát. A Through Glass annyira sikeresnek bizonyult 2006-ban, hogy első volt a Mainstream Rock chart-on, második a Modern Rock listán, tizenkettedik az Adult Top 40-en és 39-ik a Bilboard Hot 100-as listáján.

Még két kislemezt adtak ki 2007-ben, a "Made of Scars"-t és a  "Zzyzx Rd."-t, amik a 21 és 29-ik helyig jutottak a Mainstream Rock charton. 2006-ban a 30/30-150 című dalukért begyűjtöttek egy Grammy jelölést a Legjobb Metál előadás kategóriában.

Audio Secrecy (2009–2011)

A zenekar harmadik albumát, az Audio Secrecyt, 2007. szeptember 7-én vették fel a Blackbird stúdióban, Nashville-ben, Tenessee-ben. Producere pedig az a Nick Raskulinecz volt, aki a zenekar második albumának, a Come What(ever) May-nek  is a producere volt. Taylor kijelentette, hogy Audio Secrecy mindennek az összegzése, amit akarunk, minden, amire vágyakozunk, és minden, amivel harcolunk, a dimenziók messzibbekké válnak bárminél, amit valaha azelőtt kipróbáltunk.Ez metal, rock, lassú, lágy, kemény, gyors, keserű, szép és ami a legfontosabb, ez a valóság.„

A Stone Sour egyebek között Avenged Sevenfolddal és Hollywood Undeaddel lépett fel az első éves Rocktsar Energy Drink Uproar Fesztiválon, és 2011-ben a Soundwave Fesztiválon.

2011 áprilisában a basszusgitáros Shawn Economaki elhagyta a turnét személyes okok miatt. Helyét Jason Christopher vette át, aki a Junk Beer Kidnap Band-el lépett fel korábban valamint Taylorral korábban a szóló fellépésein is együttműködött.

2011 májusában törölték a turné hátralévő fellépéseit, amikor a dobos, Roy Mayorga egy kisebb stroke-ot kapott. Szerencsére teljesen felépült. A zenekar utolsó showja 2011-ben volt a 4-ik Rock in Rio fesztiválon, Brazíliában, Rio de Janeiro-ban. Roy Mayorga dobos nem vett részt a fellépésen, épp első gyermekét várták otthon, őt Mike Portnoy helyettesítette, az Adrenaline Mob dobosa, aki korábban a Dream Theaterben zenélt. Shawn Economaki basszista szintén hiányzott az előadásról.

House of Gold & Bones Parts 1 and 2 (2012–napjainkig)

A negyedik stúdióalbumukat 2012 elején kezdték el felvenni.  Taylor szerint az album a Pink Floyd The Wall-jának és az Alice in Chains Dirt-jének az ötvözete. Corey Taylor 2012. március 20-án egy tweetben tudatta a rajongókkal, hogy a Stone Sour megkezdte a stúdiómunkálatokat. Március 27-én kiadták a the Pessimist című kislemezüket, amit ingyen letölthetővé tettek a Facebook oldalukon. A dal korábban elérhető volt a Transformers: Dark of the Moon filmzene iTunes delux verziójában.

James Root az Instagramon tette közzé május 3-án, hogy Shawn Economaki már nem a zenekar tagja, de még mindig jóban van egykori zenésztársaival.

A zenekar az első koncert dvd-jét 2012ben adta ki, ami a 2010 nov. 7. brighton-i koncertet tartalmazza.

Corey megosztott néhány információt az albumról a Twitter fiókjával 2012. június 11-én.

Az első rész, a House of Gold & Bones – Part 1 2012. október 22-én került a boltokba (Európában 23-án), a második rész, a House of Gold & Bones – Part 2 pedig 2013. április 9-én (Európában 8-án).  A projektnek van egy 4 részes képregény sorozta, ami végigkíséri az albumokat, elmesélve a cselekményt a dalszövegeken keresztül. A Part-1 album első két dalát, a Gone Sovereign-t és az Absoulte Zero-t, ami az album első hivatalos kislemeze is volt, 2012. augusztus közepén/végén kezdték játszani a rádiók. 2012 decemberében Corey Taylor közzé tette, hogy az House of Gold & Bones Part 2 első kislemeze a Domefavor lesz, amit február 12-én adtak digitálisan.

Josh Rand az O2 Academy-nek adott interjújában megerősítette, hogy a House of Gold & Bones – Part 2 utolsó dala a címadó dala mindkét albumnak.
 

Videók

  • Stone Sour - Hesitate
  • Stone Sour - Made Of Scars
  • Stone Sour - Through Glass
  • Stone Sour - Bother
  • Stone Sour - Get Inside

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer