Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Fontos számunkra a kísérletezés, a furcsa hangzások keresése” - T’glaGyár interjú



A T'glaGyár zenekar az egykori The EmberBlues egyenesági leszármazottja. Szeptember 23-án az S8-ban lépnek színpadra a srácok, ennek apropóján beszélgettünk Erdős Attila Tamás basszusgitárossal.
 
Rockbook: Első alkalommal szerepeltek a Rockbook oldalán, arra kérlek, mutasd be a zenekart, és a tagokat.
 
Erdős Attila Tamás: A zenekar alapvetően négy tagú.  A dobos Vajda Lóránt, gitáros Koródi Zoltán, énekes pedig Szabó Gábor. Időközben csatlakozott hozzánk plusz egy gitáros Szalontai Bence, de végül az Ő élete úgy hozta, hogy nem tudta vállalni a közös munkát. Az elmúlt időszakban vendégzenészként sokat segített nekünk Iványi Mózes a gitár játékával. Mindannyian kicsit különböző zenei világból érkeztünk, ezek a színek szerintem jó hatással vannak a produktumra. Fontos számunkra a kísérletezés, a furcsa hangzások keresése. 
 
 
Rockbook: Ahogy a bevezetőben említettük, a T'glaGyár a The EmberBluesból alakult.  Mi volt a névváltás oka? Miben különbözik még a két zenekar? 
 
E.A.T.: A névváltást mi inkább megalakulásnak éltük meg. Mikor elkezdtük a munkát, kellett egy projekt név. Mivel akkor még főként blues-os dolgokban gondolkodtunk ezért választottuk ezt a nevet. Később, ahogy kezdett kialakulni a saját hangzásunk úgy éreztük nem jó, ha a nevünk meghatároz egy stílust. A pestszentlőrinci régi téglagyár területén van a próbatermünk, és többen is kötődünk a kerülethez, így illett ránk a Téglagyár név. 
 
Rockbook: Azt olvastam rólatok, hogy stoner, és grunge alapokra építkeztek, de egyrészt nem szeretitek a beskatulyázást, másrészt a zenétek mindig megújul, nincs két egyforma koncert. Ez azt jelenti, hogy a már megírt dalokat is mindig máshogy adjátok elő?  Mennyi az improvizáció "aránya"?
 
E.A.T.: Nem két egyforma koncertünk nincs, hanem két azonos stílusban íródott számunk. Bár ez sem igaz teljesen. Az idő alatt kezdtünk leginkább a stoner stílus felé közelíteni kis progresszív vonallal és grunge-os attitűddel, ha lehet ezt így mondani. Az improvizáció viszonylag kevés, igyekszünk mindig jól megírni a dalokat és azok struktúrájához tartjuk magunkat. Nyilván, a számok mindig fejlődnek, ez természetes.
 
 
Rockbook: Pearl Jam feldolgozást is hallottam tőletek, ha jól emlékszem a „Binaural” albumról a „Nothing As It Seems”-t. Kellemes meglepetés volt, ez a dal, főleg annak fényében, hogy sokan a Pearl Jam-et a Ten-VS-Vitalogy szentháromságként hajlandóak elismerni. Szándékosan választottatok a mainstream korszak utáni dalt, vagy egyszerűen csak ez jött be? 
 
E.A.T.: Nagyon fontos szerepet játszik a zenei inspirációimban a Pearl Jam. Minden lemezen van valami, ami miatt szeretem.  A „Nothing As It Seems” pedig személyes kedvencem, ezért kezdtük játszani.
 
Rockbook: Ami engem elsőre megfogott a dalaitokban, az a szöveg. Ami cseppet sem szokványos, inkább szabadversnek hat. Első hallásra szokatlan volt a zene és a szöveg kombinációja, de miután rááll az ember füle, nagyon működik. Ez a nyersen filozós szövegvilág ráadásul - talán a dalok közötti átkötésektől, és az előadásmódtól - úgy van jelen, mintha Szabó Gábor énekes ott helyben, spontán találná ki. A dalszövegek változnak a koncerteken?
 
