Bejelentkezés

x
Search & Filters

Honnan ered a metalvilla?



Ha a metalvillára vagy más nevén ördögvillára gondolunk, valószínűleg Ronnie James Dio, esetleg Geezer Butler vagy éppen Gene Simmons neve jut eszünkbe, aki 2017-ben még le is akarta védetni a kézmozdulat általa használt változatát. De vajon pontosan honnan ered az ördögvilla, mit jelent és ki használta először? A Loudwire most ennek járt utána.
 
 
Az ördögvilla eredete
 
A kézmozdulat több országban és kultúrában is megtalálható, és különféle jelentésekkel bír. Olaszország egyes részein a balszerencse elűzésére használják, ugyanakkor más régiókban sértésnek veszik az emberek, ha valaki ezt a jelet mutatja nekik. A buddhizmusban és a jógában azonban egy merőben más értelmezéssel találkozhatunk: itt az egészség és az erő jelképének számít, illetve a hiedelmek szerint ördögűzésre is szolgál. Texasban ezzel szemben a szurkolás és az öröm kifejezéseként használják. Az ördögvillának több változata is létezik, de alapvetően mindegyik hasonlóan néz ki, legfeljebb a gyűrűs- és a hüvelykujj elhelyezkedése változik kicsit.
 
 
Dio, Gene és Geezer
 
Evezzünk a metal vízére, és kezdjük rögtön Ronnie James Dio-val, akit sokan a metalvilla atyjának tartanak, ezt azonban ő maga is cáfolta egy 2001-es interjúban: "nagyon kétlem, hogy én volnék az első, aki ezt a jelet használja. Ennyi erővel azt is mondhatnám, hogy én találtam fel a kereket. Abban talán kiegyezhetünk, hogy én tettem divatossá, és mára már annyira elterjedt, hogy Britney Spears rajongói is használják, vagyis elvesztette az eredeti jelentését."
 
Akárhogy is, annyi biztos, hogy Dio a Black Sabbath-ba kerülése után kezdte használni az ördögvillát. Elődje, Ozzy Osbourne rendszerint békejelet mutatott a közönségnek, Ronnie pedig ehelyett szeretett volna valami mást. Itt kerül a képbe a zenekar másik tagja, Geezer Butler, ugyanis egyes források szerint ő mutatta az ördögvillát Dio-nak, és maga a basszusgitáros is ezt állítja.
 
Geezer Butler
 
Dio szerényen elhárította azt a feltételezést, hogy ő lenne a metalvilla atyja, azonban nem mindenki volt ilyen visszafogott: a KISS basszusgitárosa, Gene Simmons néhány évvel ezelőtt megpróbálta levédetni a kézmozdulatot, bár utólag arra hivatkozott, hogy nem a hagyományos ördögvillára gondolt, hanem egy kicsit átalakított formájára, ami a siketek jelnyelvében a "szeretlek" szót jelenti.
 
Gene Simmons
 
Ezen a ponton visszakanyarodhatunk a korábban említett olasz vonalra, mivel Dio többször is azt mesélte, hogy nagymamájától látta az ikonikus kézmozdulatot, amely a nevével ellentétben egyáltalán nem azt jelenti, hogy az adott személy az ördöggel cimborálna, sőt, épp ellenkezőleg: távol akarja tartani az ártó szellemeket.
 
Ronnie James Dio
 
De akkor ki kezdte az ördögvillát a metalban?
 
Ahogy Dio maga is elismerte, valóban nem ő volt a metalvilla atyja, amit az is igazol, hogy már egy korábban létező zenekar, a Coven tagjai is használták ezt a jelet, többe közt 1969-es debütáló albumuk, a Witchcraft Destroys Minds and Reaps Souls borítóján. Az már csak a hab a tortán, hogy a lemez nyitódala éppen a Black Sabbath címet viseli. A banda egyébként Gene Simmons-szal is ölre ment és kijelentették, hogy amennyiben a zenész nem száll le a témáról, ők is jogi útra terelik az ügyet, mivel fényképekkel tudják bizonyítani, hogy már 1967-ben is villáztak.
 
Összegzés
 
Ahogy láthatjuk, az ördögvilla gyökerei meglehetősen szerteágazóak és igen messzire vezetnek, de úgy tűnik, a metal színtéren valóban a Coven tagjai használták először. Erre utal az a tény, hogy korábban kezdték, mint a Black Sabbath és persze az is, hogy amikor Simmons megtudta, hogy a zenekar kész perre menni vele, inkább dobta az egész ügyet. Akárhogy is, ha végre újra beindulnak majd a koncertek, emeljük büszkén magasba a metalvilláinkat, és egy pillanatra gondoljunk azokra a hagyományokra és ikonikus zenészekre, akik nélkül talán nem is jutott volna el hozzánk ez a kézmozdulat!