Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Az underground nem egy zenei stílus, hanem egy hozzáállás.” - interjú Menyhárt TiborralA főváros lassan 20 éve működő, egyik underground bástyájának a szervezőségével beszélgettük, méghozzá Menyhárt „NINth” Tiborral, aki többek között már az LD50-es időkből is ismerős lehet sokak számára. Az alábbi interjú fókuszában természetesen a Supersonic áll, de sok más érdekes témát is érintettünk a vörös és kék pesti éjszakák történéseiből.
 
Rockbook: Mióta működik pontosan a Blue Hell és a KVLT, azaz Supersonic?
 
Menyhárt Tibor: 1998 április végén nyitottunk, azaz idén 20 éves a klub Supersonic Technikum néven, akkoriban kifejezetten techno helyszínként. Ezzel mi vagyunk az első, elektronikus zenének dedikált helyszín, valamint a legrégebb óta nyitva tartó klub az országban.
 
Rockbook: A régi klub elnevezések – Vörös és Kék - utalás lehet a hazai rock-metal élet egyik kultikus helyére, a Fekete Lyukra. Jártál oda? 
 
M. T. : Sajnos nekem kimaradt az a korszak Budapesten, 83-as vagyok, így a koromnál fogva sem voltam még akkor aktív az alternatív zenei életben, ráadásul a '90-es évek közepén költöztünk a fővárosba. Én Wigwam - Ráday - Rocktogon - Pecsa gyerek vagyok.
 
Rockbook: A Planetnoir Industries milyen módon köthető a Fényes Adolf utcai szórakozóhelyhez? 
 
M. T. : A Planetnoir feje ugyanaz a Tóth Balázs, aki a Sonic egykori promoter-szervezője (ma már tulajtársa). Anno én is aktív voltam néhány szervezésben, például a 2007-es Kultiplexes Behemoth / Kataklysm / Aborted bulin, de például sajtós és promoter voltam a 2010-es A38-as Ulver / Void ov Voices koncertnél is. Úgy hozta az élet, hogy idén újra berobbantjuk a motorokat és én is aktív részese leszek a folyamatnak, az első projekt rögtön egy Tormentor koncert áprilisban az A38-on. 
 
 
Rockbook: Nemrég teljes belső átalakításon ment keresztül a Supersonic mindkét része (Blue Hell és KVLT). Mekkora változás történt az arculatban, illetve milyen design elemekkel bővült a Supersonic?
 
M. T. : A KVLT oldal két éve kapott egy komoly ráncfelvarrást mosdóktól bárpultig, ehhez jött hozzá tavaly egy színpadi és tánctér feletti LED-es front fény rendszer, amit külön tudunk vezérelni. A tavalyi év során főleg a Blue Hell oldalra fókuszáltam technikai fejlesztésben, a KVLT-tal kapcsolatban is említett fényrendszer mellett egy fix, egyedi vetítőfelületet kapott a vendégtér, amit két projektor lát el mindenféle vizuális tartalommal, bulitól függően. A bulikról egyébként már tudunk teljes videót és hanganyagot rögzíteni, ha pedig követitek a Facebook oldalunkat, akkor néha élő streamet is elkaphattok. Mindezek mellett a bárpult interiőr is hétről hétre fejlődik, ami egyébként az egész klubra érvényes, hiszen minden héten van valami olyan újítás, ami előtte nem volt ott. Ebben is érezhető az underground esszencia, amit ott lehet tetten érni, hogy minden egyes elem a klubban a két kezünk munkája, nem pedig valami mesterségesen előállított termék.
 
Rockbook:  Az ide lekötött bulik többnyire underground rendezvények: black-death-thrash, grindcore, punk és rock bandák szoktak többnyire fellépni. Akadt néha darkwave, gothic és EBM party is, de a jellegzetes profil mindvégig megmaradt. Nem olyan rég volt breakcore-dnb-mash-up est és most is volt egy decemberben. Mennyire tartod fontosnak a más zenei stílusok, előadók leszervezését egy eléggé sajátos atmoszférájú helyhez?
 
M. T. : Számomra egyértelmű, hogy az underground nem egy zenei stílus, hanem egy hozzáállás. Elektronikus zenei körökben pontosan ugyanúgy jelen van ez, mint metálban. A Sonic mindig is undergroundként aposztrofálta magát és ez így is fog maradni, amíg mi vagyunk mögötte. Az, hogy ennyire széles palettából dolgozunk, abszolút direkt koncepció. Soha nem akartuk elkötelezni magunkat egy irányzat felé sem, ugyanannyira magunknak érezzük a “monoton” gépzenét, mint a torzított gitárokat és a duplázót.
 
Rockbook: Mi alapján döntitek el, hogy melyik zenekart hozzátok az adott helyszínre? Mennyiben befolyásoló tényező lehet a személyes ízlés ilyenkor? 
 
M. T. : Nyilván a személyes ízlésünk alapján döntjük el, hogy kiket hívunk játszani, ezt kell összhangba hozni azzal, amit a közönség is látni, hallani szeretne. Ez maga a szervező szakma esszenciája, illetve annak az a része, ami nem a nagyközönség “igényeinek” kielégítéséről szól. Éppen ettől hívhatjuk magunkat hitelesen undergroundnak, mivel a saját ízlésünk is tükröződik a klub programjaiban.
 
 
Rockbook: Korábban volt egy Papok és Prostik rendezvénysorozatotok. Ezzel mi történt? Esetleg lesz helyette valami más?
 
