Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Lássák az emberek, hogy rocker vagyok” - Interjú Talán Attilával

A rock legklasszikusabb korszakát képviseli. Öltözködését is ez határozza meg: a feszes farmer, bőrkabát, fejkendő - szereti, ha látják rajta, hogy zenész. Talán Attila a Megasztárban 6.-ban tűnt fel, ám egyre inkább saját ötletein dolgozik: egy Bon Jovitribute zenekarban énekel, hamarosan megjelenik első saját dala és videóklipje, tévéműsor vezetésére készül.

 

Rockbook: - A te műfajodban, a rockban igencsak nagy előrelépés, hogy élőzenekarral léphetsz fel.

 

Talán Attila: - Igen, az lenne a legjobb, ha CD helyett mindig zenekarral járhatnék fellépni. Ez a cél. Ám ez sokba kerül: ha a klubban, ahova megyünk játszani, nincsenek megfelelő körülmények, az égvilágon mindent vinni kell. Fizetni kell a buszt, szállítani a hangszereket, a hangosítást.Egyébként nem tartom magamat tősgyökeres Bon Jovi-rajongónak, az egész korszakért rajongok. Most úgy hozta a sors, hogy ezt a zenekart megidéző csapatban énekelek. Persze minél jobban megismerem a számokat, annál jobban megszeretem őket. Kölcsönösen jó mindkettőnknek a Bond Jovi nevű bandával, hogy együtt dolgozunk. Nekem azért, mert zenészekkel próbálhatok. Szeretnénk együtt minél több koncertet szervezni, ami a tagok sokirányú elfoglaltsága miatt ez nem a legegyszerűbb feladat.

 

Rockbook:  - Mennyire tudsz vagy akarsz megfelelni az énekes-frontember, Bon JonJovi imidzsének?

 

Talán Attila: - A tribute műfajában akkor vagy jó a közönség szemében, ha teljesen visszaadod az eredeti előadót. Ám van, hogy szeretnél egy kicsit művészkedni, eltérni az eredetitől. Én inkább a saját ötletek felé szeretnék haladni.Egyre inkább becsempészni a fellépésekbe a saját számokat. Figyelemmel kísérem, melyek a mostani trendek, rádióbarát zenét szeretnék készíteni, hogy sokakhoz eljusson. Egy a lényeg, hogy a rock vonalán belül maradjak.

 

Rockbook:  - Nem kell kétszer rád nézni, a veszkó csizmád és a fejkendőd sokat elárul rólad. Fontosnak tartod a külső megjelenésedben, öltözködésben is tükrözni a műfaj jegyeit?

 

Talán Attila: - Én ebben a stílusban találtam meg magamat, ezt érzem a lelkemhez a legközelebb. Nagyon szeretek egyébként elegánsan is öltözködni, ám alapvetően fontosnak tartom, ha rám néznek, lássák az emberek, hogy rocker vagyok.

 

Rockbook:  - Mi számodra a rock n roll?

 

Talán Attila: - Legfőképpen a szabadságot jelenti. A kötetlenséget. Nem szeretem a szabályokat, a kereteket. Igyekszem minél spontánabban élni: nincsen tervezés, csak a legszükségesebb szinten. A mindennapi életben próbálom a gondokat nem magamra venni, a zenében kiélni magamat.

 

Rockbook:  - Milyen viszonyban állsz a műfaj velejáróival: az éjszakázással, a csajozással?

 

Talán Attila: - Mondjuk így: volt egy energiával teli, éjszakázásokkal teli korszakom. Ennek most vége, a zenére, a projektjeimre koncentrálok. Ebbe most nem fér bele a kicsapongás. Majd, ha sínen lesznek a dolgaim, talán majd újra jobban elengedem magamat.

 

Rockbook:  - Fejleszted, képzed magad?

 

Talán Attila: - Rendszeresen járok énektanárhoz, gitározom, mindent megteszek, hogy professzionális zenésszé váljak.

 

 

Rockbook:  - Melyek a közeljövő tervei?

 

Talán Attila: - A TV2 a megasztáros társammal, Nagy Kristóf Bozonttal közösen gondolt ránk egy hamarosan induló, turisztikai műsorában. Magyarország, jövünk! a címe. Hamarosan debütál az első saját dalom, amit Bereczki Zoltánnal közösen szereztünk, klip is készül hozzá. Misztikus világot idézünk meg majd benne, sok erdei vadállattal. Korábban is merültek már fel saját számötletek, ám egész eddig egyik sem nyerte el teljes mértékben a tetszésemet, nem az én világomat tükrözték.

 

Rockbook:  - Hogyan látod, mennyire népszerű mostanság a rock műfaja? Elég, ha csak a kereskedelmi csatornákat, vagy a Megasztár indulóit nézzük. Szinte egyeduralkodó a könnyű pop.

 

Talán Attila: - A műsor legutóbbi szériájában azért akadtunk már páran, akik a rockot képviseltük. Én úgy látom, szép fokozatosan jön vissza a műfaj. Amerikában már újra jelen van. Nagy divatja van ott épp a Journey és a Foreigner zenakaroknak.  Nekem itthon az önmegvalósításban egyelőre még komrpomisszumokat kell kötnöm.

 

Rockbook:  - Milyenekre gondolsz?

 

Talán Attila: - Széles körben szerethetőnek kell lennie a zenémnek, rádiócentrikusnak. Szándékosan nem használom a kommersz szót, mert az derogáló. Ám törekedni kell rá, hogy sokakhoz elérjen. Úgy tapasztalom, sok ember szívesebben hallgatna jó kis rockot is a rádióban a limonádé mellett. Természetesen nem a nehéz rockról beszélek. A dallamosabbról. A Megasztárban is örültek a nézők, hogy végre valaki feltűnt a rock mezejéről, talán ezt mutatja, hogy a harmadik helyig jutottam. Szóval vágynak az emberek itthon is vegyesebb, színesebb zenei kínálatra, csak ez még nincs előkészítve.

 

Rockbook:  - Van küldetéstudatod a népszerűsítésben?

 

Talán Attila: - Abszolút. Ezért hoztuk létre Kustánczi Liával a Party/Rockers formációt, amivel télen sok diszkóban megfordultunk országszerte. Olyan helyekre vittük el a rock n rollt, ahol ez testidegen, mégis befogadta a közönség. Én a szokásos cuccaimban, szöges bőrkabátban, fejkendőben, csizmában mentem. Öröm volt látni, hogy a diszkóközönség csápolt, mutatták a kezükkel rock n roll villát.

 

Rockbook:  - Milyennek képzeld magad idős rockerként?

 

Talán Attila: - Ahogy mondtam, nem tervezek előre. De a vágyaim között szerepel egy stúdió. Szeretnék eljutni egy olyan szintre, hogy mások zenei kibontakozását tudom segíteni. Mindenek előttszabad szeretnék maradni, nagy koromban is. Mindenképpen zenén belül képzelem el a jövőmet. Ha itthon nem működik, akkor másik országban próbálkozom. Ha semmi se jön be, az se baj, átmotorozom Amerikát. Bejárom a világot.

 

Csicsely Zoltán

Címkék: 
Talán Attila