Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Az október végén megjelenő 'Will' a legprogosabb és legzúzósabb lemezünk lesz - Special Providence interjú

A Special Providence minden kétséget kizáróan az egyik legjobban elismert magyar zenekarrá avanzsált az utóbbi pár évben a nemzetközi színtéren. Többek között erről, valamint az augusztus 3-i Barba Negra Track-es koncertről és az októberben megjelenő új albumról beszélgettünk Fehérvári Attila basszusgitárossal, Kertész Márton gitárossal és Markó Ádám dobossal.

 

Rockbook: - A tavalyi évhez hasonlóan idén is  csak egyetlen koncertet adtok, mégpedig augusztus 3-án Budapesten, a Barba Negra Track-ben. Hogyhogy ennyire visszafogtátok magatokat a hazai fellépéseket illetően?

Fehérvári Attila: - A legutóbbi lemezünket alaposan megturnéztattuk, turnéztunk. Kétszer lerohantuk vele Európát, sőt még egy dél-amerikai fesztiválba is beleszaladtunk.  Ebben az időszakban kicsit háttérbe szorult a dalszerzés, a következő lemez előkészítése. Minden erőnkkel erre koncentrálunk azóta, és sem financiálisan sem stratégiailag nem volt értelme újabb turnéknak az Essence Lemezzel. Hasonló a helyzet az itthoni fellépésekkel kapcsolatban is, amik nekünk is nagyon hiányoznak. Régen eldőlt már, hogy a Special Providence életében a nemzetközi színtéren való helytálláson, poziciónk erősítésén, zenénk minél szélesebb rétegekkel való megismertetésén van a hangsúly.

Rockbook: - 2015-ben jelent meg a legutóbbi, 4. nagylemezetek, az ’Essence Of Change’, amely egy nagyobb lépést tett a határon túli ismertség felé.  Milyen volt a fogadtatása? Gondolok itt a külföldi lemezeladásokra, kritikákra, fellépésekre egyaránt.

Markó Ádám: - Az Essence of Change-el a zenekar megkerülhetetlenné vált a nemzetközi prog szcénában. Az angol GEP kiadóhoz való szerződés pedig életünk egyik legjobb dolga, ami történhetett velünk, rengeteg helyre eljut a zenénk, és sokat lendített mindenen alapvetően. A zenekar pozitív értelemben vett deviánssága, különcsége mára már védjeggyé vált. Két világhírű zenekarral is turnéztunk és ez a lemezeladásoknak is jót tett természetesen.

 

 

Rockbook: - Az EOC egy kevésbé populáris, jóval komplexebb anyag, mint elődje, a 2012-es ’Soul Alert’, persze megtartva a klasszikus Special Providence stílusjegyeket. Kaltenecker Zsolt játéka is inkább a jazz/jazz-rock felé hajlik, mint a korábbi billenytűsötöké, Cséry Zolié, amely inkább volt kicsit progresszív rockosan elszállósabb. Ez tudatos lépés volt, vagy Zsolt alapból jazzesebb beállítottsága terelte ez irányba a zenét?

Fehérvári Attila: - Is-is. Nem terveztük a váltást, de egész egyszerűen másról szól egy mai szerzemény, mint egy tíz évvel ezelőtti. A világ változik, és a lemezek tükrözik ezt a mi esetünkben is. A tagcserét a kényszerűség szülte, de Zsolti „szikárabb” hangzása hozzásegített minket, hogy új lendületet vegyünk. Mindketten nagyon karakteres muzsikusok, egyetlen hangból megismerni a játékuk.

Rockbook: - Ennek a műfajnak is megvannak az árnyoldalai. Rengeteg csapat műveli ezt a stílust világszerte, ezáltal nem könnyű újat mutatni a rajongóknak. Nektek azonban nagyon úgy fest, hogy sikerült, tehát megnyílt a tér. Mennyire nehéz átlépni a saját korlátaitokat?

Markó Ádám: - Mi egy járatlan utat választottunk, ezt kevesen merik. Én csak ebben hiszek. Hosszútávon megéri, ha az ember kitartó és hisz abban, amit csinál, folyamatosan megújul és nyitott szemmel jár. Senki nem hitt bennünk az elején, de nem is akartunk bizonyítani senkinek sem csak saját magunknak hogy alkotunk valami újat, ami motivál, ami által jobb muzsikusok, emberek lehetünk. A korlátok azért vannak, hogy átlépjük őket ;)

Rockbook: - Térjünk rá a legfontosabb kérdésre! Hogy állnak az új album munkálatai? Mikorra várható a megjelenés?

