Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Célkeresztben: a Préda" - interjú



A budapesti székhelyű Préda saját bevallása szerint sör thrash-t játszik. Noha nekem eme szóösszetétel hallatán a német Tankard ugrik be, zenéjükben inkább a magyar thrash vonal hatásait vélem felfedezni. A zenekar rövid története során egy izgalmas éven van túl, elkészültek az első demó felvételek és a koncertezés is beindult. A zenekar szólógitárosa, Jakab András volt a segítségemre a banda bemutatásában. Íme, a Préda!
 
Rockbook: Saját definíciótok szerint sör thrash-t játszotok. Mi is ez pontosan?
 
Jakab András: Thrash metal, de nem az a vérkomoly standard, hanem kicsit lazább, bulizósabb, viccesebb, vicces fiúk vagyunk! laugh
 
Rockbook: Mikor kezdődött a zenekar története és hogyan?
 
J.A.: 2021 januárjában hívott fel Attila (dob), akivel egy korábbi, már nem létező zenekarban együtt muzsikáltunk, hogy toljunk valami tököset (söröset) együtt, mert köztünk jó volt a zenei kémia.
 
Rockbook: Hogyan alakult ki a mai tagság? 
 
J.A.: Azt nem tudom mondani, hogy jó gyorsan. smiley De még a legelején csatlakozott hozzánk Kiss Tomi, Atti régi zenész társa énekelni, gitározni. Egyébiránt az Adj hitet c. szám az ő nevéhez köthető. Nemsokára kis keresgélés után találtunk egymásra Danival (gitár). Ezután lett egy promó klipforgatás, melynek végeztével Tomi kilépett magánügyből kifolyólag. Az új basszer, Takács Olivér rá pár hónapra csatlakozott hozzánk. Indult is minden, de mire Jácint (ének) csatlakozott, már erősen év vége volt. smiley Következő évben (2022) a stúdió munkák után Olivér kiszállt a zenekarból, nyáron váltotta őt Horváth Balázs. Jelenleg ez a felállás, szeretnénk, ha ez így is maradna!
 
 
Rockbook: Milyen zenei előéletetek van?
 
J.A.: Mindenki játszott kisebb-nagyobb bandákban, nem mennék bele a felsorolásba, mert kicsit hosszú lenne. smiley
 
Rockbook: Azt hiszem a múlt megidézéséből ennyi elég is, térjünk rá az ide évre! Ha jól tudom, akkor a 2022-es év egyből stúdióban kezdődött...
 
J.A.: Igen igen! Nagy lendülettel álltunk a négy demó szám felhegesztésének. Visszagondolva, kicsit kapkodva, örülve annak, hogy teljes a tagszám. Ráadásul Jácint nagyon régi kiskunhalasi barátainál, a Bendegúz hangstúdióban kb. all inclusive ellátás volt! laugh
 
Rockbook: Milyen volt a kiskunhalasi kiruccanás?
 
J.A.: Úgy mondanám hogy intenzív. smiley Többször hangzott el az "egészségünkre", mint a "felvétel" szó, de mint említettem, kényeztetve voltunk az alatt a két nap alatt, és nagyon egymásra is találtunk. Jól ment azért a munka része is, tehát egy szóval feledhetetlen. smiley 
 
Rockbook: A dalok egyelőre csak Youtube-on elérhetőek vagy van valami „kézzel  fogható nyoma” is a felvételeknek?
 
J.A.: Sajnos egyelőre nincs, de dolgozunk rajta, hogy minél több platformon ott legyünk. Erre van sajna a legkevesebb idő, lévén mindenki dolgozik, családozik!
 
 
Rockbook: Új dalok is készülnek?
 
J.A.: Igen! Nem mondom hogy gőzerővel de készülnek, próbálunk jó dalokat írni, ésamíg nem bólint rá mindenki egyöntetűen hogy "ez fasza", azt tovább masszírozzuk! 
 
Rockbook: Azért az a pár youtube dal kinyitott pár kaput, egyre több plakáton ott vagytok! Milyenek voltak az eddigi koncert élmények?
 
J.A.: Első sorban koncertezni szeretünk, kicsit még csiszolódnunk kell egymáshoz a színpadon. Mondjuk úgy, hogy friss még a jelenlegi összetétel, de élvezzük! És reméljük hogy sűrűsödni fog még ez!
 
Rockbook: Milyen visszajelzéseket kaptatok a közönségtől?
 
J.A.: Mi is meglepődtünk! De pozitív, szeretnek minket  és köszönhető ez Jácint összekötő szövegeinek is. laugh
 
Rockbook: Sikerült esetleg valamelyik zenekarral jobb kapcsolatot kialakítani?
 
J.A.: Igen, pl. a Rettegés névű zenekarral vannak jövőbeli közös tervek, de voltak közös fellépéseink a Rebel zenekarral, a MegaHertz-el is, de általában jó kapcsolatot ápolunk mindenkivel.
 
Rockbook: Az S8 klub már szinte hazai pálya számotokra. Elégedettek vagytok a hellyel?
 
J.A.: Nagy vonalakban igen, tényleg olyan mintha haza járnánk!.
 
 
 
Rockbook: Hogyan összegeznétek az idei évet?
 
J.A.: Mozgalmas!  
 
Rockbook: Lesz még idén valami megmozdulás? Láthatunk benneteket még 2022-ben valahol?
 
J.A.: Nem, sajnos...
 
Rockbook: Jövőre mik az elképzelések?
 
J.A.: Januárban ismét stúdiózni robogunk, felveszünk egy új számot, amihez klip is készül. Március elejére van egyenlőre fix buli, amire persze mindenkit várunk! És próbálunk minél többet lekötni.
 
Rockbook: Az underground színtéren mindig fontos volt a zenekarok támogatása. Benneteket milyen merch cuccok beszerzésével lehet támogatni?
 
J.A.: Egyelőre a szokásos póló, pengető, dobverők vannak gyártás alatt.
 
Rockbook: Végezetül: ha már „sör thrash”, akkor milyen sör?
 
J.A.: Adja magát: rekeszes, tálcás! laugh
 
Rockbook: Köszönöm az interjút!
 
J.A.: Mi köszönjük!
 
 
Bakos Zoli