Bejelentkezés

x
Search & Filters

Így lehetett volna megmenteni a zeneipart a Biohazard frontembere szerint



Augusztus 1-jén a Kreator és a Terror társaságában lép fel a Barba Negrában a klasszikus felállásban visszatérő Biohazard, a banda frontembere, Billy Graziadei pedig egy friss interjúban arról beszélt, hogy szerinte mivel lehetett volna megmenteni a zeneipart.
 
Billy Graziadei
 
"Ez az egész sosem a pénzről szólt számunkra, de jól emlékszem a Metallica és a Napster perére, sőt, épp nemrég láttam valakit egy 'Lars-nak igaza volt' feliratú pólóban. Annak idején persze egyáltalán nem ez volt a jellemző: az emberek inkább szapulták őket, mondván, hogy a Metallica úgyis egy rakás albumot ad el, a feltörekvő bandáknak viszont jó lehetőség lehetne a Napster, és ebben kétségkívül volt is valami. Nem sokkal később aztán négy órát töltöttem azzal, hogy leszedjek egy albumot, majd ugyanennyi időbe telt, mire rájöttem, hogyan lehet rátenni arra a kis mp3-lejátszóra. Éppen ezután volt egy megbeszélésem a menedzsereimmel, Russell Simmons-szal (a Def Jam kiadó egyik alapítója), Lyor Cohen-nel (a Google és a YouTube jelenlegi zenei igazgatója) és Scott Koenig-gel, és megkérdeztem Lyor-t, hogy mit gondol erről az egészről. 'Arról a kis kütyüről a digitalizált zenével? Azt senki le se szarja. Az emberek valami kézzel foghatóra vágynak.' Értettem, mire céloz, de aztán belegondoltam, hogy még ha több órába is telik, de meg tudom azt csinálni, hogy megveszek egy CD-t, felrakom a gépemre, átkonvertálom és rámásolom a lejátszómra, így egy albumból gyakorlatilag három lesz, ami nyilván nem jelenthet jót a zeneiparra nézve.
 
 
Ezt is elmondtam Lyor-nak, de ő továbbra is csak azt hajtogatta, hogy a hallgatók ragaszkodnak a fizikai formátumokhoz, és persze valamennyire igaza volt, mivel a vinyl-ek valóban a reneszánszukat élik, de ha az illetékesek kicsit előrelátóbbak lettek volna és felmérték volna, hogy mekkora károkat okozhat az mp3, simán lepaktálhattak volna a Napster-rel és megmenthették volna az egész kibaszott zeneipart, még akkor is, ha egymilliárd dollárt kellett volna fizetniük érte. Szerencsére manapság is vannak nagyon ígéretes fiatal bandák, és mindig megörülök, ha felfedezek egy-egy ilyet, de aztán eszembe jut, hogy egy olyan közegben kellene boldogulniuk, amely 90%-kal kevesebb eladásokat produkál, mint 15 évvel ezelőtt..."
 
 
A budapesti koncert a megújult Barba Negrában (Budapest, Szállító u. 3, 1211) lesz megrendezve, az utóbbi évekhez hasonlóan ezúttal is két színpadon - hamarosan jövünk a további fellépők neveivel is!
 
A Cobra Agency, a K2 Agency, a H-Music, a Rock1, a Barba Negra és a Fesztivál FM bemutatja:
Kreator - Biohazard co-headline show + Terror
Budapest, Barba Negra
2023.08.01.
Kapunyitás: 17:00