Bejelentkezés

x
Search & Filters

„A cél a folyamatos fejlődés, úgy, hogy közben baromi jól érezzük magunkat.” – interjú a DLRM zenekarral

A budapesti DLRM mindössze négy éve létezik, de a zenekar a hazai koncertek mellett többször turnézott már Európában, januárban pedig egy SuckerPunch című új albummal jelentkeznek, amelyetr február 6-án mutatnak be az A38 Hajón. Ezekről és még sok minden másról is beszélgettünk a csapat tagjaival.
 
Rockbook: - A hazai koncertek mellett rendszeresen játszotok külföldön is, sőt, ha jól tudom, az első európai turnétokba úgy vágtatok bele, hogy egy-egy rajongónál aludtatok két koncert között, ami azért elég nagy kaland. Ezek szerint kezdettől fogva a nemzetközi ismertség volt a cél számotokra? Milyen bázis alakult ki a zenekar körül más országokban?
 
DLRM: - Alapvetően igen, a kezdetektől fogva cél volt, hogy határokon kívülre is vigyük a zenénket és a habitusunkat. Mindannyian eléggé szabadszelleműek vagyunk, imádunk utazni, új közegekbe csöppenni, új emberekkel megismerkedni, mindannyiunk közös szenvedélye a zene és ha mindezt a legjobb barátaiddal csinálhatod, abba szerintem elég nehéz nem beleszeretni. Természetesen egy ilyen turné a sok meló és fáradtság mellett hatalmas kaland, megszámolhatatlan mennyiségű sztori születik, rengeteg abszurd és random történés, ha elkezdenénk mesélni, sose lenne vége. Számottevő, jól látható bázisunk főleg Franciaországban alakult ki, ez az a hely ahová már 4-szer hívtak minket vissza különböző fesztiválokra és klubokba, itt konkrétan látszik egyik alkalomról a másikra a közönség épülése.
 
Rockbook: - Úgy tűnik, mintha külföldön népszerűbb, elterjedtebb lenne az a fajta rockzene, amit ti játszotok, mint itthon. Szerintetek mi lehet az oka ennek?
 
DLRM: - Őszintén szólva fogalmunk sincs, nem is tudom, hogy ez így igaz-e, nyilván országonként és korszakonként változnak a helyi trendek, amit nehéz behatárolni. Talán a mi zenénk még nem illeszkedik a jelenlegi hazai trendekbe, de igazából tökmindegy, nem nagyon foglalkozunk ezzel az egésszel, csak csináljuk a zenét, amit szeretünk és kész.
 
Rockbook: - Idén ősszel megnyertétek az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói versenyét. Milyen segítséget jelentett ez a zenekar számára?
 
DLRM: - Hatalmas segítség, és nem csak anyagilag, hanem rengeteg más ajtót is megnyit előttünk ez a lehetőség. A program révén ismerkedhettünk meg Szepesi Mátyással, akivel együtt fogunk a következő évben dolgozni, mentorként fogja egyengetni az utunkat. Továbbá a Hangfoglaló segítségével lehetőségünk nyílik magyar fesztiválokon való fellépésre is, valamint segítenek népszerűsíteni zenénket sajtómegjelenésekkel is. Nem utolsó sorban pedig egy csomó nagyon jó magyar zenésszel is megismerkedhetünk.
 
 
Rockbook: - Januárban jelenik meg az új albumotok SuckerPunch címmel és ahogy a Facebook-oldalatokon is olvasható, ezzel együtt egy új éra is beköszönt a csapatnál. Milyen változásokat jelent ez konkrétan?
 
DLRM: - Igen ez így van, bár nagy pálfordulatra nem kell számítani, ugyanúgy mi vagyunk, a mi zenénk és mi csináljuk. Az elmúlt időszak nagyon intenzív volt, sokat turnéztunk, koncerteztünk, lemezt írtunk, stúdióztunk, rengeteg élmény ért minket minden téren, rengeteget tanultunk. Ennyi mindennél elkerülhetetlen, hogy ne legyen hatással az ember személyiségére és munkájára, ez tükröződik az új anyagban is. Van egy alapvetően természetes szemléletmód-változás, fejlődés, mindent más irányokból közelítettünk meg, mint előző alkalommal, de mi még mindig mi vagyunk és leszünk is.
 
