Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ezt gondolja a háttérsávok használatáról a DevilDriver frontembere



Dez Fafara, a DevilDriver és a Coal Chamber frontembere is kifejtette a véleményét arról az egyre gyakoribb jelenségről, hogy a zenekarok előre felvett háttérsávokat használnak a koncerteken az énekhez, vagy akár a hangszeres részekhez is. Fafara ugyan alapvetően elítéli ezt a megoldást, bizonyos esetekben azonban megengedhetőnek tartja, sőt, elismerte, hogy ők is éltek már ezzel az eszközzel.
 
"Nekem kibaszott fura ez az egész, mivel punkon, psychobilly-n és goth-on nőttem fel, ezeket pedig képtelenség előre felvett sávokról játszani. Katy Perry-nél mondjuk megértem, de egy metal bandánál nem igazán, kivéve, ha valami olyan apró részletről van szó, amit tényleg nem lehet máshogy megoldani. Mondok egy konkrét példát! A DevilDriver-rel szoktuk játszani az Awolnation 'Sail' című dalának feldolgozását, ami amúgy szerintem jobb, mint az eredeti. A háttérben lehet hallani, hogy egy lány nagyon magas hangon énekel, amit nálunk értelemszerűen senki sem tudna hozni a színpadon, úgyhogy ez egy előre rögzített sávról megy, de egyébként nem is mindig játsszuk be. Szóval az ilyesmit el tudom fogadni, de az már szerintem kurva nagy probléma, ha egy metal-, punk- vagy blues bandánál háttérsávokról megy a gitár, a basszus vagy a dob, mivel ezek a csapatok elvileg igazi zenekarok.
 
 
Persze lehetnek bizonyos rendkívüli esetek, például, ha egy nagy stadionturné kellős közepén egyszer csak elmegy az énekes hangja, de már mindenki nagyban készül a következő koncertre, ahol ott lesz 40 ezer ember. Azt megértem, ha ilyenkor beraknak háttérsávokat, hogy megpróbálják megmenteni a bulit. Az olyan vokálnál is belefér ez, amit tényleg senki sem tudna megoldani, de akiknél teljes egészében playback az ének, a gitár, a dob vagy a basszus, azok menjenek a picsába! Remélem, elég világosan fogalmaztam."