Bejelentkezés

x
Search & Filters

“Az ember, aki megtalálja magát a pillanatban, nem a múltjában tocsog vagy a jövőjén mereng” - Percember interjúA veszprémi Percember zenekar az Alice in Chains, és a Black Sabbath által kitaposott úton kezdte pályafutását. Kreatív energiáik kiteljesedéseként nemrég jelent meg első EP-jük “Mérleg” címmel. Az új anyagról beszélgettünk Csángó Kornél gitáros-énekessel.
 
Rockbook: Kezdjük az elején. Hogy, mikor, milyen indíttatásból állt össze a Percember?
 
Csángó Kornél: 2018-ban formálódtunk, Csángó Kornél (gitár-ének), Vittmann Mátyás (basszusgitár-vokál), Megyeri Zoltán (dob) tagokkal, azzal a szándékkal, hogy Alice in Chains dalokat interpelláljunk, legjobb tudásunk szerint. Egyikünknek sem az első csapata volt ez, jómagam többek között a Sleepless Dream, Trinity, Testosterone és a Sabbatage zenekarokban, Mátyás a Courage és Tankocska csapatokkal, Zoltán pedig a Hyperion, Renovage és A Plateful of Joy társaságában volt ezelőtt látható/hallható.
 
Kreatív szikráink csillapítása gyanánt az Alice in Chains dalokat átdolgozgattuk, készültek különféle jazzesített átiratok, elvetemült medley-k - nem fogtuk vissza magunkat - ezek egyes maradványai még Unchained néven fellelhetőek.
 
Ezt követően egy másik kedvenc zenekarunk, a Black Sabbath életművének gerincét kezdtük műsorra vinni Sabbathical néven. Percember néven idén januárban kezdtünk el saját zenékkel foglalkozni, ekkor csatlakozott hozzánk Manner Gábor (Sleepless Dream, Unicorn Reapers és Vaktükör) barátunk billentyűs hangszerek bűvölésével.
 
Csángó Kornél
 
Rockbook: Miért Percember?
 
Cs.K.: Megtetszett ez a szó. Bár tudom, van egyfajta pejoratív felhangja, fel lehet öltöztetni sok mindenbe. Eredetileg ugye azokra használjuk, akik 15 percre a csúcsra jutnak, majd onnan a történelem szemétdobjára, de számomra inkább a jelenben levést jelenti. Az embert, aki megtalálja magát a pillanatban, nem a múltjában tocsog vagy a jövőjén mereng.
 
Rockbook: A billentyűs hangszerek érkeztével a zenekar hangzása kiegészült, vagy esetleg teljesen új irányt vett?
 
Cs.K.: A billentyűk és egyéb atmo dolgok implementálása már kezdetektől a koncepció része volt, véleményünk szerint egészen különleges ízekkel tudja expandálni a spektrumot. Imádunk kísérletezgetni a különféle hangzásokkal.
 
Rockbook: Mi volt a cél, amikor a feldolgozások után saját dalok megírása mellett döntöttetek?
 
Cs.K.: Az önmegvalósítás. 26 éve zenélek különféle zenekarokban, rengeteg dalt írtam már az íróasztal fiókjának, de leginkább a mellette levő szemeteskosárnak… így alakult. Most viszont már együtt hegedülünk lassan hat éve és úgy érzem szépen összeértünk, így végre ennek az ideje is eljött.
 
Rockbook: Június 14-én jelent meg “Mérleg” címmel a csapat 3 számos EP-je. Mennyi idő alatt készült el az anyag?
 
Cs.K.: Nehéz kérdés; volt ami viszonylag hamar összeállt, és volt, ami évek alatt. Pont a minap futottam bele “számítógép háttértár rendrakás” közben a Szövetség egy 2019-es verziójába… meg is lepődtem, hogy már akkor is egészen egyben volt. smiley
 
 
Rockbook: Tudatosan EP-ben gondolkoztatok első körben és nem teljes albumban?
 
Cs.K.: Ez a három dalunk volt amiben a felvételekkor teljes mértékben hittünk és úgy éreztük, ezzel egész jól bemutatható a tevékenységi körünk. Szóval igen, tudatosan erre készültünk.
 
