Bejelentkezés

x
Search & Filters

Amit a Volt Van Lesz Rockfesztiválról tudni kell - Komló, 2021. augusztus 12-14.A kezdő lépéseinél tartó komlói Volt Van Lesz Rockfesztivál egy igazán impozáns és nagyon családbarát fesztivállá érett az utóbbi években. A szervezővel, Ratkó Lajossal készült interjúnkban minden kiderül, amit az eseménnyel kapcsolatban tudni érdemes.
 
Rockbook: Mióta létezik a Volt Van Lesz Rockfesztivál? Milyen indíttatásból valósítottátok meg?
 
Ratkó Lajos: A rendezvény 2019-ben indult, akkor még csak olyan komlói zenekarok álltak újra össze egy koncert erejéig, akik már több éve nem voltak aktívak. Mivel Komlón a zenei élet elég nagy volt mindig, rengeteg zenekar működött és váltották egymást folyamatosan, így az ötlet, hogy csináljunk egy ilyen bulit már sokszor megfogalmazódott. Egy régi ötlet, amihez 2019-ben párosult a bátorságunk is.
 
Rockbook: Kinek volt az ötlete? A szervező csapat tagjainak volt már ilyen, vagy hasonló jellegű tapasztalata?
 
R.L: Az ötlet, ahogy említettem, már régi és sokan tettek hozzá mindig egy keveset. Az egész fesztiválban rengeteg ember munkája van és a lényeg pont ez, nem pedig az, hogy kié volt az eredeti ötlet. A szervező csapatban vagyunk páran, akiknek már volt tapasztalata rendezvényszervezésben, klub koncertekben, kisebb fesztiválokban, de talán ez az első önálló munka, ami ekkora volumenű.
 
Rockbook: Milyen zenei stílusoknak kívántok helyet biztosítani?
 
R.L: Nem határoztunk meg zenei irányzatot. Már az első fesztiválon is elég vegyes volt a felhozatal stílusokban. A legtöbb persze rock és metál zenekar volt, de volt alternatív, sőt még rap zene is. Komlón mindig szárnyalt a rockzene, de más zenei stílusok is nagy sikereket értek el. Én úgy gondolom, hogy a zene mindenkié. Ha egy zene jó, akkor mindegy milyen stílusból fejlődik ki. Nyilván az, hogy jó, az eléggé szubjektív. Ettől függetlenül, mi egy olyan fesztivált szeretnénk, és ezért is jött létre, ahol mindenki egyaránt jól érzi magát. Ez szerintem egy nagyon fontos dolog a mai világban.
 
Rockbook: Elképzelhető, hogy a jövőben, más műfajok is helyet kapnak a rendezvényen?
 
R.L: A fentiekből kiindulva, igen elképzelhető, de azért a rockfesztivál része marad előtérben.
 
 
 
Rockbook: Hanyadik esemény lesz az idei? 
 
R.L: Az idei a harmadik esemény lesz. A másodiknak egy kisebb rendezvényt tudtunk megvalósítani a helyi rock klubban. A járvány helyzet miatti intézkedések és szigorítások következtében a szabadteret el kellett engedjük, de fontosnak tartottuk, hogy a sok elmaradt fesztivál mellett azért legyen, amit meg is tartanak. Annak ellenére, hogy nem az eredeti helyén lett megtartva a rendezvény és így nem lett nyilván annyi fellépő, mi még azt is jegyezzük, így az idei a harmadik lesz. 
 
Rockbook: Milyen volt a fogadtatása az első rendezvénynek?
 
R.L: Nagyobb, mint gondoltuk. Persze azért voltak számításaink, hogy mennyien lesznek majd, de túlszárnyalta végül a valóság a számítást. 2019-ben két nap alatt ezer embert mozgattunk meg, ami szerintem első fesztiválhoz képest nagyon jó. A szervezésben rengeteg munka volt és nagyon el voltunk fáradva már a végére. Örültünk a saját ágyunknak a kapuzárás után. Nyilván évről évre tanulunk, így kevesebb energia megy el most már. Többen vagyunk a szervező csapatban és több időnk is van a szervezésre, mert az első az egy fél éves projekt volt kb.
 
Rockbook: Hány naposra tervezitek az ide rendezvényt? Mennyi produkció várható? 
 
R.L: Az idei rendezvény három naposra van tervezve, de rengeteg zenekar jelentkezik, hogy szívesen játszana nálunk. Ki tudja? Lehet, hogy megtoldjuk még egy nappal. 20 produkcióval készülünk, egyelőre még csak egy színpadon. A Dirt Park, ami a rendezvény helyszíne hatalmas terület. Lehetőség van bőven több színpadra és helyszínre is, de egyelőre még várunk ezzel. Fokozatosan szeretnénk fejleszteni a fesztivált, így mindig tudunk majd újat nyújtani a közönségnek.
 
Rockbook: Milyen szolgáltatásokkal rendelkezik a fesztivál?
 
