Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kádár-kori fesztiválokról szóló történeteket vár a Beatkorszak-blog



Farmernadrág és almabor, perzselő napsütés vagy éppen hidegen kopogó eső. Rekedt torkok, széttáncolt cipők, lopott csókok és egy őszinte ölelés. A Volt egyszer egy beatkorszak-blog, a Beatkorszak Projekt és a Hangőr Egyesület pénzdíjas felhívására bárki küldhet egy történetet, aki szívesen elmesélné a hetvenes-nyolcvanas évek számára legemlékezetesebb, legmeredekebb vagy éppen legmókásabb fesztiválélményeit.
 
Az ötven éve, a diósgyőri stadionban tartott seregszemlét sokan úgy emlegetik, mint a hazai Woodstockot. Azonban az 1973. június 10-ei eseményen túl is számos fesztivált rendeztek a rendszerváltozás előtt idehaza – Dorogtól a Hajógyári-szigetig, a Balokány-ligettől Pusztavacsig és még sokfelé, az országban szerteszét. Mindenkinek az a legfontosabb közülük, ahol az ismerős tömegben igazán otthon érezhette magát, esetleg módja volt pár szót váltani a hőseivel, az utolsó taktusok lecsengése után pedig egy jól eső ital mellett még sokáig beszélgetett az újdonsült legjobb barátaival.
 
A Volt egyszer egy beatkorszak-blog szerkesztősége, a Beatkorszak Projekt és a Hangőr Egyesület a 2020-as „Hogyha hallom én, minden az enyém!”, illetve az egy évvel később, Filléres emlékeink címmel kiírt pályázatok sikerén felbuzdulva harmadszor is közös emlékezésre hívja a hazai beat, pop és rock rajongóit.
 
Olyan, 1.500–5.000 leütés terjedelmű anekdotákat, tárcákat, visszaemlékezéseket, egyperceseket várnak, amelyek egy könnyűzenei fesztiválhoz köthető élményt vagy ott történt találkozást beszélnek el, megmutatnak valamit a miliőből, ami az élőzenei seregszemléket jellemezte a hetvenes, illetve a nyolcvanas évek alatt idehaza. A történetek egy-egy fotóval is illusztrálhatók, azonban kizárólag olyan fényképeket fogadnak el, amelyek jogtisztaságát a pályázó garantálni tudja.
 
A legsikerültebb írásokat a Volt egyszer egy beatkorszak-blogon közlik, szerzőiket pedig rocktörténeti témájú, értékes könyvcsomaggal jutalmazzák, a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt három szöveg szerzője pedig ezen felül 50.000, 30.000, illetve 20.000 forintos jutalomban is részesül.
 
Az írásokat és a kiírással kapcsolatos kérdéseket a palyazat@beatkorszak.hu címre várják a szervezők.
 
Beküldési határidő: 2023. május 1.