Bejelentkezés

x
Search & Filters

Igazi nagybetűs rock ’n’ rollt kaptunk Slash-től és zenekarától péntek este az MVM Dome-ban -



Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators, Mammoth WVH - 2024.04.19., MVM Dome
 
Nem lehet oka panaszra Slash magyar rajongóinak, hiszen még egy év sem telt el a tavaly nyári Guns N’ Roses koncert óta, a cilinderes gitáros pedig máris visszatért Budapestre, igaz, ezúttal nem Axl Rose-zal, Duff-fal és a többiekkel, hanem másik projektjével, amelyben Myles Kennedy és a The Conspirators tagjai a társai.
 
Volt még egy kapcsolódási pont is, méghozzá a vendégzenekart illetően, a Mammoth WVH ugyanis 2022-ben éppen Myles Kennedy bandája, az Alter Bridge (és a Halestorm) előtt melegítette be a közönséget a Budapest Arénában. A helyszín ezúttal az MVM Dome volt, az pedig biztos, hogy Wolfgang Van Halenék koncertjén az sem unatkozott, akiben megmaradt a másfél évvel ezelőtti buli minden pillanata, ugyanis összesen két dal – a You’re To Blame és a Don’t Back Down – volt az átfedés, ami persze annak tudható be, hogy ez a turné elsősorban a tavaly nyáron megjelent második album, a szimplán csak Mammoth II címet viselő anyag bemutatásáról szól. Fél óra alatt persze nehéz megváltani a világot, de hat nótát azért így is elnyomták a már ekkor is szép számú közönségnek, ráadásul néhány korábbi rossz tapasztalattal ellentétben – élükön a Mötley Crüe koncertjével – ezúttal a hangzás is rendben volt, legalábbis a 103-as szektorban, de remélhetőleg máshol is. Szívesen hallgattam még volna Wolfgangékat, és nagyon úgy tűnt, hogy ők is szívesen játszottak volna még, ezért bízom benne, hogy előbb-utóbb összejön egy önálló budapesti fellépés is.
 
Mammoth WVH
 
Slash-re mindig nagy figyelem irányul, és persze nem is érdemtelenül, hiszen évtizedek óta a legjobb és legnépszerűbb gitárosok közé tartozik, a játéka mellett pedig jellegzetes megjelenésével is vonzza a tekinteteket. A többség alighanem elsősorban rá volt kíváncsi, ez a formáció azonban egyáltalán nem csak róla szól, amit az is bizonyít, hogy a dalok közös szerzemények Myles Kennedy-vel, de Brent Fitz, Todd Kerns és Frank Sidoris is méltó társaik. Olyannyira, hogy Kerns beceneve, a Dammit még egy magyar zászlón is megjelent a színpadon, amit minden bizonnyal az összes helyszínen elsütnek az éppen aktuális ország lobogójával, de akkor is jó poén volt, Fitz pedig magyar válogatott mezben ütötte a dobokat.
 
 
Történt valami olyasmi is, ami eddig még sehol sem, a setlistbe ugyanis bekerült egy olyan Guns N’ Roses nóta, a Perfect Crime, amit Budapesten adtak elő először. A korábbi helyszíneken a Bad Apples-t és a Don’t Damn Me-t váltogatva idézték meg a zenekar munkásságát – Todd Kerns énekével – és bár ezek ellen sem lehetett volna kifogásunk, ez azért így mégiscsak izgalmasabb és persze különlegesebb volt. Ha már feldolgozások, akadt még egy Lenny Kravitz és egy Elton John szerzemény is – az Always On The Run és a Rocket Man – valamint három szám Slash szólómunkásságából, a Back From Cali, a Doctor Alibi és a Starlight, amelyek még együtt is csak nem egészen az egyharmad részét tették ki a 21 dalos és több mint kétórás koncertprogramnak, aminek gerincét az eddigi négy album, azon belül is elsősorban a World On Fire és a legutóbbi, 2022-es 4 alkotta.
 
 
Myles Kennedy hangi adottságait nem kell bemutatni, és bár frontemberként nem tartozik azok közé, akik minden egyes dal után hosszasan kommunikálnak a közönséggel, az interakciók azért így sem maradtak el – az „énekeltetést” különösen élvezte mindenki –, és mintha ezúttal egy kicsit lazább is lett volna, mint az Alter Bridge koncertjein, de ez persze a zene jellegéből is adódhatott, az pedig a színpadról is egyértelműen látszott, hogy működik köztük a kémia Slash-sel, nem véletlen, hogy négylemeznyi dalt írtak már együtt.
 
 
Igazi nagybetűs rock ’n’ rollt kaptunk péntek este az MVM Dome-ban, ahol nemcsak Slash játékát is szólóit élvezhettük, hanem egy egész zenekar pazar teljesítményét láthattuk, amelyhez mindenki egyformán hozzájárult a színpadon, és ahelyett, hogy bárki is megpróbálta volna elhomályosítani a többieket, mindannyian tökéletes összhangban működtek együtt. Valószínűleg nem leszünk mindig olyan szerencsések, hogy évente láthatjuk Slash-t Budapesten, de akik dupláztak, biztos nem bánták meg, hiszen cilinderes hősünk ezúttal is elvarázsolta a közönséget elmaradhatatlan Les Pauljával a kezében, de a zenekar többi tagja előtt is le a kalappal, mert tényleg mindannyian remekeltek, a nézőtéren pedig mindenki jól szórakozott.
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. The River Is Rising
02. Driving Rain
03. Halo
04. Too Far Gone
05. Back From Cali (Slash szólódal)
06. Whatever Gets You By
07. Actions Speak Louder Than Words
08. The Path Less Followed
09. Always On The Run (Lenny Kravitz feldolgozás)
10. Bent To Fly
11. Avalon
12. Spirit Love
13. Perfect Crime (Guns N’ Roses feldolgozás) (először élőben)
14. Starlight (Slash szólódal)
15. Wicked Stone
16. April Fool
17. Fill My World
18. Doctor Alibi (Slash szólódal)
19. You’re A Lie
20. World On Fire
 
Ráadás:
 
21. Rocket Man (I Think It's Going to Be a Long, Long Time) (Elton John feldolgozás)
22. Anastasia
 
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Máté Évi