R.L: Mindennel. laugh Természetesen, nincsen fesztivál sátrazás nélkül, és ha már az van, akkor kell, hogy legyen szociális blokk is. A koncertek mellett elmaradhatatlan a büfé is egy fesztiválról. Úgy gondolom, hogy amit lehet, amit kell, azt biztosítunk, tehát semmivel sincs kevesebb szolgáltatás nálunk, mint bármelyik más hazai fesztiválon.
 
 
 
Rockbook: Mit kell tudnunk a helyszínről? 
 
R.L: Egyszerűen oda lehet találni. Maga Dirt Park is ki van táblázva és természetesen a Volt Van Lesz Rockfesztivál is ki lesz táblázva. Erre egyébként van egy videó is fönt a youtube csatornánkon, ahol mi szervezők ki sétálunk a helyszínre egy-két jó tanáccsal ellátva az odalátogatókat. Gyalog sincs messze a belvárostól, főleg egy jó társasággal. Egyébként Komló, Battyhány u. 9. szám alatt található, gyönyörű, festői környezetben. Komlóra sokszor mondják, hogy nagyon szép város a Mecsekben, ahogy körbe veszi a sok zöld terület. Járnak helyi járatos buszok is oda, a Zengő taxi társaság kedvezményesen szállítja az embereket és egy fesztiválos busz is baráti áron viszi a szórakozni vágyókat. Aki nem akar sátrazni, annak tudjuk ajánlani, akár Sikondát, de érdemes körbe nézni, mert vannak kiadó szállások Komló környezetében. Úgy gondolom, hogy aki el szeretne látogatni hozzánk, az megtalálja a módját a nyugovóra térésének is.
 
Buszindulás Komló belvárosából a helyszínre:
 
Indulnak buszok Komló belvárosából az Eszperantó térről és Pécsről a Domus parkolóból. 12-én 13 órától a többi napon 14 órától indulnak buszok igény szerint folyamatosan. Komlón 350 Ft-ért, Pécsről pedig 800 Ft-ért tudtok rá jegyet venni. Keressétek a logóval ellátott buszokat.
 
A buszokkal kapcsolatban érdeklődjetek a 06-30-391-9540-es telefonszámon.
 
 
 
Rockbook: Felsorolnátok konkrétan pár zenekart, az idei felhozatalból? Milyen jegyárakkal számolhat, aki az idei Volt Van Lesz rockfesztiválon részt szeretne venni?
 
R.L: Az idei fellépők közül Tankcsapda, Alvin és a Mókusok, Bloody Roots, Moby Dick, Blues Company, Action. Mivel komlói fesztivál így az itteni nagyok sem maradhatnak ki, mint a Cs.Í.T., Zelda, Rózsaszín Pittbull vagy akár a Flegma. Idén 70 éves a városunk, így fontosnak tartottuk a kiemelkedő zenekari felhozatalt. 
 
Úgy gondolom, hogy a talajon maradtunk a jegy árakkal. Első napra külön lehet jegyet váltani 4900 ft-ért, a másik két napra 4500 ft. Két napos bérletet lehet még venni 7900 ft-ért. Jegyek a tixa.hu-n kaphatóak online.
 
Rockbook: Van támogatója a rendezvénynek?
 
R.L: Természetesen van. A várostól nagyon nagy segítséget kapunk. A város alatt nem csak a politikai részt értem, hanem az itt élőket is. Az első Volt Van Lesz Rockfesztiválnak az is volt a szlogenje, hogy: Egy fesztivál amit, egy város szervez! De nagyobb cégektől is kapunk segítséget, mint az Art-Innova Kft. vagy a Nosito Kft. A Dirt Park tulajdonosa Hoffmann Balázs is rengeteget segít nekünk. Sokan állnak mellettünk.
 
Rockbook: Milyen fejlesztések történtek az első fesztivál megrendezése óta?
 
R.L: Sokat fejlődtünk az első óta, amit sajnos csak most tudunk majd remélhetőleg teljesen megmutatni, hiszen mint említettem a második rendezvény nem a Dirt Parkban volt. Az első rendezvényhez képest nagyobb színpad és országosan elismertebb zenekarok lépnek fel. A helyszín kialakítása is más lesz, és már van sátrazási lehetőségünk is. Napközbeni programokra is nagyobb hangsúlyt fektettünk. Ezen kívül, olyan fejlesztések lesznek még, amit a közönség nem fog észrevenni, csak a fellépők, illetve olyanok, amik a személyzet munkáját könnyítik. Igyekszünk profibbá válni.
 
Rockbook: Az elkövetkezendő pár éven belül milyen célokat tűztetek ki magatoknak? Milyen szintre szeretnétek emelni a Volt Van Lesz Rockfesztivált?
 
