Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Almát, almát tessék!” - Nagaarum: Apples lemezkritika



TG barátom nem pihen. „Apples” című új nagylemeze (vagy gyümölcse?) már pár hónapja szabadlábon van, méghozzá a brit Aesthetic Death és saját kiadója, az NGC Prod összefogásának köszönhetően. Most konfrontálódunk sokadjára, nem ígérkezik könnyű utazásnak ez a közel 70 perc, de haladjunk inkább kívülről befelé, rágjuk meg jól ezt az almát.
 
A CD designja igényes, szép; szemre kellemesen hatnak a digipak csomagolásán a színek; belül infók, köszönet lista és még a szövegeket is mellékelték. Tematikusan két részre van bontva a lemez („Spiritual Birth” és „Become a Savant”) ami 6-6 trackben nyilvánul meg, központi témája pedig nem más, mint a leghíresebb tudósok egyike, Sir Isaac Newton. Nem megyek bele semmilyen felesleges „okoskodásokba” vele kapcsolatosan, aki annak idején bejárt fizika órákra vagy kicsit is magáénak érezte e tantárgyat, annak talán rémlenek olyan dolgok, mint az általános tömegvonzás törvényének megalkotása, a prizmák működési elve vagy a klasszikus mechanika. Ha annyira mégsem, ez a lemez akár iránytű és forrás lehet számára, ugyanis érdekes - értékes gondolatokból most sincs hiány. 
 
 
Az „Apples” szilajul és álomszerűen áramlik, nem tudom szét bontani, sőt nem is akarom. Néhol progresszív repüléshez hasonló. Ahogy beindul a sejtelmes intro, már érzi az ember, hogy itt valami súlyos, sűrű, nehéz dolog fog kibontakozni, dalról dalra újabb helyszínekre jutunk el, egészen az 5. trackig ami felér egy bika öklelésével. Nem tudom mi történhetett itt valójában, de a „Robert” című tétel közel Beherit-i mélységekbe rántja le a hallgatót, jóféle primitív BM husogtatás, amit már-már pszichedelikus részek tarkítanak (Kissé bizarr!) mégis az összkép homogén, nem széteső. A 6. szám, a „Hermit” instrumentális tájkép, merengésre késztet, a szerkezetet adó hangok érezhetően a koncepció részei, remek darab. Furcsamód nekem a „Nullius In Verba” valahogy még a „Spiritual Birth”-be tartozik, a fordulópont csak a 8-sal következik be. Talán ez annak tudható be, hogy egészen idáig vokális szempontból csak TG és egy narrátor, Szabó Roland hangját hallottam, ugyanis a 8. nótában, nem más, mint a Nagaarum projectben olykor fel-felbukkanó énekesnő és társ producer, Varga Betty közreműködik. Éteri folk-rock-metal opust kapunk, Betty magasan vibráló hangja abszolút befogadható (bevallom elsőre nagyon meglepődtem) és pozitív kisugárzással tölti meg az „Edmond” című számot. Kifejezetten tetszik.
 
 
Végül 4 dal van már csak hátra, ebből kettő ismételten instrumentális, (kettőben van csak ének) keretes szerkezetet alkotva. A „New Tone” merőben hallucinatív trip több mint 8 percen keresztül, míg a „Modern History” kezdése kicsit a Joy Divison-re hajaz. Persze, aztán ez is átalakul, mint ahogy Nagaarum-tól azt megszokhattuk.  A zenei paletta kellőképpen változatos; ambient, black metal, experimentális, progresszív és pszichedelikus elemek váltják egymást létező kohézióban, üresjáratnak vagy unalomnak semmi helye. Hangzásilag megállja a helyét a korong, itthon és külhonban egyaránt. 
 
Mit mondjak még? Az „Apples” a hazai underground egyik legügyesebben gondozott s felnevelt termése, ott a helye a piacon!
 
Elérhetőségek. Facebook, Bandcamp 
 
 
Lupus Canis