Bejelentkezés

x
Search & Filters

Josh Homme

Josh Homme (Queens Of The Stone, Kyuss)

Születés / Halálozási dátum: 
1973. május 17. csütörtök
Születési hely: 
Joshua Tree (Kalifornia) - USA
alternatív rock
hard rock
stoner rock
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Joshua Michael Homme (1973. május 17-én született) amerikai rock zenész, multi instrumentalista, zenei producer. A Queens of the Stone Age zenekar alapítója és az egyetlen állandó tagja, melyben énekel, gitározik és alkalmanként zongorázik is, illetve a banda elsődleges dalszerzője is egyben. Korábban a stoner metált játszó Kyuss zenekarban gitározott, melynek alapítója szintén ő volt, valamint társalapítója az Eagles of Death Metal zenekarnak. Alkalom adtán fel is lép velük, miközben stúdióba vonul dobszólókat rögzíteni, é s producerkedni. Más zenészekkel is közreműködik, 2009-ben jelent meg például az a projekt, melyet Dave Grohl-al és John Paul Jones-al közösen készített Crooked Vultures.

Életének korai szakasza

Homme Pal Springsben, Kaliforniában született, de Palm Desertben nőtt fel gazdag családban. Nagyapja, Cap, Észak-Dakotából költözött oda a sivatagba, amikor édesapja még gyerek volt. Vezetékneve - Homme - norvég eredetű, és úgy tudják, hogy Valle városából származik. 2011-ben feltűnt Anthony Bourdains No Reservation műsorának egyik epizódjában, melyben azt vallotta magáról, hogy nem a nők vagy a pénz miatt kezdett el zenélni, és abban a szellemben nőtt fel, hogy olyan jó vállalkozó lesz belőle, mint az apja.  
Első gitárját egy zeneboltban vette Idahoban egy Ovation Ultra GP-t. 9 éves korában kezdett el játszani rajta, miután szülei nem vettek neki dobfelszerelést. 9 -11 éves korában Polka gitárórákat vett, mialatt két évig egyetlen barré akkordot sem tanítottak neki, sem pengetőt használni három évig, így alakult ki egyedi játékstílusa. Első zenekarát - Autocracy - 12 évesen alapította 1985-ben.

Zenei karrier

Kyuss (1987–1995)


14 éves korában alapította meg a punk rock beütésű heavy metal Katzenjammer bandát iskolatársaival John Garcia-val és Brant Bjork-al, melyben gitáron játszott. Később rövid névváltoztatások után a zenekart átnevezték Kyuss-ra. A 90-es években nagy kultuszt indítottak el azzal, hogy gyakran vezettek a sivatagban órákig, hogy aztán egy generátorhoz csatlakozva játszani kezdjenek. Városi legendává lettek, és csak úgy emlegették később ezeket az előadásokat, hogy a „generátor bulik”. Az idők során felhagytak a zenéléssel, azonban 2010-ben újraalakultak, Josh azonban úgy döntött nem vesz részt benne a jövőben.

Queens of the Stone Age (1997 – napjainkig)

Amikor a Kyuss ’95-ben feloszlott, Homme ritmus gitárosként kezdett turnézni a Screeming Trees-el, de nem volt teljes értékű tagja a zenekarnak, mivel a felvételekkor nem volt jelen sosem. Egy éven belül le is lépett tőlük, mert nem bírta a banda folyamatos diszharmóniáját elviselni. Megalapította a Gamma Ray-t, mely sokkal inkább passzolt az ő egyedi stílusához és ízléséhez, melyből aztán 1997-ben a Queens of the Stone Age lett.1998-ban adták ki első névadó debütáló albumukat. Eredetileg számos énekest felkért – köztük Lanegan-t is – hogy vállalja el az énekes posztot a zenekarban, végül saját maga állt a mikrofon elé, eddigi pályafutása alatt először. Rated R-re keresztelt második albumukhoz szerteágazóbb eszközöket használtak fel, amivel egy lazább, kiterjedtebb, pszichedelikusabb hangzást sikerült elérniük. Másabb volt az első koronghoz képest, mégis meghozta első nagy sikerüket, amivel ismertebbekké váltak. 2002-es Songs for the Deaf albumuk viszont még nagyobb visszhangott keltett a zenei életben és a rajongók között is. Homme igyekezett még több stoner rock-ot és heavy metalt csempészni a zenébe. Az album főként azokról a kényelmetlen napokról szól, melyeket a Kyuss-szal élt át a sivatagban, ahol nem csinált mást csak a spanyol rádiót hallgatta.