R.L: Jó pár évre előre meg van a tervünk. Az elsődleges cél minden évben az, hogy aki ide látogat, az érezze jól magát. Talán ez az egyik legfontosabb. A hosszú távú cél az, hogy nagyobb legyen a fesztivál és ismertebb. Viszont nem szeretnénk nagyon kinőni magunkat. Szeretnénk, ha egy családias fesztivál lenne. Amilyenek régen is voltak. A zeneipar fejlődésével annyira profitorientált lett minden, hogy a fesztiválok sem törődnek nagyon a közönségükkel, inkább a közönség törődik a fesztivállal. Eltűntek azok a fesztiválok, amik igazán azok voltak. Amik arról szóltak, hogy a barátainkkal együtt vagyunk úgy, hogy közben anyagilag nem megyünk tönkre. Ez az, ami miatt a rendezvény is létrejött amúgy. Hogy senkit nem érdekel, hogy mi van a másikkal, mert annyira rohanunk. Itt VOLT, VAN és mindig is LESZ idő, megállni egy kicsit, váltani egymással pár jó szót és nyugodtan meginni egy sört. Ilyen szintre szeretnénk mi emelni a Volt Van Lesz Rockfesztivált.
 
 
 
Rockbook: Voltak-e személyi változások a szervezőcsapatban az évek alatt? Ezek a változások hogyan hatottak, hatnak az eseményre?
 
R.L: Alapvetően ezt négyen kezdtük el. A fesztivált alapító csapatból egy ember szállt ki és bővültünk is néhány taggal. Jelenleg 11-en vagyunk a szervezésben. Természetesen minden változás hat az ember életére, így az eseményre is. Mivel többen vagyunk, így több felé oszlik a munka, ezért nem vesz ki annyi energiát az emberből. Ha van energia, akkor van új gondolat is és minél többen vagyunk, annál több az ötlet, ami előre viszi ezt az egészet.
 
Rockbook: Vannak olyan élmények, amelyek soha nem adatottak volna meg a rendezvény megvalósítása nélkül?
 
R.L: Nem lett volna Volt Van Lesz Rockfesztivál Komlón. A többi élmény nem biztos, hogy publikus. laugh Sok jó élménnyel gazdagodtunk és nagyon sokat nevettünk a Volt Van Lesz miatt.
 
Rockbook: Miben különbözik a tiétek más rendezvényektől? Mire számíthat az, aki a Volt Van Lesz Rockfesztivált választja kikapcsolódásnak? Miért érdemes részt venni az eseményen?
 
R.L: Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy Magyarország a fesztiválok hazája. Nagyon sok rendezvény van országszerte. Nyilván majdnem mindegyiken fellép pl. az Alvin és a Mókusok, a Moby Dick és a Tankcsapda is. Van egy olyan dolog, amit sokan dicsértek azok, akik messzebbről jöttek, és amit mi úgy neveztünk el, hogy „komlóiasság”. Ez egyenlő egy olyan közvetlenséggel, egy olyan törődéssel és még nagyobb mértékű hülyeséggel, amit, az, aki nem jön el hozzánk soha nem fog megtapasztalni. Olyan programok pattannak ki a fejünkből, ami több mint valószínű, hogy másnak nem és ezeket meg is merjük valósítani. Fontosnak tartjuk az emberek kapcsolatát és ez körül forog az egész rendezvény. Nem akarunk meggyőzni senkit, hogy jöjjön el a Volt Van Lesz-re. Aki akar, szeretettel várjuk. Csalódni nem fog az biztos. Ezt kifejthetném és ki is tudnám elég hosszan, de azt gondolom, hogy ezt meg kell tapasztalni. Komlóiasság, ha kíváncsi vagy rá, gyere el. Ennyi.
 
Rockbook: Milyen előadók fordultak meg nálatok az évek során? Kiket emelnél ki közülük, és miért?
 
R.L: Az évek, az konkrétan kettő, tehát mindenkit ki kell, hogy emeljünk. Ilyen értelemben nekünk ugyan annyit ér a kevésbé ismert zenekar és az ismertebb egyaránt, hiszen mindegyik hozzá tesz a Volt Van Lesz Rockfesztivál történetéhez. Persze egy ismertebb banda több embert vonz, mint a kevésbé ismert, de az energiát és időt ugyanúgy rakja bele mindegyik. Nyilván komlóiként az első fesztivál áll közelebb a szívünkhöz, hiszen ott újra egyesült sok helyi zenekar, akiken felnőttünk.
 
Rockbook: Vannak-e személyes kedvencek, akik ha részt vennének, még ti is beleborzonganátok?
 
R.L: Természetesen vannak mindenkinek kedvencei. Nekem például nagyon sok olyan magyar zenekar van, akiket lehet, hogy rajtam kívül senki sem ismer, de nagyon csípném, ha játszanának a Volt Van Lesz-en. De hogy ténylegesen is válaszoljak a kérdésre fölsorolok párat a kollégák nevében is: Bad Religion, Iron Maiden, Téveszme, stb. 
 
Elérhetőségek: Honlap, Facebook
 
 
 
Rockerbell