Bejelentkezés

x
Search & Filters

Chuck Schuldiner dallamosabb és direktebb zenét szeretett volna játszani - a Control Denied története



Bár Chuck Schuldiner mindössze 34 évet élt, ennyi idő is elég volt neki ahhoz, hogy örökre beírja nevét a metal nagykönyvébe a Death-szel, 1995-ben azonban alapított egy progresszív metalt játszó zenekart is, a Control Denied-ot, amelynek végül mindössze egy nagylemeze jelent meg. A banda történetét Joe Daly idézte fel a Metal Hammer-ben Chuck korabeli idézeteinek felhasználásával.
 
A 90-es évek közepén a Death már több mint tíz éve létezett, Chuck-nak azonban még mindig bőven volt mondanivalója, de szeretett volna valami újat kipróbálni. Erről már 1993-ban is nyilatkozott a Guitar School-nak: "vágyom rá, hogy egyre többet kísérletezzek zenei értelemben. Vannak olyan ötleteim, amelyek nem illenek a Death világába, ezért ezeket valahol máshol használom majd fel. Szeretnék dallamosabb és direktebb zenét játszani egy olyan frontemberrel, aki Rob Halford-hoz hasonló stílusban énekel."
 
Schuldiner nem is tétlenkedett sokáig: a Death 95-ös Európa-turnéja után azonnal belevágott a későbbi Control Denied megszervezésébe, és több interjúban is kihangsúlyozta, hogy az eltérő stílus ellenére a projektet a Death egyfajta kiegészítésének szánja. Ne feledjük, hogy ez az időszak korántsem volt a metal aranykora: a néhány évvel korábban berobbant grunge jelentősen háttérbe szorította a műfajt, és ekkoriban még a Metallica Fekete Albuma is igen megosztónak számított. Chuck-ot azonban semmi sem tántoríthatta el a tervétől és a megfelelő társakat is megtalálta Shannon Hamm, Steve Di Giorgio és Richard Christy személyében, csakhogy kellett még egy énekes.
 
Chuck Schuldiner
 
Bár Schuldiner ekkor már közel 15 éve énekelt, úgy érezte, a Control Denied-ban másra kell bíznia ezt a szerepkört. A kiszemeltek közt a hírek szerint maga Rob Halford - aki ekkoriban éppen nem volt a Judas Priest tagja - és Warrel Dane (Nevermore) is szerepelt, a befutó azonban végül Tim Aymar lett. Miután a kirakós utolsó darabja is a helyére került, a csapat gyorsan munkához is látott és elkészült egyetlen nagylemezük, a nyolc dalt tartalmazó The Fragile Art of Existence, amelynek sokszínűsége még Chuck legnagyobb rajongóit is meglepte.
 
Nem sokkal az album megjelenése után azonban szomorú hír érkezett: kiderült, hogy Schuldiner-nél egy ritkafajta agytumort diagnosztizáltak, amit sugárkezeléssel próbáltak gyógyítani, de a gitáros 2001. december 13-án elhunyt, így a When Man And Machine Collide címmel tervezett második Control Denied album munkálatai már nem fejeződhettek be. A rövid életű zenekar ennek ellenére több mint 25 év elteltével is megmaradt a rajongók emlékezetében és sokan a mai napig fontos hivatkozási pontként tekintenek egyetlen nagylemezükre, ami kétségkívül Chuck Schuldiner pályafutásának egyik izgalmas színfoltja.