A Songs of the Deaf megjelenése után, a basszerossal – egyben jó barátjával – összetűzésbe került, és megromlott a kapcsolatuk, míg 2004-ben távoznia kellett Nick Oliverinek a csapatból. Homme belekezdett a következő album előkészületébe – Lullabies to Parylize. Az ötödik album – Era Vulgaris– turnéja után a zenekar szünetet tartott, hogy mindenki a saját karrierjére koncentrálhasson, mialatt Josh tovább folytatatta a zenekaron kívüli anyagok gyártását. Akaratlanul is egy 6 éves szakadék keletkezett így a régi és az új albumok között. 2010-ben, miközben a Them Crooked Vultures-el zenélt, bejelentette, hogy élő fellépésekkel fognak visszatérni a bandával. Debütáló albumuk delux kiadása után megerősítést nyert az újraalakulás, melyet egy turné is követett. Olyan számok is szerepeltek rajta, melyeket az eredeti kiadás óta nem játszottak élőben. 2013. június 4-én viharos dalszerzések és felvételek után végre megjelent a hatodik album – a Like Clockwork, mely hatalmas dicséreteket kapott a kritikusoktól, és a Billboard 200-as toplistájának élére is felküzdötte magát. A korongon több neves előadó is közreműködött, mint Sir Elton John, DaveGrohl, Alex Turner, Mark Lanegan, még ex-basszerosuk Nick Oliveri és Josh felesége Brody Dalle is.
    
The Desert Session (1997 – napjainkig)

’97-ben indította el a The Desert Sessiont – egy zenei közös vállalkozás – mely felállás minden egyes felvételkor változik. Olyan előadóművészek a tagjai, mint Brant Bjork, PJ Harvey, Twiggy Ramirez, Dave Catching, Nick Oliveri, Mark Lanegan, Ben Shepherd, John McBain, Josh Freese, Chris Goss, Alain Johannes, DeanWeen és sokan mások a Palm Desert Scene-ből. Azért szeretik leginkább a zenészek, mert mindenki a saját kedvére játszhat.

Eagles of Death Metal (1998 – napjainkig)

Jesse Hughes barátjával’98-ban alapították meg a formációt, melynek első megjelenése a The Desert Session Volume 3 és 4-en debütált. Ezt követő években kissé eltávolodott az Eo DM-től a Queens of the Stone Age sikerei miatt, azonban egy 2008. októberi interjúban megerősítette elkötelezettségét a zenekar iránt: „Számomra ez nem egy mellékprojekt. Két zenekarnak vagyok a tagja. Zenei skizofréniában szenvedek, és ez testesíti meg az egyik személyiségem.”

Ezidáig három album látott napvilágot tőlük: Peace, Love, Death Metal (2004), Death by Sexy(2006), és a Heart On (2008). Homme nem turnézik rendszeresen a zenekarral, de alkalmanként vállalnak fellépéseket.

Them Crooked Vultures (2009 – napjainkig)

2009 júliusában hivatalossá vált, hogy Josh, Dave Grohl és John Paul Jones együtt zenélnek a Them Crooked Vultures nevű formációban. Első fellépésükre a Chicago-i Metroban került sor, meg közelítőleg 1100 fős tömeg előtt. Rendszeres kiegészítő emberük, aki ritmus gitáron játszik Alain Johannes. A csapat lépett már fel a Saturday Night Live vendégeként, és az Austin City Limits zenei fesztiválon is. 2011 februárjában még díjat is nyertek Legjobb Hard Rock előadás kategóriában az 53. Grammy Díjátadón.

Álnevek

Ahhoz, hogy elfogadják közreműködését más albumokon, álneveket kellett használnia, mint pl. (King) Baby Duck, de úgy is nevezték, mint J.Ho., Joe’s Ho, vagy The Ginger Elvis.

Zenei felszerelés

Homme zárkózott, ha a felszereléseiről kérdezik, ezért is vált témát minden alkalommal, amikor interjút készítenek vele, vagy még lódít is, ha kell.