Markó Ádám: - Az ötödik sorlemez 'WILL' címmel október végén jelenik majd meg világszerte. Szerintem a legprogosabb és legzúzósabb lemezünk, egy érett és vad eszencia. Sosem készültünk ennyire tudatosan még lemezre, teljesen más les,z mint az előzőek.  Varga Zoli keveri már az anyagot, már 10 éve vele dolgozunk és rengeteget hozzátesz a zenekar hangzásához, jellegéhez.

 

 

Kertész Márton: - Haladunk tovább az EOC lemez által kijelölt úton. Viszont vitatkoznék a korábbi állításoddal, Zsolti érkezésével a zenekar hangzása  nem jazzesebb lett, hanem  modernebb, progresszívebb. Gondolkodásmódja és a zeneszerzéshez való hozzáállása rám is nagy hatással volt, ezúttal másképp közelítettem meg bizonyos dolgokat, sokkal tudatosabban, mint korábban, gondolok itt számok szerkezetére vagy hangszerelésre,

Rockbook: - Az augusztusi, Track-es koncerten hallhatunk már új dalokat?

Kertész Márton: - 3 új dallal készülünk a koncertre, borzasztóan kíváncsi vagyok a fogadtatásukra. Ennél többet nem szeretnénk ellőni a lemezmegjelenés előtt, viszont ígérjük, hogy a korong teljes anyagát eljátsszuk a januári lemezbemutató bulin.

 

Ízelítő az új albumról:

 

 

Rockbook: - Mind a négyen magasan képzett zenészek vagytok, azt gondolná az ember, hogy egy szimpla jammelésből is előbújhat egy új szerzemény. Miben másabb a dalszerzés egy ilyen komplex stílusban, mintha jóval könnyebben befogadhatóbb dalokat írnátok, pl. a másik zenekarod az Useme-hez képest?

Markó Ádám: - Ez a műfaj nem igazán tud jammelésből megszületni, nagyon komplex, tudatos kompozícíókról van szó melyek több hónapig érlelődnek, alakulnak a szerzőknél (Kaltenecker Zsolt, Kertész Márton) és aztán együtt összejátszva mindenki hozzá rakja önmagát. Nálunk ez már nagyon bevált.

Rockbook: - A zeneszerzésnél miből merítetek ihletet?

Kertész Márton: - Nálam úgy születnek dallamok, riffek, ha nagyon sokat gitározom, ha esetleg elemzem más zenekarok dalait, vagy mondjuk megtanulok egy klasszikus darabot. Elengedhetetlen a folyamatos érintkezés a hangszerrel és régi/új zenékkel, hogy jöjjön ihlet. Nagyon ritka az, ha egy „zeneszám” azonnal összeáll, inkább az a jellemző, ha a különböző részek egymástól eltérő időpontokban születnek meg és csak még később állnak össze dallá. Néha hónapokba, akár fél évbe is telhet, hogy egy dal elnyerje végleges formáját.

Markó Ádám: - Az inspiráció maga a zene szeretete, valami újat alkotni mindig hihetetlen inspiráló. A saját játékszabályaink szerint játszhatunk, ami óriási szabadságot ad. Rengeteg hatás ért bennünket, az elmúlt pár év nagyon mozgalmas volt. Sokat tapasztaltunk, értünk. Nagyon sokféle zenéből táplálkoztunk mindig, amelyből kialakítottuk azt, ami ma Special Providence.

Rockbook: - Mi volt az eddigi legnagyobb elismerés, amit a zenekar kapott?

Fehérvári Attila: - Nehéz rangsorolni. A nemzetközi fesztiválok/ turnék sikerei, a külföldi kiadóval nyélbe ütött szerződés. Az itthoni és külfölfdi szakma illetve a sajtó pozitív visszajelzései mind azt tükrözik, hogy érdemes dolgozni az ügyön.

Kertész Márton: - Nekem minden kétséget kizáróan a Dream Theater előtti fellépés volt az, tökéletesen nyilvánvaló okokból! :D  Ettől függetlenül borzasztóan büszke voltam amikor a Spock’s Beard vagy a Haken  elvitt minket Európa turnéjára, hogy a zenekar a brit GEP kiadóhoz került  vagy amikor meghívtak a legendás Night Of The Prog fesztiválra Loreleyben 2014-ben, ez mind hatalmas elismerésnek számít mindannyiunknak a zenekarban. A legutóbbi pedig az, hogy tagjai lehettünk az Ernie Ball családnak, ez igencsak megtisztelő és elmondhatatlanul hálásak vagyunk érte.

 

Rockbook: - Köszi az interjút!

 

A 2017-es Barba Negra Track Facebook eseménye itt elérhető!