Rockbook: - Az új lemez előfutáraként egy Should című klipes dallal jelentkeztetek, amelynek rendezését Iustin Surpanelu-ra bíztátok. Miért éppen őrá esett a választásotok és mit jelent a klip sztorija?
 
DLRM: - Iustinnal nyáron egy német fesztiválon barátkoztunk össze, ahol mi fellépőként, ő pedig operatőrként vett részt. Gyorsan megtaláltuk a közös hangot, sokat lógtunk együtt és hamar feltűnt a tehetsége, illetve a miénkhez hasonló munkamorálja. Ő egy művész, akivel együtt alkot az ember, egy csapatként hozunk létre valami közöset úgy, hogy közben rettentő jól szórakozunk. Megbíztunk benne az elejétől fogva, és megérzésünkhöz hűen a végeredmény kiemelkedő lett. A klip sztorija igazából a saját magunk által, saját magunk részére felállított rezsim megdöntéséről szól, gátlások elhagyása, teljes szabadság és belső anarchia.
 
Rockbook: - Február 6-án az A38 Hajón mutatjátok be az új albumot. Mire számíthat a közönség ezen a bulin? Készültök valamilyen meglepetéssel?
 
DLRM: - Természetesen készülünk, de ezek meglepetések amiket titokban kell tartanunk a koncertig…
 
 
Rockbook: - Az új lemezen Nóniusz Gáborral dolgoztatok. Hogyan és mikor zajlott a stúdiózás, illetve hogyan születnek nálatok az új dalok?
 
DLRM: - Az előző lemezünk megjelenése óta kábé folyamatosan jöttek az új ötletek, melyeket általában Szabó Marci és Petróczi ‘Edi’ Ádám hoztak, a szövegeket mindig Szabó Marci írja. Aztán a próbateremben az ötletekből négyünk közös munkájával születtek a végleges dalok. Emellett a Suckerpunchon van jópár olyan dal, ami ott helyben random a próbateremben jött ki egyetlen jammelésből, négyünk spontán együttállásából és közös pillanatnyi flow-jából. Augusztus végére fejeztük be a 12 dal kidolgozását, majd szeptember első heteiben vittük is őket a Bresaola Studiosba. A felvételeket a méltán híres Nóniusz Gábor irányította, valamint keverte és masterelte is az anyagot. A Suckerpunch munkálatait nagyjából november közepén, egy elég intenzív két és fél hónap után sikerült befejeznünk.
 
Rockbook: - A szövegeitek többsége angol nyelvű, de akad néhány magyar dalotok is. Mitől függ, hogy melyik nyelvet választjátok? Van valamilyen konkrét koncepció ezzel kapcsolatban?
 
DLRM: - Konkrét koncepció nincs és sose volt ezzel kapcsolatban. Mostanában csak angolul jönnek a dolgok, a kezdeteknél volt pár magyar is, de a zenénk is sokat változott az évek során és ez ennek tudható be. Számunkra az adott zenei téma adott nyelvet kíván, mostanában épp az angolt kívánják, ez az ami őszintén tud működni, és nálunk ez a fő koncepció.
 
Rockbook: - Mik a további terveitek 2019-re a SuckerPunch megjelenése és a februári lemezbemutató koncert után?
 
DLRM: - Mindenképp szeretnénk még néhány új dalhoz klipet forgatni, de az elsődleges tervünk a turnézás és koncertezés, minél több élmény és az, hogy ezt megmutathassuk minél több embernek. 
 
Rockbook: - Annak ellenére, hogy még csak négy éve zenéltek együtt, már sok mindent sikerült elérnetek a minőségi albumok elkészítésétől kezdve a külföldi turnékig. Vannak azért még megvalósításra váró céljaitok?
 
DLRM: - Természetesen, nem tervezünk megállni sose, a cél a folyamatos fejlődés minden téren, de legfőképpen az, hogy közben baromi jól érezzük magunkat továbbra is.
 
Rockbook: Köszönjük az interjút!
 
A DLRM Facebook oldal itt elérhető.
 
 
Tóth Mátyás
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program