Rockbook: Hol zajlottak a felvételek? Sávonként, vagy élőben rögzítettétek?
 
Cs.K.: Sávonként rögzítettük, véleményem szerint így érdemes felvételeket készíteni. Persze van egyfajta varázsa az élőben rögzítésnek is, de sokkal hatékonyabban lehet így jó anyagot készíteni. A felvételek a veszprémi Élő-Zene Egyesület termében zajlottak Drótos Gábor segítségével, akinek innen is nagyon köszönjük a lelkiismeretes, profi munkáját!
 
Rockbook: Amikor cimborám megmutatta az anyagot, az volt az első gondolatom, hogy ez mekkora jó, tiszta fősulis feeling - 2000-es évek eleje - akkoriban (is) hallgattunk hasonló zenéket. Ez a címadó dal volt. Aztán mikor végighallgattam az egész albumot, újra kellett ezt gondolnom. Sajátos íve van ugyanis az anyagnak, könnyed “punkból” és alternatív rockból súlyos grunge-ba fordul. Mégis megvan benne a kohézió. Felfoghatjuk ezt a megjelenést egyfajta útkeresésnek?
 
Cs.K.: Inkább azt mondanám: talán ez a három dalunk az, ami leginkább keretet ad a (szerintem) sokszínű tevékenységi körünknek. No nem teljes egészében, mert van jópár stíluselem amiket nagyon élünk (ethno elemek, pszichedélia, még súlyosabb grunge)  és ezekből a dalokból kimaradtak vagy nem dominálnak annyira. Valahol nem is lehet mindent besúvasztani három dalba, de szerencsére nem is kell. Hiszünk az eklektikában és szeretnénk abban is hinni, hogy kordában tudjuk tartani - gondolok itt az általad is említett kohézióra.
 
 
Rockbook: Eltelt pár hét a megjelenés óta. Milyenek a visszajelzések?
 
Cs.K.: Eddig aki hallotta, kedves szavakkal méltatta, aminek szívből örülünk. Elsősorban magunknak szeretnénk megfelelni a zenénkkel, de ha másnak is tetszik amit csinálunk, az extra öröm.
 
Rockbook: Az EP borítója kinek a munkáját dicséri? Ki az ötletgazda? Mi volt a koncepció?
 
Cs.K.: Manner Gábor az elkövető, mind a weblap, mind az összes dizájn elemünk az ő munkáját dicséri. A koncepció a dalszövegeink képi lenyomata, a front borítón leginkább az Óriás és a Mérleg esszenciái elevenednek meg.
 
Rockbook: Visszatérő - kedvenc – kérdésem. Fizikai adathordozón megjelenik az új anyag? Egyáltalán, ti preferáljátok a fizikai formátumokat?
 
Cs.K.: Igen, egy nagyon exkluzív digipak-os miniCD formátumban lesz kapható a Mérleg - mégiscsak kislemez. Hamarosan megérkezik az első szállítmány, akkor mindenképp életjelt adunk róla. Gondolkodtunk vinyl-ben is, lehet egy szép napon abba is belevágunk.
 
Rockbook: Terveztek lemezbemutató koncertet, esetleg turnét? Ha igen, mikor, hol?
 
Cs.K.: Élőben először július 25-én a Veszprémi Utcazene Fesztivál IMU színpadán (este 10-kor) lesz hallható a jelenleg még kissé rövidke Percember életmű, rá egy napra a budapesti Robot-ban, a Perfect Pill és a Frank Never Dies társaságában is előadjuk (Facebook esemény itt). Ezen felül van egy merész turné tervünk is, de ez jelenleg még erősen szervezés alatt áll. 
 
 
Rockbook: Nagylemez, videóklip? Ha igen, vannak már konkrét elképzelések?
 
Cs.K.: Fordított sorrendben, de igen. smiley Forgattunk nemrég a 'Szövetségre' klipet, remélhetőleg hamarosan láthatjátok. A nagylemez szintén frekventált helyen terül el a tervezőasztalunkon.
 
