Bejelentkezés

x
Search & Filters

Cradle Of Filth - Dani Filth: "a Spotify vezetői a világ legnagyobb bűnözői"



A Cradle Of Filth frontembere, Dani Filth a Rock Hard Greece-nek adott interjút, amelyben a zeneipar jelenlegi helyzetéről beszélt, ami szerinte egyre csak rosszabb lesz a Spotify és hasonló zenei streamszolgáltatók miatt, és azt is hozzátette, hogy nagyot tévednek, akik azt gondolják, hogy egy ismert zenekar énekeseként multimilliomos lenne.
 
"Egyre rosszabb lesz a helyzet. Talán 2006 volt az utolsó olyan év, ami még viszonylag jó volt a zenészek számára, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy azóta még nehezebben tudunk boldogulni az internet elterjedése és a streamszolgáltatók térnyerése miatt, akik aprópénzt fizetnek mindenkinek. A Spotify vezetői a világ legnagyobb bűnözői. Tavaly 25 vagy 26 millió lejátszásunk volt nálunk, ami után én 20 fontot (8700 forint) kaptam. Ez még egy átlagos órabérnél is kevesebb. A Cradle Of Filth Spotify csatornája itt elérhető.
 
 
De az is tanulságos, ami a barátnőmmel történt... a macskája súlyosan megbetegedett és életmentő műtétre volt szüksége. Mivel a párom ismert tetoválónak számít, úgy gondolta, indít egy GoFundMe-oldalt, ahol lehet adakozni a cicájának, aztán a támogatók között ajándék tetoválásokat és hasonlókat sorsol ki. Erre többen is nekiestek, hogy mi a faszért koldul a neten a macskájának, mikor multimilliomos pasija van... aki ilyeneket mond, annak nyilvánvalóan fogalma sincs a zeneipar működéséről. Egyáltalán nem vagyok multimilliomos, a barátnőm pedig egyébként sem tőlem függ, és úgy döntött, hogy ezt a megoldást választja.
 
Döbbenetes, de úgy tűnik, hogy egyesek azt hiszik, hogy ha valaki albumokat ad ki, az biztos egy vagyont keres. Abba bele sem gondolnak, hogy hányfelé oszlik ez a pénz: kiadó, menedzsment, könyvelők és még sorolhatnám. Értelemszerűen minél kevesebb a bevétel, annál kisebb összegen kell osztoznunk. Manapság már mindenki csak a gyűjtők kedvéért készít mondjuk limitált darabszámú vinyleket. Ők az egyetlenek, akik megveszik ezeket, a többieknek tökéletesen megfelel az ingyenes stream is. Ez az oka annak, hogy sok zenekar nem tud turnézni, hiába ért véget a pandémia. A benzinárak és a turnébuszok bérleti díjai az egekbe szöktek és összességében is drágább lett az élet. Szóval nem könnyű a bandáknak mostanság, és az sem segít, hogy sokan természetesnek veszik, hogy a zene valami olyasmi, ami ingyen jár nekik, pedig ez a hozzáállás pontosan olyan, mintha bemennék egy boltba és csak úgy kisétálnék egy fürt banánnal. Elvégre a fán terem. Miért ne vihetném haza ingyen? Csakhogy, ha ezt megtenném, azonnal letartóztatnának bolti lopásért, az ingyenes zeneletöltés viszont nem probléma... A csúcs az, amikor már az album megjelenése előtt közzétesz valaki egy linket. Ezzel még azokat a vásárlókat is elveszítjük, akik kíváncsiságból megvették volna a lemezt, hiszen így simán meghallgatják a neten és rögtön tovább is lépnek.
 
Szóval a zeneipar ezer sebből vérzik. Ne érts félre, ennek ellenére még mindig imádom és élvezem a zenélést, de millió nehézséggel kell szembenéznünk, ami nem egyszerű."