M. T. : Ez most is van, a következő alkalom a farsangi buli lesz február 16-án.
 
Rockbook: Melyik volt a klub életében a legemlékezetesebb koncert?
 
M. T. : A 2013-as Tankcsapda mindenképp benne van a legjobbak között de rengeteg olyan buli volt, ami valami miatt kiemelkedő. Az egyik kedvencem pont egy olyan, ahol összesen nem voltak 40-en sem (a zenekar tagjaival együtt), ez egy Vulture Industries koncert volt, hétköznap, és a közönség mérete ellenére olyan intenzív show-t kaptunk, hogy tátva maradt a szánk. Az ilyen bulikból látszik, hogy nem a tömeg mérete határozza meg az este maradandóságát, hanem az energia, ami belengi az egészet és az, hogy a színpadról inneni és túli energiák hogyan találkoznak.
 
Rockbook: És melyik volt a legbotrányosabb? Anno a Kultiplex sok, vizuálisan is hangsúlyos előadónak adott nagyobb teret. Sajnos végül be is csukták a kapukat. 
 
M. T. : A botrányokat mindig is megpróbáltuk elkerülni és megelőzni a problémákat, eddig több-kevesebb sikerrel. Nálunk nincsenek utcáról beeső random vendégek, akik épp arra jártak, aztán véletlenül belefutnak egy Watain koncertbe, ahol aztán vödörből öntik a közönség fejére a disznóvért. Ha nálunk a tánctéren állsz és ilyen történik, nagy valószínűséggel számítottál rá. :) A személyes véleményem az, hogy sok olyan klub bezárás volt (a Kulti mondjuk pont nem ilyen), ami mögött semmiféle politikai összeesküvést nem kell sejteni, egész egyszerűen olyan energiákat hagytak elszabadulni kontrollálatlanul, amiket nem szabadott volna. Ha egy helyszín managementje eléggé odafigyel és kontroll alatt tartja a dolgokat, megelőzhet nagyon sok problémát.   
 
 
Rockbook: Neked szervezőnek, szerinted, mi lehet annak az oka, hogy nemcsak Budapesten, de vidéken is egyre több rock kocsma illetve koncerthelyszín zár be? Csökkent-e az igény 10-20 évre visszamenőleg élő zene és koncertek terén? Mi lehet ennek a háttérben?
 
M. T. : Csökkent az igény? Ez egy nehéz kérdés. Soha az életben nem volt ennyi top100 rock-metál headlineres koncert itthon, mint az utóbbi években. A Londonban töltött éveim alatt még ott sem láttam annyi nagy nevet játszani, mint itthon. Irgalmatlan mennyiségű nagy buli van, 3-4, sőt, néha 7-8.000 forintos belépőkkel, ráadásul a túlnyomó többségük sold out, vagy majdnem sold out. Ha az aktív koncertre járó réteg ennyire el van látva programokkal, nincs az a mennyiségű pénz, amit ne tudna elkölteni ezekre, a végén meg csodálkozunk, hogy nem járnak el kisebb bulikra, vagy akár egy rock-kocsmába? Én nem csodálkozom. Alapvetően jó dolog, hogy ennyi ikonikus banda jön hozzánk, a probléma csak az, hogy a célközönség nagy része nem engedheti meg magának, hogy ott legyen mindenhol és ezek után még aktívan részt is vegyen a szociális körforgásban.
 
Rockbook: Hogyan tud egy független koncerthelyszín, legyen akár kocsma vagy fesztiválsorozat talpon maradni 2017-2018-ban anélkül, hogy ne állandóan deficitet termeljen, hanem a minőségi bulik mellett tudjon évről-évre fejlődni is?
 
M. T. : Gyakorlatilag úgy kell kezelni az üzleti részt, mintha a saját háztartásod vezetnéd, nem pedig úgy, mint egy bizniszt, ami misztikus forrásokból majd úgyis menni fog valahogy. Nincsenek ilyen misztikus források. Lefaragni minden olyan kiadást, ami nem létszükséglet, vagy valami miatt elengedhetetlen. Háromszor is végiggondolni mindent vállalást, a lehető legtöbb dolgot megoldani a két kezünkkel és saját kútfőből ahelyett, hogy fölöslegesen túlárazott külső segítséget vonnánk be. Minden porcikád tedd bele, de tudd a határaid (ha valamihez nem értesz, inkább csinálja olyan, aki tényleg ért hozzá, különben a végeredmény vállalhatatlan lesz) és ami a lényeg, hogy minden energiád tedd bele, meg egy kicsit többet is. Ha így állsz hozzá, nem csak a kiadás-bevétel oldalt lehet okosan balanszírozni, hanem a hitelességed is megmarad, ami szerintem az egyik, hanem a legfontosabb dolog a szakmában per pillanat, tekintve, hogy a hitelesség hiánycikk.
 
Rockbook: Milyen nagyobb rendezvények várhatóak a közeljövőben a Supersonic-ban?
 
M. T. : Ebben a szezonban most inkább buli-sorozatokra koncentráltam, mintsem 1-1 nagyobb névre, de technóban lesz egy nagy durranás március 9-én, amikor Björn Torwellen játszik nálunk, aki a dark techno egyik szupersztárja. A tavalyi Comeback Kid, Gorgoroth, Dying Fetus és hasonló kaliberű koncertek után most egy picit visszavettünk a lendületből, de idén még várható egy izgalmas hétvége májusban, amikor hivatalosan 20 éves lesz a klub, arról viszont még nem árulhatok el részleteket. :)
 
A Supersonic/KVLT/Blue Hell honlap itt, Facebook oldalhoz klikk ide
 
 
Lupus Canis