E.A.T.: Köszönjük, Szabó Gábor írja a szövegeinket és mindig mondom, Ő hozza a minőséget. Nem spontán, azt a hatást Gábor spontán előadás módja okozza.
 
Rockbook: A dalok a már meglévő szövegre készülnek, vagy a zenéhez íródik a dalszöveg?
 
E.A.T.: A zene van előbb. Úgy szokott ez működni, hogy valamelyikünk hoz egy témát (legtöbbször Koródi Zoltán gitáros és én) és közösen elkezdünk rá építkezni. Mindenki hoz valamit ilyenkor a maga elképzeléseiből. Ezt felvesszük, majd házi feladat Gábornak hogy tegye hozzá a magáét.
 
 
Rockbook: A T’glaGyár Facebook oldalán találtam a "merch" kínálatban egy érdekességet. A póló mellett tégla is van a kínálatban... Hogy is van ez? 
 
E.A.T.: Kezdtük megmutatni magunkat közönség előtt. Ám ez nem ment olyan könnyen. Sokszor saját finanszírozásból kellett helyet, hangmérnököt bérelni. Ez viszont nem olcsó, így kitaláltuk, hogy támogatói adományt gyűjtünk, amiért némi emléktárggyal szolgálunk. Inkább viccként kezeljük ezt még. Illetve a tégla az nem vicc, hanem egy kísérlet egy alternatív merch-re. 
 
Rockbook: A Youtube-on elsősorban koncertvideók vannak fenn, abból viszont szép számmal. Tervben van, hogy stúdióban is rögzítsétek a dalaitokat? 
 
E.A.T.: Igen. Jelenleg az első kislemezünkön dolgozunk. Négy számot veszünk fel profi körülmények között, amiket szeretnénk streaming szolgáltatásokon (pl. Spotify) megjelentetni. Ha minden jól alakul, akkor jövő év elejére készen vagyunk vele. 
 
Rockbook: Szeptember 23-án lesz a következő koncert, mégpedig az S8-ban. Több fellépős esemény lesz. Tivel mivel készültök? Kik zenélnek még az este folyamán? 
 
E.A.T.: 10 számmal készülünk, köztük egy vadonatúj dallal. A 3.-ok leszünk, körülbelül 22:40 lesz a kezdés.
 
A Saigon, Eat Dirt!, és a Rock Out lépnek még fel. Sajnos nem ismerem őket, de kíváncsian várom. Facebook esemény itt
 
 
Rockbook: A banda megalakulása és felfutása (javíts ki, ha tévedek) nagyjából egybeesik a Covid időszakkal. Mennyire nehezítette meg dolgotokat ez az időszak? Főleg annak fényében kérdezem, hogy a Ti zenétek élőben érvényesül igazán. 
 
E.A.T.: Egész pontosan 2017 januárjában alakultunk meg hárman, Koródi Zoltán, Szabó Gábor és én voltunk az alapítók, de még ebben az évben csatlakozott hozzánk Vajda Lóránt is. A Covid idején a rendszeres próbákat nem tudtuk megoldani. Nagyon ritkán, amikor kicsit lazítva lettek a szabályok tudtunk csak találkozni. Nehéz volt ez az időszak. Ez a zenekar viszont egy erős baráti közösség is és mondhatni ez az, ami a legfontosabb. Erős kötelék van közöttünk, ezért a kapcsolat nem tudott megszakadni, ez mutatja ennek a csapatnak az erejét.
 
Rockbook: Hol lesztek még idén láthatóak?
 
E.A.T.: Még nincs minden leegyeztetve, de szeretnénk még legalább egy koncertet.
 
Elérhetőségek: Facebook, Youtube
 
 
Bonivárt Balázs