„Nem osztok meg titkokat, mert a hangzás fontos számomra, és éveket töltöttem trükkök kísérletezésével. Ez olyasmi, mint amikor túl sokat társz fel abból, ami hozzád annyira közel áll, és kedves a számodra. Mintha felraknád az asztalra, hogy tessék, itt van, vegyen mindenki egy szeletet belőle.”

De annyit elárult egy 2008-as beszélgetésben, hogy közel 35 gitárja van, és ebből is csak hármat tart igazán jónak. Azt is kijelentette, nem véletlen, hogy sose volt Les Paul, Stratocaster vagy Fender gitárja, mert az egyedi hangszereket kedveli, melyek nem minőségi darabok, mégis nagyszerűek. „Inkább vennék valami furcsa japán gitárt, vagy olyat, ami már leharcolt, aminek van története.” – magyarázza Josh.

Magánélet

Feleségével, a zenész Brody Dalle-el – aki a Spinerette énekesnője - két gyermeket nevelnek Los Angelesben: lányukat Camille Harley Joan Homme-t és fiúkat Orrin Ryder Homme-t. Homme 17 tetoválás büszke tulajdonosa, melyek közül a leglátványosabbak ujjain találhatóak – nagyszülei becenevével (Cam, a Camille becézése a balon, és Cap a jobbon). Jobb karja belső részén egy borotvakés, rajta a Born to Win felirattal és alatta a Baby Duck álneve van. A szíve felé varratta kislánya Camille nevét. Miután fia megszületett, felkerült még egy szív és fia kezdőbetűi.

Saját magát politikailag nagyon konzervatívnak és társadalmilag liberálisnak írja le. Több fegyvere is van, köztük egy Winchester puska, egy lefűrészelt vadászpuska, és egy 9mm-es Beretta céllövő. Életében csupán egyetlen autó tulajdonosa volt, egy ezüst ’67-es Chevrolet Camaro-é, melynek volánja mögött 14 éves kora óta ül.

2010-ben megműtötték a térde miatt, és a műtét közben váratlan következményeknek köszönhetően fulladás következett be, miközben úgy fogalmazott, hogy rövid időre ott meg is halt. Ezt követően három hónapig ágyban kellett maradnia, mialatt mély depresszióba esett, és azt fontolgatta, hogy feladja zenei karrierjét. Ez az élmény nagyban járult hozzá a Like Clockwerk készítéséhez. 2013-ban el is mesélte részletesen a halál közeli élményt egy interjúban: egy MRSA nevű fertőzést kapott, melynek köszönhetően immunrendszere nem tudta felvenni a harcot a stressz ellen. Az orvosok ezért defibrillátorral próbálták újraéleszteni a fulladás következtében. Majdnem két évig gyenge maradt az eset után, és képtelen volt a zenével foglalkozni, majd a Transzcendentális Meditáció segített neki a felépülésben.

Tovább a Queens Of The Stone oldalára.
 

Egyéb képek: 

Queens Of The Stone Age - Keep Your Eyes Peeled
https://www.youtube.com/watch?v=7kzKfwwDFRc
Queens of the Stone Age - I Appear Missing
https://www.youtube.com/watch?v=C9OfBcjyxKY
Queens Of The Stone Age - Go With The Flow
https://www.youtube.com/watch?v=DcHKOC64KnE
Queens Of The Stone Age - No One Knows
https://www.youtube.com/watch?v=s88r_q7oufE
Queens Of The Stone Age - 3's & 7's
https://www.youtube.com/watch?v=BgVfjXA_QY0
Queens Of The Stone Age - Little Sister
https://www.youtube.com/watch?v=hGRqnNEOpe0
Queens Of The Stone Age - Make It Wit Chu
https://www.youtube.com/watch?v=0wTxqHbJOzg
Queens Of The Stone Age - The Lost Art Of ...
https://www.youtube.com/watch?v=0l0nzPpvbFs
Queens Of The Stone Age - Someone's In The Wolf
https://www.youtube.com/watch?v=KT60tUIdLfQ
Queens Of The Stone Age - Mexicola
https://www.youtube.com/watch?v=EpddZhY4Fro
Queens Of The Stone Age - I Never Came
https://www.youtube.com/watch?v=VdwnqA0CDBg
Queens Of The Stone Age - Avon
https://www.youtube.com/watch?v=xW2AKkwJb_c