 
Rockbook: Örömzenéről beszélhetünk, esetleg vannak nagyobb terveitek a zenekar működését illetően?
 
Cs.K.: Nagyobb terveink az örömzenéléssel! smiley Számunkra óriási öröm a zene, sose tudtunk egyik aspektusára sem “munkaként” tekinteni. Tervezni igazából az előttünk álló feladatokkal tudunk, mellette pedig reméljük, hogy áldásos tevékenységeink célba érnek és eljutunk azokhoz a kedves hallgatókhoz, akiknek kellemes perceket tudunk okozni a zenénkkel.
 
Rockbook: A Sabbathical, és az Alice in Chains tribute projekteket jegeltétek a Percember megalakulásával, vagy ezek párhuzamosan futnak?
 
Cs.K.: A Sabbathical projekt az továbbra is aktív, van jópár lekötött koncertünk, meg hát imádjuk a Sabbath-ot, óriási zene, felbecsülhetetlen impakt az egész zeneiparnak. Nekem személyesen gyerekkori kedvencem, emlékszem ahogy kissrácként tátott szájjal hallgattam miket művel Tony Iommi és elképzeltem, milyen klassz lenne ha én is tudnék ilyeneket. A Sabbathical koncertek előtt szívesen gondolok vissza ezekre a pillanatokra, hogyha a kissrác aki voltam látná ezt, biztosan óriási élmény lenne neki.
 
Vittmann Mátyás
 
Rockbook: Két nagy elődöt említettetek: Alice in Chains, és Black Sabbath. Csak a gondolat kedvéért: tegyük fel hogy ez a két banda egy nap, egy időben lépne fel Budapesten. Melyik koncertre mennétek?
 
Cs.K.: Ez viszonylag könnyű, hisz a Sabbath-ra Ozzy egészségi állapota miatt nagyon kicsi esély van, hogy valaha újra lesz, de ha valami furcsa véletlen folytán a mostanság egyre többet pendítgetett utolsó utáni koncertjüket Birmingham helyett Budapestre tennék, nem volna kérdéses hogy sokminden felett priorizálnám. De hogy picit megbonyolítsuk a dolgot: ha lenne egy egyszer használatos időgépem és visszamehetnék megnézni egyetlen koncertet, akkor azért nagyobb bajban lennék, hogy Led Zeppelin-t nézzek, Nirvana-t, esetleg Kevin Moore-os Dream Theater-t… (jó eséllyel amúgy a Nirvana nyerne a 93-as Reading Fesztiválos koncerttel… és ha már ott járok, megnézném, hogyan játssza a kriplit Maynard James Keenan az anyukája hálóingjében)
 
Rockbook: A korábbi átiratok, medley-k szerepelnek a mostani setlist-en, ha felléptek valahol? A korábbi zenekaraitok dalait átemeltétek a repertoárba?
 
Cs.K.: Jelenleg az a terv, hogy Percember x Sabbathical titulussal adunk koncerteket, a műsor fele Black Sabbath a másik fele Percember. Öt-öt dal. És igen, van az egyik korábbi zenekaromnak egy végül meg nem jelent dala, amit a Percember jóeséllyel megörököl.
 
Megyeri Zoltán
 
Rockbook: Veszprémben pörög a kulturális élet az elmúlt években. Mennyiben könnyíti meg ez a fellépések szervezését? Van olyan helyi szervezet, vagy koncerthelyszín, amely támogatja az underground zenekarokat? Összességében hogyan látjátok zenei téren a város helyzetét?
 
Cs.K.: Egyedül a Terem és a Metró azok a helyek, akik teret adnak kisebb zenekarok eseményeinek, amiért nagyon hálásak vagyunk, mert látjuk, hogy országosan kis klubok szempontjából fújtak már jobb szelek is hazánkban. Veszprém tekintetében amúgy van egy lelkes kis mag ami támogató, de ennek ellenére szeretnénk eljutni olyan sokfelé, amennyire sokfelé csak lehet.
 
Rockbook: Köszönjük a beszélgetést, sok sikert nektek, várjuk az új híreket!