Bejelentkezés

x
Search & Filters

10 ok, ami miatt Lemmy az Isten



December 24-én lett volna 73 éves a Motörhead legendája, Lemmy, aki sajnos már három éve nincs velünk. Az 1994-es Pancserock (Airheads) című vígjátékban a főszereplők azt a kérdést teszik fel, hogy ki nyerne, ha Lemmy és Isten összeverekedne egymással, majd elárulják, hogy a feladvány becsapós, mivel Lemmy maga az Isten. Ennek bizonyítására gyűjtött össze 10 okot a Loudwire.
 
- Mindig hű maradt önmagához: egyes zenekarok idővel szinte felismerhetetlenül megváltoznak és ezzel elveszítik eredeti rajongóikat, míg mások végig pontosan ugyanolyanok maradnak és ettől unalmassá válnak. Lemmy-nek könnyedén sikerült az a bravúr, hogy végig hű maradt önmagához és a kompromisszumoktól mentes rock 'n' rollhoz, úgy, hogy közben minden Motörhead albumnál meg tudott újulni egészséges mértékben.
 
 
 
- Sosem beszélt mellé: a rajongók szeretik, ha kedvenc zenekaruk énekese szól hozzájuk néhány szót a koncerteken, de arra már senki sem vágyik, hogy több perces sztorikat hallgasson végig, amelyek a dalok elől veszik el az időt. Lemmy sosem jártatta a száját feleslegesen, mindig csak annyit mondott, hogy "mi vagyunk a Motörhead és rock 'n' rollt játszunk", esetleg néhány dal címet mondta be és persze megköszönte a közönség támogatását.
 
 
 
- Igazi rocksztár volt: ahogy ő maga fogalmazott önéletrajzi könyvében: "ha rocksztár akarsz lenni, akkor legyél is az! Az emberek nem a szomszéd srácot akarják a színpadon látni, hanem egy másik bolygóról érkezett fazont, akivel a hétköznapi életükben sosem találkoznának."
 
 
 
- A hangszere mestere volt: annak ellenére, hogy Lemmy sosem tanult basszusgitározni, egy évvel azután, hogy 1971-ben bekerült a Hawkwind-be, már mesterien bánt hangszerével, amit minden idők talán legjobb space rock albumán, a Space Ritual-ön is bizonyított, de mindvégig folyamatosan fejlődött és mindig csak minőségi lemezeket adott ki.
 
 
 
- Művelt, olvasott ember volt: sokféle jelzőt rá lehetett aggatni Lemmy-re, de a tudatlan és a műveletlen biztosan nem tartozhatott ezek közé, ugyanis imádott olvasni és nagyon elszomorította, hogy a fiatalok már egyre ritkábban vesznek a kezükbe könyveket, pedig véleménye szerint csak így tudnák igazán használni a képzeletüket.
 
 
 
- Tapadtak rá a csajok: ha rákeresünk a legcsúnyább rocksztárokra, talán nem is találunk olyan listát, amelyen nem szerepel Lemmy neve, aki ennek ellenére is könnyedén szedte fel a csajokat. "Csakis azért lettem zenész, mert imádom a nőket és rájöttem, hogy könnyebben ledobják neked a ruhájukat, ha van egy gitárod, akkor pedig főleg, ha játszani is tudsz rajta."
 
 
 
- Sosem esett szét: köztudott, hogy Lemmy imádta a speedet, a kokaint és a Jack Danielst, mégis mindig tudta, hol a határ, és soha senki nem látta őt részegen vagy túlságosan betépve.
 
 
 
- Mérgező volt: Lemmy esetében teljesen szó szerint kell venni a mérgező jelzőt, ugyanis a vére tele volt különféle vegyi anyagokkal. Amikor egy alkalommal elment az orvoshoz, hogy vérátömlesztést hajtsanak rajta végre és megtisztítsák a szervezetét, kiderült, hogy a beavatkozás valószínűleg csak ártana, mert a teste már teljesen megszokta a sok méreganyagot.
 
 
 
- Elérte, amit akart: bár a rajongók még mindig nehezen fogadják el, hogy Lemmy nem volt halhatatlan, ő mindig is tudta, hogy az élete egyszer véget ér: "nem félek a haláltól. Készen állok rá. Úgy akarok elmenni, hogy elmondhassam: azt csináltam, amiben a legjobb voltam. Ha holnap meghalnék, nem lenne okom panaszra. Jó életem volt."
 
 
 
- Kitartott a végsőkig: bár a halála előtti időszakban érezhető volt, hogy Lemmy állapota egyre romlik, ő maga pedig valószínűleg pontosan tudta, hogy haldoklik és már nincs sok hátra, még 17 nappal a halála előtt is színpadon állt és még a legvégén sem adta fel azt, amit szeretett, így végül egész életéhez és munkásságához méltóan igazi legendaként távozott közülünk.